Adevaruri si mituri despre ingrijirea pisicilor

Un animal de companie inseamna pentru multi dintre noi dragoste si momente de maxima veselie. Dar nu numai atat. Responsabilitatea trebuie sa ocupe un rol important in...
Un animal de companie inseamna pentru multi dintre noi dragoste si momente de maxima veselie. Dar nu numai atat. Responsabilitatea trebuie sa ocupe un rol important in viata proprietarilor de animale. De aceea, iti prezentam mai jos cateva dintre miturile referitoare la ingrijirea pisicii si ce trebuie sa faci pentru ca animalutul tau sa fie sanatos si fericit.

Sterilizarea pisicilor


In ceea ce priveste castrarea pisicii, exista numeroase mituri. Poate cel mai cunoscut dintre ele este cel care spune ca o pisica trebuie castrata numai dupa ce a facut cel putin o data pui.

"Acesta este, cu adevarat, un mit. In cazul femelelor, este recomandat ca sterilizarea sa se realizeze cat mai devreme, preferabil inainte de primul ciclu menstrual, adica inainte de varsta de cinci, sase luni. Sterilizarea femelelor este benefica pentru propria lor sanatate.


Nu acelasi lucru se poate spune despre castrarea masculilor. In cazul lor, castrarea nu are un efect favorabil asupra sanatatii, dar comportamentul din timpul perioadei de imperechere, adica sunetele puternice si deranjante, marcarea teritoriului cu urina si mirosul foarte puternic al acesteia ii determina adesea pe stapani sa recurga la castrarea motanilor", a declarat Nicoleta Nitescu, medic veterinar.

Taierea ghearelor


Acesta este, de asemenea, un subiect destul de controversat printre proprietarii de pisici. "Neplacerile produse in casa de catre pisici, mai ales asupra canapelelor si fotoliilor, pot fi evitate prin achizitionarea suporturilor special concepute pentru ascutirea ghearelor. Taierea varfurilor ghearelor nu este obligatorie, mai ales pentru ca poate fi o operatiune riscanta, dar daca totusi pisica este suficient de docila, se poate recurge si la aceasta metoda.
In nici un caz nu se vor taia ghearele pisicilor care sunt obisnuite sa iasa afara din casa - au nevoie de ele pentru a se catara in caz de pericol.", a adaugat medicul veterinar Nicoleta Nitescu.

Chiar daca i-au fost taiate ghearele, o pisica isi va pastra obiceiul de a le ascuti pe diverse obiecte de mobilier, prin urmare, aceasta nu este intotdeauna solutia. Achizitionand un suport special pentru ascutit ghearele si obisnuind pisica sa il foloseasca, poti evita aceste neplaceri.

Vizita la medic


Una dintre cele mai mari greseli facute de catre unii proprietari de pisici este aceea de a nu acorda o prea mare importanta vizitei la medic. Auzim destul de des intrebarea: "De ce sa ii fac vaccin? E sanatoasa si sta in casa. Nu are cum sa se imbolnaveasca". Vaccinarea pisicilor este obligatorie, la fel ca si deparazitarea interna si externa.


Ignorarea tratamentelor obligatorii poate avea repercusiuni extrem de grave asupra sanatatii pisicii, dar si asupra sanatatii stapanului. Anumite afectiuni se pot transmite de la pisica la om, adesea avand efecte dezastruoase. Un exemplu este toxoplasmoza, care se poate transmite la om, provocand avort in cazul femeilor insarcinate sau malformatii fatului.  

Despre hrana


O alta greseala, la fel de mare precum ignorarea vizitei la medic, este rasfatarea pisicii cu tot felul de alimente, din prea multa dragoste. Dar aceasta dragoste "neglijenta" ii poate provoca pisicii grave probleme de sanatate. Hrana speciala trebuie sa stea la baza alimentatiei sale, urmand apoi alte tipuri de alimente, recomandate de medicul veterinar. Printre alimentele interzise pisicilor se numara: carnea de porc sau oaie, carnea cruda de orice fel, mezeluri, prajeli, albus crud de ou, cartofi, varza, mazare etc.

