OCD - Obsessive Compulsive Disorder
-
0 0Se manifesta in general prin obsesia curateniei si a ordonarii lucrurilor.Iti speli mainile de 50 de ori pe zi, iti petreci pana la 6-7 ore pe zi aranjand lucrurile in casa..
E foarte serios, o prietena a mea sufera de acest sindrom si as vrea sa stiu mai multe. In prezent ea merge la un psiholog insa nu mi se pare de foarte mare ajutor acest lucru. Cunoasteti persoane care sa sufere de aceasta afectiune? -
cred ca fiecare dintre noi are cate o astfel de obsesie, intr-o oarecare masura... atata vreme cat ea nu ne afecteaza existenta, lucrurile OK.
de exemplu, eu numar cate inghitituri de apa sau suc imi trebuie ca sa imi potolesc setea, chiar daca ma trezesc in toiul noptii si beau din sticla de pe noptiera. si da, am si eu zile cand ma spal mai des pe maini decat ar fi necesar - insa nu in masura in care lucrul asta sa ajunga sa-mi afecteze viata. trebuie sa recunosc ca uneori trebuie sa fac si eu eforturi ca sa nu cedez de fiecare data impulsului de a ma spala pe maini. reusesc, insa, sa ma controlez de cele mai multe ori.
daca doar psihoterapia nu a ajutat-o cine stie ce pe prietena ta, atunci poate ar fi bine sa mearga si la un medic psihiatru, ca sa-i prescrie un medicament sau altul. exista medicamente moderne, care nu o vor transforma intr-un zombi (asta este, de obicei, temerea cea mai mare).
in rest... ce sa mai zic... ca probabil psihologul i-a dat mai multe sfaturi despre cum sa procedeze... cu siguranta i-a spus sa caute sa nu se spele pe maini de fiecare data cand ii vine gandul asta, ci sa isi continue activitatea, oricat de greu i-ar veni. se va convinge, in felul asta, ca nu se intampla nici o tragedie daca nu se spala chiar de fiecare data.
medicii ayurvedicieni spun ca nevoia de a avea mainile foarte curate apare de obicei la oamenii care au o sensibilitate foarte crescuta la nivelul pielii - si ca, de obicei, senzitivitatea organelor de simt creste ca urmare a suprasolicitarilor fizice si mentale, care au dus in cele din urma la sensibilizarea nervilor care transmit senzatiile corporale (ceva similar nevralgiilor).
prin urmare, ei recomanda odihna suficienta, exercitii de relaxare si mancaruri usor digerabile.
pentru a calma pielea mainilor: masaj cu ulei caldut de masline sau susan.
din proprie experienta pot sa spun ca masajul cu ulei (oriunde pe corp, nu numai pe maini) este extraordinar de linistitor atat pentru piele, cat si pentru psihic.
-
Din cate am mai citit si eu despre aceasta afectiune psihica, ea apare ca urmare a unor traume din copilarie sau adolescenta timpurie (abuzuri, parinti neglijenti etc).
De aici dorinta ca totul sa redevina pur, din propriul sentiment de murdarie sprituala.
E un fel de dorinta de a accede la puritatea originara.
M-ar interesa sa cunosc si alte astfel de cazuri decat cel al amicei mele. Nu fiindca as face vreo teza despre asta,ci fiindca in Romania nu se vorbeste deloc despre aceste afectiuni. La fel cum nu se vorbeste despre anorexie sau bulimie,aceste subiecte sunt tabu, desi femei care sufera din cauza asta sunt convinsa ca sunt cu miile.
Acestea sunt partile intunecate ale femeii moderne, haideti sa vorbim despre ele! -
Maica-mea a gasit in ordine si curatenie un mecanism prin care reuseste sa faca fata situatiilor stresante. Ma indoiesc ca a fost abuzata sau negljata in copilarie, pentru ca bunici mai pasnici si mai iubitori decat ai mei rar am vazut sa existe.

Nu neg meritele psihanalizei, cu siguranta rezolva multe cazuri, dar teorii sunt multe, si se vede treaba ca inca nu exista unele care sa se aplice la 100% din cazuri - ar fi raiul pe pamant, daca ar fi asa.
Referitor la bulimie/anorexie, cauta la sectiunea Frumusete topicul intitulat "Sunt fetele pro ana / pro mia aici?" -
Andreiutza, ai dreptate, afectiunea asta e de mult cunoscuta in occident, in Franta de exemplu exista emisiuni consacrate acestor cazuri.Sau serialul Monk, nu stiu daca ai vazut, trateaza aceasta tema.
