Donare sange

•  
    • 1266 mesaje
    30 Mar 2009, 19:37
    0 0
    M-am hotarat sa donez niste sange, stiu ca e nevoie, fac si eu o fapta buna .
    ...De aceea vreau sa aflu daca cineva dintre voi a mai donat sange vreodata, care ar fi conditiile, ti se fac analize inainte si abia a 2-a oara te duci si donezi...cum te simti dupa aceea, daca poti merge pe picioare cu transportul in comun inapoi acasa...chestii din acestea. Multumesc pt eventualele raspunsuri
  •  
    • 3036 mesaje
    30 Mar 2009, 20:47
    0 0
    1. toata treaba se face dimineata, pe nemancate (fara mancare, cafea, ceai, suc etc)
    2. iti ia un pic de sange pt analize
    3. iti face micro la plamani (rezultatul se da pe loc)
    4. astepti rezultatele analizelor de sange (dureaza 30-60 de minute)
    4. iti ia 400 ml sange, tu stand intinsa sau semi-intinsa pe pat (daca esti mai micuta/slabuta, iti ia mai putin sange)
    5. dupa ce ti s-a luat sangele, esti sfatuita (dar nu obligata) sa mai ramai o vreme acolo (15-20 minute) tocmai pentru a se evita sa ai o scadere de tensiune.
  •  
    • 5 mesaje
    30 Mar 2009, 22:03
    0 0
    Sa stii ca si eu ma gandeam la chestia asta ieri, sa donez sange, dupa ce am vazut un promo la TV...sunt atatia oameni cu probleme...
  •  
    • 1266 mesaje
    30 Mar 2009, 23:16
    0 0
    Pe mine ma bantuie ideea de ceva vreme. Mai ales ca in ultimul an am avut cateva operatii serioase la un picior...eu personal nu am avut nevoie de transfuzii, dar este atata lume in suferinta prin spitale...N-as avea cum sa ajut decat asa. ...Insa e o chestiune care ma deranjeaza: am auzit si stiu si un caz, in care pacientii cumpara "la negru" sange, de fapt il cumpara deja ambalat, congelat..M-ar deranja teribil sa mi se vanda apoi sangele, pe care eu il donez de bunavoie, si sa se imbogateasca unii care nu dau astfel 2 bani pe suferinta si nevoile oamenilor. Dar oricum, n-as avea ce face.
    ... Sincer, eu am ideea asta de mult, mai mult inainte de clipurile cu pricina, dar a fost si comoditate, recunosc. Si e timpul sa ma mobilizez, gata. Frica de ace am vazut ca nu am
    As mai avea cateva intrebari, va rog: stiti cumva cam cat dureaza recoltarea propriu-zisa?
  •  
    • 403 mesaje
    31 Mar 2009, 08:42
    0 0
    Si eu ma gandeam dar, ma deranjeaza ca parca este un singur centru in Sectorul 1 si eu stau in sectorul 6 macar sa faca un centru pe sector si atunci ar fi mai OK zic eu.Sincer, chiar imi este peste mana.Daca stie cineva ca ar fi mai multe centre sa le enumere aici ca probabil ne strangem mai multi ca este nevoie chiar.
  •  
    • 1410 mesaje
    31 Mar 2009, 10:29
    1 0
    Pe nemancate?!

Eu cand am donat sange, mi s-a spus sa mananc inainte destul, si mai ales dulce (pentru a evita caderile de glicemie de dupa). Iar sora-mea e donator cu carnet, face asta din facultate, si niciodata n-a fost nemancata la donare.

Acu drept e ca nu bagi tigari, cafea, alcool, de cu o seara inainte...
  •  
    • 3036 mesaje
    4 Apr 2009, 00:33
    0 0
    sotului meu, cand a donat sange pt o cunostinta care trebuia operata la spitalul Floreasca, i-au cerut sa se duca nemancat.

eu nu donez sange, ca sunt anxioasa si ma ia cu lesin chiar si dupa recoltarea a 1-2 eprubete, pt analize.
  •  
    • 236 mesaje
    4 Apr 2009, 19:52
    0 0
    si eu am donat si mi s-a zis sa mananc bine inainte...
  •  
    • 216 mesaje
    5 Apr 2009, 19:00
    0 0
    Daca tot vrei sa faci o fapta buna, fa-o pana la capat si du-te pe nemancate. I-ati ceva la tine sa papi dupa. Ceea ce mananci influenteaza "calitatea' sangelui, iar primitorul poate face reactie alergica la ceva din ceea ce ai mancat tu. Am vazut multe reactii din astea, la sange total compatibil. Explicatia celor de la tansfuzii cam asta era...."a mancat donatorul". Transfuzia de sange se suprima de cele mai multe ori in cazuri din astea, si atunci efortul tau e in zadar, plus ca poti face rau. Din cate stiam eu cred ca una din conditii mai este sa nu fii suferit interventii chirurgicale...dar nu stiu sigur.
  •  
    • 1266 mesaje
    5 Apr 2009, 19:21
    0 0
    Multumesc mult pentru sfaturi. Dar cu anumite chestii nu prea sunt de acord. Nu pot sa cred ca daca ai mancat lamaie sau usturoi, asta ar influenta cumva sangele, nu pot sa cred ca daca am mancat un aliment donatorul poate fi alergic la el...asta nu e o chestie care intra in sange. Si da, am facut interventii chirurgicale, si nu cred ca e ceva interzis, atat timp cat sangele e ok ...doar sa nu ma fi pricopsit cu vreo boala in timpul operatiilor - hepatita, tbc...ceva care mi-ar face imposibila donarea.
  •  
    • 1352 mesaje
    6 Apr 2009, 07:24
    0 0
    Eu am donat sange de mai multe ori si de fiecare data eram intrebata daca am mancat si sfatuita sa nu vin nemancata vreodata.E si o lista pe holuri cu sfaturi pt donaturi in care se specifica ca e necesar un mic dejun usor,cu cat mai putine grasimi.Si lichide baute(evident fara alcool sau cafea.)
    Nu intotdeuna ti se face radiografie la plamani iar rezultatele analizelor nu le primesti pe loc.Singura analiza la care se da rezultatul pe loc(adica in 2-3 min),pt ca e "proba eliminatorie", e nivelul hemoglobinei.
    Totul dureaza intre 30 si 60 de min in functie de cate persoane mai sunt.
    Daca esti mai mica sau mai slabuta nu ti se ia mai putin sange.Nu ti se mai ia deloc.Mi s-a intamplat o data la o donare,sa faca figuri vena si sa nu mai curga sange.Punga era cam jumatate plina.Mai era cineva in sala pe la 90%,s-a speriat si i s-a facut rau.Pungile astea incomplete au fost aruncate.
  •  
    • 1352 mesaje
    6 Apr 2009, 07:54
    0 0
    http://www.doneazasange.ro/
    Aici se pot gasi mai multe informatii.
  •  
    • 185 mesaje
    6 Apr 2009, 09:00
    0 0
    http://www.inimacopiilor.ro/campanie/ajuta.php donati 2 euro pt spitalul de copii la 858