Atac de panica sau altceva?
-
0 0Aseara, nici nu adormisem bine de vreo 10 minute, cred, ca m-am trezit subit din cauza unor batai de inima foarte puternice si am si sarit din pat, ducandu-ma in mod reflex la bucatarie sa beau niste apa. Pe drum o simteam cum imi bate gata sa imi explodeze, tare si oarecum neregulat. Am baut apa, m-am asezat la loc in pat, m-am mai linistit, am reusit sa adorm din nou, si... aceeasi poveste. Tot la fel am sarit din pat, la fel imi batea tare si repede, am fost de data asta la bucatarie sa iau putina valeriana, m-am reasezat in pat, m-am mai linistit. Mi-era cand frig, cand cald, mi-a mai batut inima putin neregulat, am stat eu ridicata pe perna o buna perioada de frica sa nu mai adorm, dupa care m-am linistit, am adormit si totul a fost ok. Voi ati patit asa ceva vreodata? In special acelea dintre voi care faceti atacuri de panica.
Adevarul e ca de-a lungul ultimilor 5-6 ani, am mai trait senzatii din astea noaptea, nu foarte des dar mi s-a intamplat sa sar din pat din cauza tahicardiei sau ce este. Tot adevarat este ca am facut si numeroase atacuri de panica acum vreo cativa ani, am facut si tratament, am vorbit si cu un medic pe tema asta care a reusit sa ma calmeze, sa ma faca sa inteleg ca nu o sa mor, asa cum am eu senzatia, astfel ca de atunci mi s-a imprimat in minte ca e un lucru cu care s-ar putea sa trebuiasca sa traiesc de acum incolo si intensitatea atacurilor va depinde foarte mult de importanta pe care le-o dau eu. Asa incat sincer in ultimii 2-3 ani chiar nu au mai fost importante. Mi s-a mai intamplat din senin sa am mici senzatii de lesin pe strada, sau lipsa de aer, sau la fel palpitatii, dar am mereu valeriana la mine, se intampla rar si nu intru in panica.
Chestia de aseara m-a pus putin pe ganduri, desi mi s-a mai intamplat de cateva ori. Asta si fiindca a trecut ceva timp de la ultimele atacuri de panica si ma intreb daca nu o fi cumva altceva. Acum sunt bine. -
Probleme cu calciul ai? Sau cu tiroida?Eu de la o lipsa de calciu,asociata cu noduli pe tiroida(la inceput pe lobul stg, apoi si pe dr.), am tot avut simptomele pe care le descrii tu,inca de acum vreo 5-6 ani.Simteam noaptea ca ma sufoc,deschideam geamul, ma lua cu frig....si credeam ca o sa mor.Dr.de fam.imi tot spunea ca e de la stres.Eu aveam si furnicaturi si amorteli ale mainilor si picioarelor, si cum fratele meu a avut un AVC, in urma caruia a ramas cu o pareza si afazie, ma gandeam ca o sa patesc la fel.Eram disparata, imi luam tensiunea de cateva ori pe zi.Mai am si acum cateodata, chiar daca iau calciu(cred ca nu-l asimilez)si simt ca trebuie sa ma dau jos din pat sa-mi treaca.Unul din dr.de la endocrine imi daduse calmogen sa iau...sa stii ca da si somn, si ma simteam mai bine.Cred ca si la tine e s-au acumulat problemele si trebuie sa discuti cu un dr. bun, sa faci analize.Iti doresc sanatate si daca vrei sa vb.pe mess, am acelasi id.
-
raluca, daca ai suferit/suferi de anxietate/panica poti sa fii sigura ca NU VEI LESINA niciodata in timpul unui atac. pur si simplu, nu iti permite adrenalina, care este un stimulent puternic al organelor vitale. tocmai de-aia, simptomele unui atac de panica sunt aproape identice cu cele ale unui atac cardiac.
si uite-asa, fara investigatii si analize nici macar un medic nu poate sti cu certitudine care este cauza simptomelor pe care le-ai descris. -
Probleme cu tiroida nu stiu sa am, cu calciul daca am nu cred ca sunt ingrijoratoare. Problema nu a fost asta cu transpiratiile, ci cu bataile acelea de inima care au fost foarte puternice. Nu a durat mult, a fost foarte rapida treaba. Adica de cand m-am trezit si pana am fost la bucatarie, sa fi fost maxim 15 secunde, pe urma s-au mai linistit.