Am vazut de exemplu la acea emisiune (pe france 2 cred) o femeie care se lasase de serviciu si nu facea altceva decat sa faca menajul toata ziua, seara cadea rupta de oboseala, iar a doua zi o lua de la capat, desi era perfect constienta de absurditatea comportamentului ei. Isi chinuia familia groaznic, totul trebuia sa fie asa cum lasase ea, ajunsese sa nu mai gateasca din cauza ca i se parea ca facea mizerie.
Noi in Romania, cred insa ca stam mai bine la capitolul asta. Deocamdata... -
da,cunosc pe cineva care in timpul sarcinii a ajuns sa se spele atat de des pe maini incat chiar si dupa ce inchidea robinetul se spala iar ca pusese mana pe robinet. avea mainile efectiv rani..
la noi ,la romanica,a fi disperat dupa ordine si curatenie arata in ochii multora ca esti o buna gospodina,asta e primul impact pe care-l are situatia asupra oamenilor si esti catalogat drept "om tipicar"....
se spune des: am fost la X acasa si totul luceste de curatenie,"lingi macul de pe jos" ...ma rog,asta e varianta soft a ceea ce inseamna OCD -
Serios acum, multi dintre noi au asemenea comportamente, unii nici nu le constientizeaza. Asa cum spunea donna, atat timp cat nu iti afecteaza viata intr-o masura prea mare....
Vedeti ca sunt nenumarate articole pe net pe tema asta. E drept, mai mult in engleza. Dati search si veti ajunge la editiile electronice ale unor reviste de specialitate extraordinar de interesante. -
Uite am gasit.
Cauta dupa "trouble obsessionnel-compulsif".
Pentru inceput, articolul din Wikipedia:
http://fr.wikipedia.org/wiki/Trouble_obsessionnel_compulsif
In romana cred ca ii spune sindrom obsesiv compulsiv, dar nu sunt sigura, pt ca (,) cautarea mi-a intors doar descrieri si reclame la medicamente pt aceasta afectiune, plus discutii pe forumuri, n-am vazut niciun articol sau studiu mai aprofundat. -
Dintre cele descrise in primul post de pe topic, eu am o problema cu spalatul mainilor, doar ca la mine e de alta natura. In scoala generala colegul meu de banca a facut hepatita A si ne-a zis diriginta ca e boala mainilor murdare. In minea mea s-a facut conexiunea hepatita = spital si cum am oroare de spitale, am inceput sa ma spal pe maini ca apucata. Drept pt care nu suport sa ating mancarea cu mainile nespalate (nici macar tacamurile), daca raspund la telefon in timp ce mananc, ma spal iar pe maini pt ca imediat imi amintesc de datile in care am pus mana pe telefon dupa ce am pus pe catzel sau pe pisica. Daca mi-e foame in oras, imi iau de mancare doar chestii pe care le poti apuca (,) cu servetel - gen produse de patiserie. Daca merg la film si imi iau popcorn, inainte sa incep sa mananc trebuie sa merg sa ma spal pe maini. Clantele de la toaletele din localuri le deschid cu cotul la iesire. Si tot asa, v-ati prins voi. Totusi, in nebunia si obsesia mea, mai fac si exceptii, mai pun mana nespalata pe mancare (de exemplu, in masina) ceea ce ma face sa cred ca nu-s chiar nebuna de legat.
Dar ma intreb, oare tot asa de obsedati o sa-mi educ copiii? -
Nu cred ca e OCD la tine, ca sa mananci cu mainile curate e o chestie de bun simt.
Si eu fac cam la fel si am oroare de bara din metrou sau tramvai, ma spal imediat cum ajung acasa, dar gandeste-te ca sunt altii care se spala si apoi se spala din nou fiindca li se pare ca prosopul pe care s-au sters are microbi. Si tot asa pana cand mainile ajung carne vie...Acolo e intr-adevar o problema! -
Si eu am avut "episoade" din-astea. La mine au inceput cu o simpla opeatie de polipi, prin cls a6a, cand ii asteptam pe ai mei sa vina sa ma ia din spital, dupa ce ma trezisem din anestezie,intr-un spital mizer, in care era teribil de frig si nu se auzeau decat urlete, si plansete si mirosea a ceea ce cred eu ca e cloroform. Si ai mei nu mai apareau, sau asa mi se parea mie, credeam ca m-au lasat acolo. Dupa ce am ajuns acasa, am inceput sa am tot felul de "ritualuri", totul trebuia sa fie "in perechi", uram nr 1, aveam tricouri "norocoase", ma intorceam de "n" ori din drum ca sa vad daca nu cumva lasasem apa curgand, ce sa mai... eram convinsa ca in lipsa ritualurilor astora, o sa se intample ceva rau. Asta a durat pana in cls a8a, cand m-am hotarat sa renunt, imi dadeam seama ca sunt ridicola si ca nu merg decat spre mai rau. Pur si simplu am spus "gata" si totul a fost ok cativa ani
Deci se poate controla, desi e teribil de greu la inceput.