asigurarea de sanatate?

•  
    • 15 mesaje
    21 Ian 2008, 13:08
    0 0
    ce stiti despre asigurarea de sanatate?

ce as putea sa fac in cazul in care pt o asig de sanatate la stat tb sa aduc nu stiu cate acte ba de la financiar, apoi de la reg. com., si apoi sa platesc nu stiu cat pe ultimii 5 ani. mi se pare f complicat.
    am intrebat ce se intampla daca ma angajez pt a avea asig de sanatate si mi s-a raspuns ca tot tb sa urmez pasii de mai sus si sa platesc pe ultimii 5 ani ceea ce mi se pare aberant.
    daca aveti vreo idee despre ce implica asigurarea de sanatate astept comentarii. va multumesc!
  •  
    • 1015 mesaje
    21 Ian 2008, 18:01
    0 0
    Nu inteleg, esti angajata la stat? Daca nu esti angajata nicaieri, te duci la casa de asigurari si-ti platesti lunar, trimestrial, sau pe tot anul, cum doresti, suma minima care se plateste. Nu-ti trebuie decat cartea de identitate, spui ca nu esti angajata nicaieri, si vrei sa platesti pentru a te putea inscrie la medicul de familie si de a beneficia de toate drepturiloe unui asigurat de sanatate. Ce tot zici tu in mesajul tau? Este foarte simplu. sfatul meu este sa mergi la o casa judeteana de asigurari, nu la una din teritoriu, pentru ca munca angajatilor din teritoriu lasa muuuuuuult de dorit. Unii nici nu stiu pentru ce iau salariu. Succes!
  •  
    • 15 mesaje
    21 Ian 2008, 19:54
    0 0
    sunt din bucuresti si de 7 luni nu mai lucrez si inainte am lucrat aprox. 1 an, am peste 26 ani. am fost la sediul central casmb si acolo m-au pus sa aduc situatia financiara de la adm financiara pe ultimii 5 ani si de la onrc certificat constatator ... si apoi nu mai stiu ce si sa vin sa platesc pe ultimii 5 ani...
  •  
    • 1015 mesaje
    21 Ian 2008, 20:08
    0 0
    Promit ca luni seara iti dau detalii amanuntite cu tot cu preturi si ce anume exact sa ceri si sa-i contrazici, asta in caz ca sustin nu stiu ce aberatie contrara legii.
    Last edit: adica marti seara (maine), am gresit cand am scris luni
  •  
    • 15 mesaje
    21 Ian 2008, 20:15
    0 0
    multumesc! astept
  •  
    • 734 mesaje
    21 Ian 2008, 21:51
    0 0
    esti casatorita?
  •  
    • 1015 mesaje
    22 Ian 2008, 00:31
    0 0
    Ar trebui sa te uiti putin pe www.cnas.ro si sa citesti Ordinul 617 din 13 aug 2007, sectiunea 10, art. 28,29,30,31.
    Esti in somaj? Esti casatorita? Mai multe amanunte din astea tu le stii, citeste putin legea, si vezi ca nu cumva sa te incadrezi la categoria de coasigurat. Eu oricum ma interesez. De-asta iti spuneau la casa de asig de ultimii 5 ani aia sa platesti, dar... tu in astia 5 ani ai muncit probabil. Cati ani ai? Vezi ca este specificat si in lege la categoria de varsta. 5 ani este termenul de prescriptie, dar poate nu e cazul la tine. Tu cat ai fost angajata, daca ai fost cu carte de munca prin ITM, tu oricum ai platit asigurarile de sanatate pentru ca ti se calculau la salariul care il aveai. da-mi mai multe amanunte.
  •  
    • 15 mesaje
    22 Ian 2008, 11:32
    0 0
    am 27 ani,nu sunt si nu am fost in somaj, necasatorita. am lucrat 1 an cu contract de munca (am semnat doar 2 exemplare, mie nu mi-au dat niciun exemplar, dar stiu ca au platit tot ce trebuia)dar nu mi-au facut carte de munca.
  •  
    • 1015 mesaje
    22 Ian 2008, 22:47
    0 0
    Daca nu ti-au dat un exemplar din contractul de munca, inseamna ca de-aia nu ti-au facut carte de munca, si nu esti inregistrata la ITM. Deci conform legii tu ai muncit la negru si nu ti s-au platit impozitele, somajul, CAS - ul, etc. De-aia nici nu te-au trimis sa-ti intocmesti dosar de somaj pentru ca nu aveai dreptul legal. Asta e! Ai pierdut un an la vechimea ta. Dar nu asta-i problema! Problema e intr-adevar in dezavantajul tau. Mai vreau un amanunt sa stiu. Ai fost inscrisa vreodata de cand ai devenit adult la un medic de familie? Te intreb ca sa stiu daca se poate face ceva in avantajul tau. Sa vedem daca exista vreo cale sa ocolim chestia asta cu platitul pe ultimii 5 ani, pentru ca nici normele astea metodologice nu prea sunt clare. Sunt putin confuze si stiu ca e loc de intors. Iti mai scriu maine.
  •  
    • 1015 mesaje
    23 Ian 2008, 11:40
    0 0
    Deci: Te duci la Administratia Financiara si scoti adeverinta de venituri impozabile pe ultimii 5 ani. Cum tu nu ai avut carte de munca, ti se va scrie ca in ultimii 5 ani nu ai realizat venituri impozabile. Dupa ce ai aceasta hartie si cu cartea de identitate, te duci si vei plati numai pe ultimele 6 luni. Suma de plata va fi procentul aferent CAS-ului din 6 x salariul minim pe economie. Si asta-i tot. Si pe urma de acum in colo iti platesti lunar sau cum vrei tu asigurarea de sanatate. Succes!
  •  
    • 15 mesaje
    23 Ian 2008, 13:03
    0 0
    multumesc mult de tot!
  •  
    • 157 mesaje
    29 Ian 2008, 01:12
    0 0
    Buna tuturor! Am 27 de ani,am facultatea terminata de 3 ani, nu am fost niciodata angajata,nici in somaj, si sunt casatorita. De lucrat, lucrez, dar sa spunem ca lucrez pt mine.Am ramas insarcinata si acum as vrea sa-mi fac asigurare medicala, sa-mi gasesc un doctor de familie, toate astea. Intrebarea mea ar fi : s-a dus cineva, dintre voi pur si simplu la casa de asigurari sa-si plateasca asigurarea fara a fi angajata?Daca da, as vrea si eu sa stiu cat se plateste si cum se procedeaza.A...si ar mai fi ceva : dupa ce nasc voi primi ceva bani de la stat, stie cineva?
    Va multumesc!
  •  
    • 197 mesaje
    29 Ian 2008, 14:44
    0 0
    cum adica lucrezi pt tine/ sa inteleg ca ai o firma? daca ai firma trebuie sa platesti cotizatia la asigurarile de sanatate (functie de venitul realizat).
    daca nu ai avut servici, adica nu ai platit nimic la stat in ultimile 12 luni, dupa nasterea copilului vei beneficia doar de alocatia pt copil, cam 2 mil parca, pe o perioada de 2 ani. cel putin asa era pana anul trecut.
    cu siguranta vei mai primi raspunsuri si de la alte eve, dar pt si mai multa siguranta si informare e bine sa intrebi direct la casa de asigurari.
    daca citesti cu atentie ce s-a scris de la inceput, vei vedea ca trebuie sa mergi la financiar sa iei dovada ca nu ai avut nici un fel de venit in ultimii 5 ani , iar apoi vei putea plati pe ultimile 6 luni, la nivelul salariului minim.