Noduli la san
-
0 0Buna,
As avea nevoie de un sfat. Mamei mele, 48 ani, i-au fost depistati doi noduli la sanul drept acum vreo 8 luni cand a facut prima mamografie. Medicul i-a spus ca sunt doua formatiuni benigne, una de 1,5 cm si cealalta de 1 cm. La sanul stang i s-a spus ca are o displazie pentru care a facut un tratament. La urmatorul control medicul i-a spus ca displazia se prezinta foarte bine dar ca nodulii de la sanul drept sunt tot acolo. Medicul ii recomanda interventia chirurgicala, mama mea insa nu se poate hotari si este sceptica si speriata. Iar eu innebunesc la gandul ca nu o pot ajuta intr-un mod mai concret...De aproape 2 ani locuiesc in Montreal..De cand am aflat nu prea mai am liniste...As vrea sa va pot spune mai concret care este rezultatul mamografiei dar din pacate mama mea nu intelege tot ce scrie pe fisa de rezultat. Tot ce a putut descifra la sanul drept este "opacitate nodulara,1.5 cm, mata, neomogena, relativ net delimitata; formatiune 1 cm intensitate mare, net delimitata; BIRADS 4 A. Doctorul la care merge mama este Florin Radu, chirurg oncolog Spitalul Fundeni Bucuresti. Intrebarile sunt...Nodulii benigni este bine sa fie operati? Ce riscuri prezinta ei cu adevarat? Ar folosi si o alta parere? Dupa operatie se fac citostatice chiar si in cazul nodulilor benigni?
Mentionez ca mama mea spune ca acesti noduli au aparut la ceva timp dupa nastere....sunt vreo 20 ani de atunci... si ca medicul de familie a sfatuit-o mereu si inca o mai sfatuieste sa ii lase in pace...Nu are alte semne si nici simptome...Spune ca are uneori usoare dureri la sanul drept in apropierea menstruatiei...Voi ce parere aveti? -
Poate ca ar fi bine sa consulte si un alt medic. Acesti noduli s-ar putea sa aiba legatura cu intreruperea alaptarii (spuneai ca au aparut dupa nastere) sau sa fie o acumulare de foliculina. Oricum nu cred ca o operatie ar putea sa strice ceva. Si apoi o biopsie iti poate spune daca e ceva malign sau benign. Daca nu sunt maligni atunci nu se fac citostatice. Oricum nu e de joaca cu astfel de lucruri. Mai tarziu pot provoca mari probleme. Eu personal cred ca i-as scoate dar desigur hotararea apartine in totalitate mamei tale. Sanatate!
-
ela, nu ai mentionat daca mama ta a urmat un tratament pana acum sau nu.
daca nu, ar trebui sa mearga la un alt medic, mai putin pasionat de bisturiu.
daca da, si nodulii nu raspuns la tratament, atunci poate medicul la care a mers mama ta are dreptate, iar operatia este cea mai sigura varianta in situatia data.
oricum, daca nodulii devin durerosi inainte de ciclu, asta e un semn bun. probabilitatea sa fie vorba de o mastoza chistica este foarte mare - iar aceasta este tratabila (de catre un endocrinolog, cel mai bine).
din experienta mea, pot sa spun ca tratamentul poate da rezultate dupa o perioada destul de lunga (in cazul meu a fost vorba de aproape 2 ani), dar bineinteles ca rabdarea este rasplatita atunci cand, in cele din urma, se constata disparitia chisturilor.
pentru mine, medicatia data de endocrinolog nu a functionat prea bine. am gasit, insa, pe site-ul Formula As un articol despre un medicament naturist, Gydrelle Phyto, si am inceput sa-l iau (este complet lipsit de reactii adverse). mai apoi, am vorbit si cu medicul, care a fost de acord cu aceasta varianta de tratament si mi-a spus sa o continui inca 1-2 ani dupa disparitia chisturilor.
in paralel, am masat usor sanii (am preferat sa fac asta in timpul dusului, cu gel de dus), pentru a ajuta circulatia limfei si a sangelui in zona lor. am simtit ca masajul a ajutat realmente la vindecarea chisturilor.
tot asa, din sfera tratamentelor neconventionale, am apelat la cristaloterapie. am inceput sa port la gat un cuart roz, pus pe un lantisor a carui lungime face ca cuartul sa fie fix intre sani. placebo sau nu, m-a ajutat foarte mult. si nu numai pe mine, ci si pe o prietena care avea si ea chisturi la san si care, desi nu are in clin si-n maneca cu terapiile neconventionale, dupa 2-3 luni mi-a marturisit, cu surprindere si bucurie, ca si chisturile ei au inceput sa se micsoreze.