GASTRITA si COLECIST PROBLEMATIC! Help!

•  
    • 250 mesaje
    16 Oct 2007, 09:01
    0 0
    Fetelor, am foarte mare nevoie de sfaturile voastre!
    Sunt convinsa ca multe dintre voi suferiti sau ati suferit de gastrita...la fel, probleme cu celecistul sunt sigura ca mai au si alte eve.

Eu, pe fond nervos cred ca am facut si gastrita si problemele de la colecist! Prea mult stres care mi-a macinat stomacul si uite asa am ajunsla intepaturi la stomac, dureri, greata,intepaturi la colecist, colici abdominale groaznice la unele alimente, gust amar in gura uneori!

Spuneti-mi voi ce e de facut! Pana acum m-am incapatanat sa nu tin regim alimentar, dar cred ca nu se mai poate fara!

Stiti ce REGIM ALIMENTAR se tine pentru colecist si pentru stomac? Ce ceaiuri sa beau?
    Incerc sa gasesc pe google si alte informatii...poate poate dar vreau sa aud si de la voi, care aveti aceste probleme, niste sfaturi.

Multumiri.
  •  
    • 3036 mesaje
    16 Oct 2007, 11:54
    1 0
    intr-adevar, motilitatea vezicii biliare poate fi afectata de stres (de obicei, e vorba de depresie sau de resentimente neexprimate - deci conflicte lasate nerezolvate).

cat despre gastrita, este produsa de o bacterie (helicobacter pylori), iar tratamentul consta in administrarea de antiacide si antibiotice.

referitor la regimul alimentar: elimina alimentele pe care ai observat ca nu le poti digera corespunzator.
    rolul bilei este de a contribui la digestia gasimilor. din moment ce vezica ta biliara nu mai functioneaza asa cum ar trebui, concluzia fireasca este aceea ca e nevoie sa eviti alimentele grase: carne de porc, unt, smantana, branzeturi grase, oua etc, ba chiar si cantitatile mari de uleiuri vegetale (prajeala, salata de vinete, maioneza samd)

colicile abdominale apar de obicei din pricina acumularilor de gaze - ceea ce inseamna ca unele alimente (de obicei e vorba de lapte, cartofi, mazare, fasole, varza, vinete, rosii, ardei gras, ceapa sau fructe proaspete consumate ca desert) fermenteaza mai mult decat ar trebui in tractul digestiv.

regulile unei digestii sanatoase sunt:

1. decat sa mananci sub presiune nervoasa (furie, graba, suparare), mai bine nu mananci - sau consumi ceva usor de digerat, cum ar fi, de pilda, un iaurt slab, la temperatura camerei. (alimentele reci incetinesc motilitatea si activitatea secretorie a stomacului, afectand digestia.)
    2. cantitatea optima pe care o poate digera stomacul este cea pe care ai putea-o cuprinde in causul palmelor, puse una langa alta.
    3. fructele se consuma cu minim 30 de minute inainte de masa. (consumate ca desert, fac ca bolul digestiv sa fermenteze excesiv)
    4. cu cat o masa contine mai multe tipuri de alimente, cu atat digestia este mai dificila - asta se intampla deoarece acizii gastrici si enzimele necesare pentru a digera, de exemplu, cartofii, sunt diferiti de cei necesari pentru a digera salatele.
    5. digestia incepe in gura. (acizii gastrici se descurca bine numai cu alimentele "semipreparate" prin imbibarea cu saliva.)
    6. conteaza mai putin la ce ora mananci masa de seara - important este sa te culci abia dupa 3-4 ore dupa ce ai mancat. (de exemplu, daca obisnuiesti sa te culci la 12 noaptea, ar trebui sa inchei cina cel tarziu la ora 21.)
  •  
    • 250 mesaje
    16 Oct 2007, 12:04
    0 0
    Donna, iti multumesc tare mult pentru sfaturi, sunt foarte folositoare.

Bacteria He P din stomac a iesit in sange anul trecut si mi-am facut tratamentul cu antibiotice...iar la bariu pasaj in martie mi s-a spus doar o usoara gastrita! Poate ca ar fi bine sa fac si alte investigatii, nu stiu...

Am sa ma pun sa mananc putin mai atent, mai "la regim" ca altfel nu se mai poate!

Eu am si gresit foarte mult ca , pe langa stresul urias pe care "l-am macinat" in ultimul an, am mai si facut greseala de a manca destul de des (cam o data pe saptamana) de la Mac sau Kfc...si sunt convinsa ca si aceste "bunatati" mi-au afectat digestia.