Donna, stiu ca doar un medic imi poate spune cu certitudine, chiar daca eu tind sa cred ca a fost un mic atac de panica. Spun mic, fiindca pe mine ma tinea de regula peste o jumatate de ora si cu o multitudine de alte simptome: ameteli, furnicaturi, amorteli pe partea stanga (obraz), transpiratii reci... Poate sa fie si de la faptul ca de pe 2 mai m-am lasat in sfarsit de fumat, vreo 2 zile mi se parea ca nu am aer. Chiar nu stiu ce sa mai zic. -
kry_kry, daca nu a fost un lesin auto-indus pe fond isteric, inseamna ca a fost orice altceva in afara de un atac de panica.
oricum, o stare de blegeala (hipoglicemie, mai exact), DUPA atacul de panica, este fireasca. dar se rezolva usor si rapid cu o bomboana. de-aia, eu am mereu cateva caramele cu fructe in geanta, just in case.
raluca, senzatia ca mai ai un pic si pici pe jos are la origine faptul ca, sub efectul adrenalinei, sangele se retrage din maini si picioare pentru a hrani organele vitale (atacul de panica, de fapt, produce o reactie pregatire a organismului in vederea unei agresiuni sau accidentari).
asadar, sub efectul adrenalinei si al valului de sange proaspat si hiperoxigenat datorita respiratiei precipitate, creierul este mai mult decat activat si hranit, lesinul fiind EXCLUS.
DA, sevrajul provocat de renuntarea la fumat PRODUCE anxietate chiar si la persoanele care nu au avut niciodata probleme de acest gen. insa merita sa induri acest efect secundar, avand in vedere ca printre beneficiile renuntarii la fumat se numara si SCADEREA ANXIETATII.
(si eu m-am lasat, acum vreo 2-3 luni de zile. am folosit nicorette si pot sa spun cu mana pe inima ca mi-a fost destul de usor.)
Bine de stiut:
1. anxietatea/panica produce o stare de hipervigilenta, nicidecum moleseala sau lesin.
2. in timpul atacului de panica, sub efectul adrenalinei, capacitatea intelectuala poate scadea pana la 50% - deci asteptati ca atacul sa treaca inainte de a lua decizii riscante, cum ar fi traversarea strazii prin loc nemarcat.
3. cel mai lung atac de panica nu poate dura mai mult de 20-30 de minute. dupa aceea, rezerva de adrenalina este epuizata.
4. efortul fizic "arde" adrenalina din sange. de aceea, uneori, e suficient sa faceti o plimbare in pas alert ca sa neutralizati un atac inca de la declansarea lui. -
ink de mica mi se intampla ca atunci cand plang mai mult timp sh sunt ingrozitor de suparata sh de nervoasa sa am un fel de criza k sa i zic asa...
respir sh inspir ff repede pe gura...nu stiu daca intelegeti exact cum...
azi am avut o cearta cu cineva in urma careia m am suparat rau d tot..aveam sh nasul infundat sh am inceput sa plang sh respir din ce in ce mai des p gura pana la un moment dat...sa zicem timp de 30 d secunde cand mi s a oprit respiratia sh nici aer n mai puteam sa "trag", nici sa expir...
simteam k ma sufoc sh nu mai aveam putere...mi am revenit dupa cateva minute..
cred k mi le declansez singura...asta la inceput imediat cand incep sa plang iar apoi n am cum sa ma mai controlez...
imi cer scuze k am fost "afara" de subiect...dar vroiam sa aflu daca asta se poate numi atac de panica..
-
Dona nu stiu sigur daca ceea ce patesc eu se numeste atac de panica.
Eu am o problema cu siringile si cu spitalele, mereu cand merg sa mi-se racolteze sange pt analize cad jos.
Cand ma vad in fata usii la laborator mi-se pune un nod in piept,imi tremura vocea si ma ingalbenesc la fata,iar cand imi recolteaza sange eu cad jos. De multe ori lesin dupa ce imi recolteaza dar uneori lesin in timp ce-mi recolteaza. deci ce este? -
Si eu lesin dupa ce mi se ia sange, dupa o injectie mai dureroasa sau in timpul unei dureri f. puternice (mi s-a intamplat de 2-3 ori in prima zi de menstruatie, cand durerile erau insuportabile, pana sa-si faca efectul Nurofenul luat). Eu am avut simptomele descrise de Donna dupa ce am baut un capucino, care, am aflat ulterior, continea cofeina si altadata dupa ce am luat un medicament prescris de doctorul de familie pentru activarea circulatiei cerebrale. Incerc sa ma echilibrez singura, cat pot, mergand f. mult pe jos.
-
donna, eu m-am lasat fara nicorette, pur si simplu am zis ca enough is enough si ca nu o sa ma domine pe mine o tigara.
De pe 2 mai nu am mai fumat, nu mai simt nevoia de nicio culoare, mai mult, daca imi fumeaza cineva in nas, plec fiindca nici fumul nu mai il suport si refuz sa il mai primesc in plaman si sunt extrem de fericita de treaba asta. M-am mai lasat de 2 ori cate un an dar am luat-o de la capat de regula in concedii, inainte de a ma urca in avion
. Evident, de panica. De data asta sunt hotarata sa nu ma mai reapuc.
Din seara aceea nu am mai patit nimic, probabil ca se reinvata organismul.