Rezectie apicala... again
-
0 0E a doua oara in ultimele 3 luni cand stomatologul imi recomanda o rezectie apicala (de prima am trecut... dar a fost groaznic). Am tot cautat pe net, dar nu gasesc nicaieri cauzele parodontitei apicale cronice...
Mai sufera cineva de asa ceva? Poate fi prevenita? Medicul meu nu pare prea informat/dispus sa-mi dea raspunsuri la intrebarile astea si pe mine ma ingrozeste perspectiva inca unei operatii.
Daca stie cineva ca ar putea fi prevenite...
-
Am trecut si eu printr-o rezectie apicala la un premolar acum un an si ceva. Intr-adevar, groaznic. Nu stiu sa-ti spun daca se poate preveni in vreun fel, pot doar sa-ti spun care a fost cauza la mine. Se pare ca premolarul meu a crescut ceva mai inalt decat ar fi trebuit si in timp presiunea pe dinte si implicit pe radacina lui este destul de mare si poate duce la infectii destul de severe si de care e greu sa scapi. Eu oricum am ajuns la dentist in ultimul hal, facusem cangrena. Dupa rezectie m-am vindecat complet, n-am mai avut probleme iar dentistul nici nu mi-a mai pus plomba, pentru ca n-ar fi tinut din aceleasi motive pentru care am si facut infectia. Mi-a pus un pivot cu o coronita de portelan.
Mai incearca sa te mai duci inca la un medic. Poate prima operatie nu a fost facuta bine.
Multa sanatate. -
Multumesc miaua
Din pacate a doua interventie tb sa o fac la un alt dinte... Celalalt pare ca s-a vindecat, nu mi-a facut probleme; de-aia ma gandesc ca poate-s predispusa in vreun fel la infectie sau or fi cauze de alta natura... nici nu mai stiu
Ma gandeam ca poate-s analize ce trebuie facute...
Ambii dinti aveau plombe si am descoperit infectiile intamplator cand faceam radiografie pt o lucare
-
Nu pot sa cred! Ce fel de medici dentisti sunt astia?! Nu dau nici un fel de explicatie?!
Totul incepe de la igiena dentara. Mancam, nu ne spalam pe dinti dupa aceea, plus ca dc ne amintim la un moment dat , dam de 2 ori cu periuta prin gura ca sa mirosim a pasta de dinti si gata .
Nu va suparati acum! Eu vb la general...despre majoritatea...
Ma rog...apar cariutele...nu megem la stomatolog...ca doare si e sscump stiu! Si stam asa...doare, mai luam o pastiluta si trece si tot asa. Dar gaurica din dintisor se adanceste si ajunge la bietul nerv (pulpa dentara), care ce sa faca si el...MOARE! Plus ca in gaura aia se tot aduna alimente care raman acolo ca nu ne spalam bine pe dinti! Asa...si ramasesem la nervul care moare si dc moare nici nu mai doare. Oooo ce bucurie! A trecut durerea deci nu mai calc la dentist! Dar infectia (ca asta e defapt) tot urca spre radacina si ajunge la apex (varful dintelui) si cu putin efort trece de el si se 'imprastie' in tesutl din jur. Nu stiu dc dentistul ala vestit v-a aratat macar o radiografie (dc a facut-
- acolo apare ca o pata neagra , rotunda la varful dintelui... In evolutia sa trece prin faza de parodontita apicala acuta care doare foooooarte tare, dar probabil ca mai apelam iar la pastilute ca-s mai ieftine decat dentistul orcum, eventual facem si un abces pe care unii il mai sparg in marea lor prostie, si dupa aceea iar nu mai doare . OOOOOO din nou aceeasi bucurie! Dar iata ca la un moment dat te trezesti cu ditamai granulomul sau chistul la varful radacinii si dc nu ai vrut la dentist...ghinion! Ajungi la chirurg, care taie frumos gingia, iti da o gaura in os de-ti zguduie toti creierii, scoate chistuletzul si ramai umflat cateva zile ca si cum, te-ar fi batut cineva... Ce placut!
Nu era mai usor sa ne spalam corect , macar de 2 ori pe zi, ca sa nu zic dupa fiecare masa? (recomand guma) Sau la primul semn, prima durere de dinte sa ne prezentam la dentist?...
Nu am vrut sa fiu rea...sincer...dar asta e cruda realitate!! -
Tu iti dai macar seama ca jignesti cand te exprimi atat de ... "plastic"? Fata a spus ca isi facea o radiografie pentru o alta lucrare (deci era in tratament la dentist) si ca la ambele masele avea plombe (deci nici vorba de carii ajunse la radacina, abcese dentare sparte sau mirosuri insuportabile acoperite cu gume de mestecat, ca deh, ar fi mai ieftin). Nu cred ca era nevoie de niste explicatii asa scarboase, sincer. Nu suntem copii de 3 ani. Faptul ca avem predispozitii pentru a face infectii la radacina dintilor nu inseamna ca nu ne spalam pe dinti.
-
ana draga, hai sa vorbim ca sa ne aflam in treaba... merci de informatii dar, pt linistea ta, nu igiena deficitara este cauza...
Eu intrebam daca exista predispozitie pt infectiile astea, sau sunt cauzate de carente in organism, sau o fi dentistul de vina... sau...
Din moment ce nu te-ai confruntat cu asa ceva (ca de' mesteci guma intre mese sau poate ai avut noroc
)nici nu-ti doresc, nici nu-ti cer parerea -
Scuze..Chiar nu am vrut sa jignesc pe nimeni! Dar toate de aici pleaca...fie ca ma credeti sau nu... Nu poate sa existe o predispozitie... Sa spunem ca pot exista factori favorizanti dar factor determinant este lipsa igienei dentare (REPET VB LA GENERAL FARA NICI O ALUZIE fiecare stie mai bine ce face)
Intr-adevar poate fi si vina medicului care ori nu a curatat bine cand a pus plombele, ori nu a facut tratamentul de canal foarte bine, depinde si de vechimea tratamentelor...nu cunosc exact situatia... Si la primul comentariu am vb tot la general nu m-am referit la cineva anume. Poate aveti dreptate ...poate a fost cam rautacioasa aexprimarea... Scuze inca o data... Ceea ce nu intelesesem eu a fost de ce medicii nu dau nici o explicatie? Isi fac treaba si gata...asta nu e corect...Pacientii ar trebui sa stie... -
Eu am facut rezectie apicala in Galati, ce-i drept si a fost o operatie superusoara in care n-am simtit nimik
S-a vindecat destul de bine si acum astept sa-mi imbrac dintele
Sfatul meu: schimba doctorul!
In primul rand nu trebuia sa fie o operatie groaznica ci nedureroasa pt ca e o interventie destul de usoara
Asta inseamna ca medicul tau nu e destul de bun...si poate la al doilea dinte nu mai ai nevoie de inca o rezectie
Mai cere si parerea altui medic