Ma gandesc sa merg la un gastroenterolog....ma gadeam sa apelez si la un nutritionist , daca as gasi prin Oradea...
    Oare un gastroenterolog m-ar putea ajuta?
  •  
    • 11 mesaje
    16 Oct 2007, 12:19
    0 0
    Tratament: Omez(in magazin il gasesti cu denumirea de Omeran) + Metaclopramid si ceva ptr. reducerea aciditatii(Dicarbocalm sau Malox).
    Daca durerile sunt mai mari baga si o Ranitidina.
    Trebuie renuntat la tigari, cafea, bauturi acidulate, prajeli si condimente.
  •  
    • 2642 mesaje
    16 Oct 2007, 12:26
    0 0
    Inecearca sa tii regim alimentar neaparat. Eu am inceput exact la fel ca tine si nu am tinut cont de sfaturile altora si am facut niste pietroaie de toata frumusetea. Nu mai eram buna de nimic si nu mai puteam manca nimic.
    Nu mai manca prajeli, tocaturi, condimente, muraturi si ai grija la unele legume (castravete, ardei gras, varza). Si da-i cu mult ceai de sunatoare. Iar o combinatie buna este ceaiul de coada soricelului cu miere si lamaie. Cat poti de mult. Pentru stomac f buna este cura cu ceai de galbenele.
  •  
    • 3036 mesaje
    16 Oct 2007, 14:27
    1 0
    Keysha, da, neaparat enterolog.

Stresul scade imunitatea, deci este posibil ca HP sa isi faca iarasi de cap.
    Si eu am iesit pozitiva la HP, insa nu am simptome de gastrita, iar enterologul m-a asigurat ca in acest caz nu este nevoie de tratament. Cica foarte multi oameni sunt infectati, insa numai suprapopularea stomacului cu aceasta bacterie incepe sa creeze probleme. (stresul creste aciditatea, iar aceasta este favorabila inmultirii lui HP. tocmai de aceea tratamentul include administrarea de antiacide.)

Asta inseamna ca, inainte de toate, trebuie sa te gandesti serios la chestiunile care te streseaza si sa cauti cai de a le rezolva, una cate una.
    Nu-i nevoie sa-ti dai demisia sau sa te desparti de cineva - e nevoie doar sa inveti sa trasezi limite, in mod intelept, pasnic - si, in acelasi timp, sa capeti curajul de a cere lucrurile de care ai nevoie.

Stii, ai ajuns in situatia asta pentru ca nu te-a invatat nimeni cum sa negociezi cu cei din jur, iar acestia au inceput sa creada ca te pot exploata la nesfarsit, pentru ca i-ai lasat sa inteleaga fie ca ai resurse fizice/afective infinite, fie ca esti prea moale ca sa te poti impotrivi in vreun fel.

Este timpul sa inveti sa traiesti in primul rand pentru tine. In momentul in care nevoile tale personale vor fi satisfacute, vei putea sa muncesti si sa oferi afectiune fara sa mai resimti frustrare sau stres.

Iti propun, pentru inceput, urmatoarea tema: in fiecare zi...
    1. sa ceri ceva
    2. sa refuzi ceva
    3. cu buna stiinta sa lasi nerezolvat un mic amanunt
    3. sa petreci o jumatate de ora facand tu insati ceva numai pentru tine.
  •  
    • 250 mesaje
    16 Oct 2007, 19:54
    0 0
    Donna, iti multumesc atat tie cat si celorlalte eve pentru sfaturi!

Ai dreptate...m-am consumat prea mult...si stomacul meu a macinat foarte mult stres...si asta trebuie sa inceteze urgent!

O prietena mi-a spus sa tin un regim de cel putin 6 luni, sa nu cumva sa ma mai ating de mancare de la Mac sau Kfc, sa nu mai pap prajeli si mancaruri condimentate...Si o sa ma apuc sa tin regim, ca altfel nu mai rezist la ce intepaturi si greata am!

Si ma apuc de baut ceaiuri, ca trebuie sa ajute si alea la ceva, nu?

Inca o data multumesc mult pentru sfaturile voastre. O seara placuta va doresc!
  •  
    • 3036 mesaje
    17 Oct 2007, 12:06
    1 0
    keysha, sper din toata inima sa-ti foloseasca

si la mine stresul se somatizeaza in tulburari digestive, si crede-ma ca inteleg foarte bine prin ce treci.

stii, este o iluzie sa crezi ca oamenii te apreciaza mai mult daca ii ajuti neconditionat si le inghiti orice. din contra, ei te apreciaza in mod deosebit atunci cand te vad ca stii ce vrei, ca stii sa te menajezi si ingrijesti, ca esti binedispusa si sanatoasa etc etc

ai sa vezi...
  •  
    • 488 mesaje
    17 Oct 2007, 18:47
    0 0
    Keysha poti bea ceai de papadie,coada soricelului,salvie,tataneasa sunatoare.
    Bea suc de cartof crud si de varza.Calmeaza durerile gastrice.
    Gelul de aloe e foarte bun si pt gastrita si pt colecist.
    Alimentatia trebuie sa fie fara grasimi prajeli,rantasuri.