Grupa d sange
-
0 0In primul rand...eu nici la varsta asta nu stiu ce grupa am...in fine nu asta era problema. Cred totusi ca majoritatea avem 0(1,2 sau cat o fi
)Sau daca nu au majoritatea macar stiu ca e multa lume care are grupa 0 insa am auzit o discutie despre o persoana care a murit sa care avea o grupa de sange rara! Adica 01negativ parca. Exista pozitiv si negativ sau cum? -
pe lumea asta exista niste chestii care se numesc antigeni si niste chestii care se numesc anticorpi. Acestea din urma au o relatie "love-hate" cu antigenii... adica ii recunosc intr-un mod specific, adica anumiti anticorpi recunosc numai anumiti antigeni se leaga de ei...pana aici e "love"...partea cu "hate" e ca nu se leaga de ei ca sa ii iubeasca ci ca sa ii faca target si ca sa declanseze anumite reactii in organism pentru a-i face sac de box pe ei si pe lucrurile din care provin - exemplu bacterii, virusuri. Gandeste-te la sange ca la o solutie apoasa care strabate tot corpul nostru in lung si in lat. Fiecare individ are dizolvat in sange o serie de antigeni care pot fi specifici speciei umane, specifici rasei, etc...chiar lui individual. Antigenii individului respectiv (self) vor fi recunoscuti ca self si nu vor fi atacati, adica nu exista anticorpi in individul respectiv specifici ca sa atace antigeni self (totul are proprietati antigenice - inclusiv globulele noastre rosii care ne cara oxigenul prin sange, deci nu am vrea sa avem anticorpi in corpul nostru care sa ne faca globulele rosii sac de box, nu?) Tocmai de asta avem grija cand facem transfuzii sa nu facem un pocinog si sa amestecam antigeni si anticorpi care s-ar pupa (adica anticorpi care ar recunoaste antigenul pentru care e specific). Asta e sistemul ABO - cu grupele de sange respective:
A (are antigen A si anticorpi care l-ar face sac de box pe antigenul B)
B (are antigen B si anticorpi care l-ar face sac de box pe antigenul A)
AB (are ambele antigene A si B si nic un anticorp contra A sau B) si
0 ( care nu are nici un antigen, dar are anticorpi)
Dupa cum vezi, Mama natura are grija sa nu se intalneasca antigenii de un anumit tip cu anticorpii corespunzatori.
Un sistem independent de asta e sistemul Rh care are alti antigeni care nu au legatura cu grupele de sange. Aici situatia e mai simpla: ori ai antigen (adica esti Rh pozitiv) ori nu ai (adica negativ). Deci combinand grupele din sistemul ABO cu posibilitatea de a avea Rh negativ sau pozitiv obtii combinari
exact ca la matematica.
Daca ai grija si nu amesteci borcanele nu moare nimeni...adica nu moare cineva numai ca are "grupa O negativ" ci eventual in urma unei transfuzii gresite.
Sistemul Rh e mai periculos intr-o instanta destul de importanta pentru ca anticorpii folositi de acest sistem sunt mai micuti si pot strabate placenta si avem o problema cand mama are Rh negativ si copilul din pantec Rh pozitiv. Si asta nu se intampla la prima sarcina de acest tip , ci la urmatoarea pentru ca la prima anticorpii nu au fost prezenti adica "imunizarea" nu a fost facuta. In cazul sistemul ABO, anticorpii sunt prea mari sa strabata placenta si sa creeze probleme, deci nu ne intereseaza sa fim atenti la grupa de sange a fatului si a mamei din punctul asta de vedere. -
addictyv3 o sa stiu ce grupa am in decembrie (atunci sunt nascuta...si imi fac analizele alea). "tata" era de fapt bunicul dar am fost infiata iar parintii biologici au mama 01pozitiv (parintii ei au avut EL 01 negativ EA-01 pozitiv) iar tata (are ori A ori 0) deci cred ca 0 1 am si eu...pozitiv!!
-
grupa 0 de singe nu este intilnita la marea majoritate a oamenilor asa cum spui tu .problema care se iveste in cazurile transfuziilor de singe este urmatoarea ca cei din grupa O pot dona singe pt. toate grupele dar nu poate primii decit de la cei ce au grupa O .si Rh este o componenta foarte inportanta pt. ca cei cu Rh negativ sunt foarte rari acestia nu pot primi singe de la cei cu Rh pozitiv chiar daca au aceiasi grupa sau sunt compatibile grupele de singe .sper sa fii inteles ceva .dute sa-ti afli grupa de singe pt. ca este ff inportant cu toate ca tehnica e evoluat mult si acum toate spitalele au laborator de analize .pe vreme lui ceasca erai amendat daca nu aveai grupa pe B.i.
-
Da o sa fac in decembrie analize pentru ca mama (adica bunica a fost doctorita)si chiar am o frica incredibila de ace!! Avand in vedere ca tata a avut RH negativ (grupa 0) si a murit chiar am vrut sa fiu alaturi de mass-media damboviteana si de politia damboviteana (care au donat cu totii sange iar cu banii de pe tichete au luat de-ale gurii pentru orfanii din accidentu din vara de la Gura Ocnitei daca ati auzit pe la stiri) insa mama m-a sfatuit sa n-o fac. Faza e ca in afara de aceasta frica imensa eu si o lipsa enorma de calciu si la fiecare injectie sau vaccin am lesinat (odata am picat din banca si m-am lovit la cap
)Plus ca doar la 30 d km de orasu meu imi poate fy luat sange...dar cred ca pana la urma pentru 300 de ml o sa-l las naibii de lesin...asta e daca mi se intampla dar macar stiu ca voi ajuta niste oameni care poate au nevoie mai mult de sange decat mine...si atunci o sa aflu si ce grupa am