Boala sarutului
-
17 Ian 2005, 15:010 0Salut! As vrea sa stiu mai multe despre aceasta boala. Am facut ceva cautari pe internet, am aflat in linii mari despre ce e vorba, dar as vrea sa aflu si pareri de la persoane care au avut asa ceva, sau au cunostinta de persoane care au trecut prin asta. Motivul e ca prietenul surori mele a contactat aceasta boala, posibil de la sora mea ca nu-l stiu genul de baiat sa fi calcat pe-alaturi... De la spital unde a fost internat n-am primit prea multe lamuriri shi as vrea sa stiu cat mai multe, pentru a o ajuta in felul acesta si pe sora mea si prietenul ei. Astept raspunsurile voastre. Va multumesc anticipat!
-
17 Ian 2005, 19:48Boala sarutului sau mononucleaza sau febra ganglionara.E data de virusul Epstein -Barr.
Contagiozitate e redusa , iar transmiterea se face prin contact cu mucoase .
Debutul e cu febra crescuta ce se poate mentine asa mai multe saptamini, ganglionii sint inflamati, splina marita de volum.
Ca teste de laborator.
- TGO; TGP usor crescute
- la inceput leucocite scazute, iar apoi cresc f. mult
- daca se suspecteaza boala se face serologie pt. virus
Tratamentul se face cu antipiretice pt. scaderea febrei, nu se dau antibiotice decit in prezenta unei infectii bacteriene concomitente.Daca i se recomanda amoxicilina/ ampicilina in caz de infectie asociata poate avea ca reactie adversa eruptie cutanata (sa nu se sperie , e considerata "normala" ).
Se evita sportul, efortul, exista pericol de ruptura de splina.
Nu e necesara izolarea bolnavului.
K