ce pot sa fac sa il ajut?
-
0 0buna! ..am si eu o intrebare.cum as putea sa imi ajut prietenul , care se balbaie? trebuie sa precizez ca o face doar cand este emotionat sau stresat. are aceasta problema de mic copil, a fost si la logoped, dar mi-a spus ca nu l-a ajutat cu mare lucru.ma puteti ajuta voi va rog? as vrea sa stiu cum sa procedez cu el...cum sa ii spun fara sail jignesc ..multumesc
-
pai ce sa-i spui: iubitule, vezi ca te balbai? stie deja...
daca vrei sa-l ajuti, ajuta-l fara sa-i atragi atentia asupra problemei sale.
pentru inceput, multumeste-te sa observi in ce fel de situatii ii apare balbaiala - nu este suficient sa stii ca apare atunci cand se intimideaza sau enerveaza, ci CONCRET in CE FEL DE SITUATII si in prezenta CARUI TIP DE OAMENI.
faza 1: lauda-l pentru cum s-a descurcat DUPA ce a facut fata unei asemenea situatii. ("ce usor l-ai convins pe X, bravo")
dupa un timp...:
faza 2: lauda-l pentru cum URMEAZA sa se descurce ("dupa ce am vazut cat de usor i-ai convins pe X si Y, sunt sigura ca pe Z o sa-l convingi imediat")
totusi, NU insista asupra acestor chestiuni, deoarece oamenii de genul lui sunt extrem de sensibili si susceptibili, se prind imediat de astfel de manevre atunci cand nu sunt facute cu suficienta finete si discretie.
MAI PRESUS DE TOATE, invata sa-l iubesti asa cum este. asta este, de departe, cea mai buna cale de a-i da incredere in sine si a-l ajuta sa-si reduca dislalia.
PS cand eram mica, si eu m-am balbait o perioada. mi-a trecut de la sine, insa si acum, cand sunt foarte obosita, mi se mai intampla sa ma poticnesc in unele cuvinte. cred ca este o chestiune neurologic-ereditara (pentru ca si eu, si tatal meu avem amandoi o usoara forma de afazie nominala - adica ni se intampla sa nu avem acces instantaneu la memoria substantivelor).