Igiena


Multi proprietari sunt de parere ca este absolut necesar sa faca baie pisicii, considerand ca este un lucru benefic pentru ea. Pisicile sunt animale curate si reusesc sa se "spele" singure, lingandu-se.
Spre deosebire de caini, pisicile nu prezinta un miros specific si, prin urmare, nu au nevoie de baie in mod regulat. Daca este totusi nevoie, baia se face in conditii optime de temperatura (atat a apei, cat si a aerului), utilizandu-se un sampon special.
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Kristiana2o pe 24 Oct 2011, 12:43
    Buna :)

    buna..am si eu un motanel de 5 luni si as vrea sa stiu cand este perioada lor sa umble dupa pisicutze...?as vrea sa mentionez k eu n`am fost niciodata q motanelu la medic,i se poate intampla ceva rau...? eu mai am o pisica de 2 ani care am dus`o la bunica mea la casa..dar nu am dus`o niciodata la medic si pana acuma nu a patit niciodata nimica..ea este mamica lu motanelu meu:X dar a fost cea si este cea mai desteapta pisica pe care eu o stiu:X cat timp a stat la mn in apartament a invatat sa`si faca nevoile fix in gaura de la ghiuveta,iar apa nu bea din castron niciodata tot timpul trb sa`i las la ghiveta sa picure ca sa poate sa bea :)) ziua dormea tot timpul sus pe geam sau pe usa dak era deschisa la vreo kmera si iarna dormea pe calorifer :)) dar puiul ei nu prea seamana q ea :)) are unele obiceiuri k ea dar nu e asa destept...:))

    0
    0

  • alexuta pe 22 Oct 2011, 16:44
    pentru gabriela(tipa cu cei 6 pisicuti)

    si eu am avut ....10 pisicuti....dar am avut grija de ei si i-am crescut singura caci mama lor nici bine nu a nascut ca a murit cu tou8a zile dupa nastere...i-am crescut pana ce au ajuns mari si i-am vandut pe fiecare pana ce am ajuns cu iriss preferatul meu..tu trebuie sa ai rabdare caci vor creste in curand si nu va mai fi nevoie sa la porti de grija:)

    0
    2

  • alexuta pe 22 Oct 2011, 16:38
    pisicul meu iriss

    pisicul meu e de 2 luni ma inteleg bine cu el doar ca nu s-a adaptat inca la numele sau...ce sa fac sa-l stig tot timpul pis pis?

    0
    0

  • ioana pe 8 Iul 2010, 20:08
    pisica pufita

    tot timpul cand plec pisica mea face mizerie si am incercattot felul de lucruri care sa poata sa o opreasca si nu au reusit . dimineata mereu are chef de joac

    0
    3

  • gabriela pe 5 Apr 2009, 22:31
    am 6 pisicute

    am o pisica care a facut 6 pisicute si nu ma prea pricep la pisici ;le-am gasit si mi-a fost mila si acum le hranesc dar am nevoie de sfaturi va rog deci sunt 6 puiuti cred ca de vreo 2 sapt astept sfaturi de la voi

    0
    0

  • georgiana izdraila pe 5 Ian 2009, 22:57
    motanul toto

    am un motan de 3 luni si nu ma mai inteleg cu el.este tot timpul agitat si musca,zgarie nu sta deloc cuminte ca o pisica normala...nu stiu ce sa-i mai fac.sunt oare calmante pentru pisici sau oare daca il castrez va fi altfel???

    1
    0

  • icasarbu pe 8 Nov 2008, 08:59
    pt garbo

    cauta-i linistita o pisicuta dar care sa fie in perioada de calduri pt ca altfel o sa-i dea bataie de frica ca o sa-i ia locul problema crede-ma se va rezolva f repede dupa care dinsa pleaca la plimbare ,motanelul o sa fie tare fericit sa ramina acolo unde ii este locul alaturi de stapinii iubitori si nu va avea nici probleme de sanatate . Eu am dus pisicuta mea la un motanel care nu prea are success la fete desi e f frumos dar si f blind,el a fost f dragut a lasat-o intii sa cerceteze casa ,sa ii manince mincarea dar cind a vrut sa o iubeasca a luat o cafteala de la pisicuta la el acasa de toata frumusetea nu stiu sa spun de ce dar poate voi sinteti mai norocosidaca nu o place pe cea adusa incearca cu urmatoarea mult succes si astept sa aud de bine

    1
    0

  • garbo_garbo pe 28 Oct 2008, 02:01
    pisi

    am un motan de 5 ani si jumatate . nu a iesit din casa pana acum si nici nu a "cunoscut " vreo pisicuta . in ultimul timp este putin cam agresiv miorlaie prelung are un compotament schimbat fata de cum era de obicei . ce sa fac ? sa il castrez sau sa-i caut o pisicuta .

    0
    0

  • estela pe 24 Oct 2008, 19:39
    pisica

    am p pisica de 5 ani si acum am castrato din motive intemeiate si sa ingrasat are 6 kg .am trecuto la dieta si tot grasa este ce pot face

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod