BRONZ FRUMOS SI ... SANATOS

•  
    • 1039 mesaje
    18 Iul 2007, 14:27
    0 0
    Salut! Am postat acest mesaj si la o alta rubrica, dar ulterior m-am gandit ca mai util ar fi sa-l postez aici, la sanatate. Deci:

M-am nascut pe malul marii si de cand ma stiu, in fiecare an sunt pe plaja toata vara si as vrea sa va vorbesc despre cum se poate obtine un bronz frumos, uniform, dar si sanatos.
    Aseara imi faceam jogging-ul pe malul marii si vazand vreo doi "raci" pe plaja (oameni inconstienti care au stat in soare pana cand pielea lor a capatat culoarea crustaceelor fierte) m-am gandit sa scriu acest articol, poate va fi de folos cuiva.

Nu am sa spun ceva nou, nu am sa reinventez roata. Sunt lucruri cunoscute (unele poate mai putin) dar care, daca nu sunt aplicate pot duce la probleme mari.

In primul rand, am sa incep cu lucrurile mai putin placute: NU SE POATE OBTINE UN BRONZ FRUMOS SI UNIFORM PESTE NOAPTE!!! Nici macar in trei zile. Cu putin efort si cu atentie, in aprox o saptamana se poate trece de la categoria "branza" la o culoare placuta. Dar ideal ar fi ca "targetul" obtinerii unui tan frumos sa fie intins pe aproximativ doua saptamani. Evident, nu toata lumea sta doua saptamani la mare, de aceea cu mai multa atentie trebuie sa citeasca cei ce merg la plaja doar in week-end (nu doar la mare, ci si la piscina, iarba verde, lac etc), dar nu pot obtine aceleasi rezultate precum cele obtinute la mare, stand doua saptamani zi de zi pe malul marii. La mare, pe langa efectul direct al razelor solare, mai este si bronzarea prin reflexia razelor de catre nisip si luciul apei.

Asadar, este foarte important sa obtineti un bronz uniform (cel mai greu de colorat sunt zonele de la axila, sub barbie, partea interioara a pulpelor picioarelor) si fara a leza stratul epidermic. Este incredibil cum, desi toata lumea are cunostinta despre puterea soarelui asupra pielii neobisnuite cu razele solare, exista in fiecare vara un numar impresionant de inconstienti care in doua zile ajung sa aibe rani deschise. Se lasa pacaliti de faptul ca in prima zi a expunerii la soare, nu simti aproape nimic si au impresia ca este totul in regula! FALS!!! Chiar daca folositi lotiune, primele expuneri la soare trebuie facute cu mare atentie (aici am sa va spun ceva interesant: se poate sta la soare si din prima zi ore bune, dar cu masuri de prevedere deosebite; am sa detaliez ulterior). Doar seara, cand se vad inrositi si incepe sa-i "stranga" pielea, isi dau seama ca s-ar putea sa aibe ceva probleme dar continua! Cu o inconstienta incredibila, a doua zi vor merge la plaja si vor sta iar o zi intreaga, dar acum nici o lotiune din lume nu-i mai poate ajuta iar efectul soarelui este devastator.

Soarele este agresiv doar asupra pielii nepregatite, ascunsa luminii vreme de un an intreg si expusa deodata. Din intreg spectrul solar, cele mai periculoase sunt cele din domeniul infrarosu. Razele infrarosii sunt raze calorice, in vreme ce lumina din spectrul ultraviolet este responsabila de obtinerea bronzului. Multa lume merge dimineatza la ora 7 la plaja pt a prinde ultravioletele dar este o idee gresita ca doar dimineatza sunt ultravioletele iar la pranz au disparut. FALS ! In fapt, dimineatza ultravioletele sunt mai putine ca la miezul zilei (ceea ce este bine - se asigura o pigmentare mult mai blanda a melaninei) insa razele infrarosii (calorice) sunt la randul lor intr-o proportie mult mai mica (predomina spectrul vizibil asupra spectrului caloric). La miezul zilei, raportul se schimba radical, nivelul ultravioletelor CRESTE (devenind agresive) in vreme ce spectrul caloric creste mult mai rapid, predominand. Acestea sunt motivele reale pentru care este mult mai recomandata inceperea expunerii la soare dimineatza sau seara (cand situatia este similara diminetii, dar in sens invers).

Dupa aceasta "mica" introducere teoretica (as mai fi avut de spus, dar nu vreau sa scriu romane ci doar un articol util), am sa trec la "esentza" cu sfaturi aplicabile. Va rog sa ma credeti ca sunt sfaturi deosebit de utile, testate pe propria piele (si pe a altora ) si daca le veti aplica, veti obtine un bronz uniform si SANATOS!
  •  
    • 1039 mesaje
    18 Iul 2007, 14:30
    0 0
    (CONTINUARE din msg anterior)

1. Poate parea stupid, dar incredibil de multi oameni isi iau lotiune de protectie solara abia DUPA ce se inrosesc! NU UITATI LOTIUNEA SOLARA !!! Alaturi de pastilele impotriva tantarilor, sunt o inventie deosebit de utila pentru vacante!

2. Incepeti expunerea la soare progresiv. Astfel, in luna mai se poate sta la soare intre o ora si trei ore (depinde de piele), in iunie intre o jumatate de ora si o ora in vreme ce in iulie si august perioada se reduce drastic, intre 10 minute si maxim o jumatate de ora (in cazul unui ten sanatos, cu o buna pigmentatie melaninica - valori aproximative).

3. Vreti sa stati mai mult la soare? SE POATE !!!! Stati NUMAI SUB UMBRELA si folosind o lotiune de protectie solara cu un factor 15-20. Dar stati NUMAI SUB UMBRELA !!! Daca iesiti de sub umbrela sa luati un suc, puneti un tricou! Daca mergeti la toaleta, puneti un tricou! Daca mergeti la o terasa, puneti un tricou! Soarele este deosebit de puternic! Sub umbrela insa veti avea surpriza sa vedeti ca in cateva zile veti obtine un bronz frumos si, mai ales, UNIFORM !!! Putina lume stie ca te poti bronza frumos sub umbrela, datorita reflexiei razelor de catre nisip in principal dar si de catre luciul apei! Va veti bronza si in zonele mai "dificile" (ex: sub axila) si fara ca pielea sa fie agresata de puterea razelor solare.

4. Pe multe lotiuni scrie ca sunt waterproof, dar eu va recomand sa intindeti un nou strat imediat dupa ce iesiti din apa.

5. Topless... DA !!! Dar NU in miezul zilei !!! Am vazut femei ce aveau rani pe sani, carne vie !!! Nu pot sa spun decat: INCONSTIENTE!!! Topless aveti voia numai pana in ora 9, max 10 si dupa ora 17-18!! Sau, daca vreti si in miezul zilei, NUMAI SUB UMBRELA si numai cu lotiune protectiva intinsa uniform.

6. Copiii. Copiii au o piele sensibila. In acelasi timp insa, pielea lor este deosebit de sanatoasa si-i ajuta sa reziste bine la soare. Asta insa nu inseamna sa-i lasati ore intregi in soare. Sunt atat de fragezi.. se vor coace!!! Au voie sa se joace sub umbrela sau pe malul marii, dar cu palariutza si neaparat cu tricou. Nu e nici o problema daca-l uda sau daca-l murdaresc de nisip, se spala! Protejati-le fata cu lotiune speciala pt copii, intinsa peste tot (cu atentie la ochisori). Incredibil de multi "parinti" isi lasa copii total dezbracati sa se joace! Este chiar atat de scump un slip de copii?? Sau macar un chilotel??? In afara de "estetic" (nu inteleg de ce este OK sa expui baieteti sau fetitze nud), nisipul poate sa le intre in zone intime si este deosebit de neplacut, este abraziv! copii se joaca si nu tin cont, insa se presupune ca parintii sunt oameni maturi care au minte mai multa decat un copil de cativa anisori.

7. Cancerul. Auzim peste tot ca soarele produce cancer.. Adevarat si fals, in acelasi timp. Este adevarat daca va expuneti la soare avand pielea nepregatita. Daca insa aveti deja un bronz ciocolatiu, daca nu stati in plin soare la miezul zilei, daca va protejati cum trebuie, razele solare sunt o binecuvantare pentru sanatate.

VACANTA PLACUTA SI FRUMOASA !!!
  •  
    • 83 mesaje
    20 Iul 2007, 09:20
    0 0
    Suuuper. Mersi mult!
  •  
    • 9835 mesaje
    20 Iul 2007, 09:41
    0 0
    marinarule, multzam pentru acest post amanuntit (un adevarat articol).

pot sa le asigur si eu pe eve ca se pot bronza foarte frumos sub umbrela de soare - sunt pasionata de pescuit si, cum nu suport prea bine caldura si expunerea la soare (fac insolatie destul de usor), umbrela si palaria de soare imi sunt nelipsite - si cu toate acestea ma bronzez bine-merci.

chiar si asa, am remarcat ca anul acesta pielea mi s-a inchis la culoare mult mai mult decat in alti ani - dovada ca soarele arde mai abitir ca niciodata.

asta face ca mesajele de mai sus ale marinarului sa fie cu atat mai utile.
  •  
    • 1225 mesaje
    20 Iul 2007, 09:47
    0 0
    Mda... niste lucruri pe care ar trebui sa le cunoasca oricine s-a informat cat de cat, bine ar fi sa le citeasca si cine trebuie. Foarte buna initiativa! Nu stiam de faza cu bronzul sub umbrela!
  •  
    • 1225 mesaje
    20 Iul 2007, 09:48
    0 0
    Salut, Donna, iaca iar ma tin dupa tine!
  •  
    • 156 mesaje
    20 Iul 2007, 09:52
    0 0
    Intra-devar ai ce invata din acest mesaj. Chiar mi-a prins bine!
  •  
    • 83 mesaje
    22 Iul 2007, 11:04
    0 0
    Dom' Capitan... intrebare: Bun, am inteles: topless intre orele 10-17 numai sub umbrela. Dar ii mai dau cu crema si daca stau sub umbrelaa????
  •  
    • 1906 mesaje
    23 Iul 2007, 00:13
    0 0
    sunt f placut impresionata de acest topic. cu ocazia asta declar ca marinarul68 a devenit noul meu idol pe eva.ro
  •  
    • 156 mesaje
    23 Iul 2007, 20:43
    0 0
    Mersi mult pentru sfaturi, Marinarule. Eu merg aproape in fiecare an la mare in septembrie, caci tensiunea nu-mi permite soarele prea puternic, iar eu sunt indragostita de soare si copilul are nevoie de mare. Recunosc ca ma mai ard (nu ca racul), caci sa fi in stare sa stau la plaja de dimineata ppana seara. Pe cel mic il protejez chiar prea mult, vine aproape nebronzat.
  •  
    • 1039 mesaje
    25 Iul 2007, 09:30
    0 0
    @Doiochiverzi: DA! trebuie sa-ti dai cu crema pe sani si daca stai sub umbrela. Mai ales in primele zile trebuie sa refaci protectia la fiecare ora! Pe urma, dupa ce pielea se obisnuieste si incepe sa se coloreze (3-4-5 zile, depinde de ten), poti sa folosesti o crema cu factor mai mic (de ex. 4) dar tot sub umbrela!!! Sanii sunt deosebit de sensibili si recomand tuturor ca in intervalul 10-17 sa faca topless numai sub umbrela.
    Si stiti care zona mai este sensibila? N-o sa va vina sa credeti: nasul! Nu neglijati sa-l protejati caci o sa va pomeniti cu un nas rosu "de catel" de se va holba toata lumea la voi, pufnind in ras

@Dorap: nu exagera cu protectia copilului. Asa cum am spus, pielea copiilor este deosebit de sanatoasa si-i ajuta mult. Nu e bine sa te intorci cu copilul tot alb... dupa ce pielea s-a obisnuit si s-a colorat usor, lasa-l sa stea in soare nu foarte puternic, sa se joace si sa se bucure. Razele solare sunt o binefacere pentru sanatate!!!
  •  
    • 5148 mesaje
    25 Iul 2007, 10:46
    0 0
    interesant...
    de copil, cel mai mare chin a fost statul la soare, intinsa pe cearceaf. mama avea un fix cu bronzatul uniform si ma intorcea din 5 in 5 minute pe fiecare parte, ca pe-o sarmaluta. rezultatul: urasc statul la soare...
    cand merg la plaja ori stau in apa cea mai mare parte a timpului ori ma joc in nisip construind castele. sa povestesc cum se mi se bronzeaza mie pielea? dezastru (da! moartea pasiunii ). anul acesta, spre exemplu, sunt pe dreapta/spate mai bronzata decat pe stanga la care se adauga urmele de la o bluza cu bretelute+curele rucsac capatate in w-e trecut petrecut in varf de munte.

in conditiile astea Marinarule, ce sfaturi ai pentru mine?
  •  
    • 1039 mesaje
    26 Iul 2007, 09:40
    0 0
    Aaaa... Lupeee... acesta e un caz complex, trebuie tratat cu atentie !!!! In primul rand, e fff important sa NU aplici singura lotiunea ci sa rogi un tip cu mana hotarata sa aplice un strat uniform si sa o intinda pe piele cu miscari ample si lente, ca si cum ar face un masaj. De asemenea, relaxarea este ff importanta... trebuie sa stai intinsa pe chaise-longue si sa uiti de toate grijile si problemele, sa te destinzi total in timpul masajului, sa te simti ca o zeita din mitologia greaca. Abia acum sunt indeplinite toate conditiile pentru a avea un bronz frumos si... SANATOS!

Serios acum, multi parinti si chinuiesc copiii punandu-i sa stea exact cum spune Lupe: ca niste "sarmalute". E o tampenie... copiii trebuie sa se bronzeze jucandu-se, fiind activi, ei nu pot sta la soare nemiscati cum stau adultii. Chiar daca este posibil sa le ramana zone mai deschise la culoare (cum ar fi zona axilelor), nu este nici o problema, copiii nu merg la concursuri de frumusete; pentru ei este important sa capete un bronz general si sanatos (cred ca stiti ca numai sub influenta razelor solare corpul sintetizeaza vitamina D). Nu mai chinuiti copiii punandu-i sa stea nemiscati zeci de minute !!!!

Lupe, revenind la "cazul" tau, ce sa zic... ? Eu te inteleg ca ai capatat o usoara aversiune fata de statul nemiscat la soare, insa sub umbrela nu este necesar sa stai nemiscata "la prajit"... poti f bine sa discuti cu prietenii, sa citesti o revista, chiar sa privesti marea si oamenii... Avantajul bronzarii sub umbrela vine tocmai de la faptul ca razele solare sunt reflectate de nisip din toate partile si nu mai trebuie sa stai nemiscata. Bine... este de dorit ca de cate ori poti sa ridici bratele pentru a te prinde razele mai usor si la axile (zona cel mai greu de colorat), dar in general, ai o libertate mult mai mare decat atunci cand stai in plin soare expunand o anumita zona a corpului. Evident ca in plin soare se obtine o bronzare mult mai rapida si mai profunda, dar pentru cei aflati in primele zile de vacanta tocmai acest lucru trebuie evitat.
  •  
    • 465 mesaje
    26 Iul 2007, 11:15
    0 0
    Am vazut eu cum te bronzezi si sub umbrela, si nu doar atat, dar te si arzi. A patit-o prietenul meu care s-a facut roz-bombon, pt ca n-a priceput sa se faca peste tot cu crema, el fiind foarte alb.
    Iar cu lotiunile astea problema e ca trebuie "asortate" cu tipul de piele si cu ce vrei sa obtii. Eu mi-am luat acum 2 ani o crema cu spf 20 si am venit de la mare exact la fel de alba cum m-am dus, de nu ma credeam nimeni ca am stat la soare. Anul asta mi-am luat cu 8 si a fost ok, nu m-am ars defel (nici n-am stat la soare dupa ora 13) si am si prins culoare, desi nu chiar asa inchisa cum ar fi vrut.
    Oricum multumim de sfaturi!!!
  •  
    • 5148 mesaje
    26 Iul 2007, 14:36
    0 0

recunosc solutia data de tine (cea cu masajul, cu miscari lente si ample ) suuuuna mult mai bine (chiar tentanta as putea spune ) decat cea cu care m-a amenintat prietenul meu: "mai, te leg, daca nu stai potolita"

acum, daca tot m-ai bagat in seama, mai ajuta-ma cu un sfat, te rog. cu toate ca am rezistenta destul de mare la inot, imi este frica sa inot in larg. daca sunt la piscina sau la bazin pot inota si o ora fara intrerupere. insa in mare, nu stiu de ce dar mi se face frica in momentul in care nu mai simt pamantul sub picioare. si de aici discutii multe cu al meu, innebunit dupa inot, care tot incearca sa ma convinga sa merg cu el in larg. ultima gaselnita a lui a fost ca nu are de ce sa-mi fie frica, ca acei curenti care te trag in larg exista doar in mintea mea, ca nu am motive sa-mi fie frica atata timp cat este el langa mine...

ce sa fac? ca eu nu mai stiu ce argumente sa mai invoc, ca dehh, mi-e frica si pace! si discutiile sfarsesc cam toate la fel: el ofteaza si pleaca sa inoate, in larg...
  •  
    • 1039 mesaje
    26 Iul 2007, 14:58
    0 0
    Nu este absolut nimic anormal sa ai o retinere fata de inotul in larg. Eu am facut inot de performanta si ma duc si acum ca o salupa, vremea ideala pt mine este imediat dupa furtuna, cand valurile sunt cat mai mari si te "amesteca" precum o masina de spalat... este suuuper. Dar si eu am retineri in a ma avanta aiurea in larg din cauza carceilor! Deseori am carcei in muschi (am musculatura picoarelor f dezvoltata si medicul mi-a zis ca si aceste poate fi un motiv ) dar ideea este ca nu e nimic anormal sa nu te avanti orbeste in ape in care nu esti pe deplin stapana pe situatie.

Eu spun ca procedezi foarte bine inotand numai in zone unde atingi fundul si nu te incurajez sa bravezi in a te avanta in larg. Totusi, daca ai avea pe cineva cu o barca sau macar o saltea langa tine, o pers de mare incredere pe care sa te bazezi, care sa inoate ff bine, cred ca ai putea sa incerci ca usor usor sa-ti invingi aceasta retinere. In fond, un corp pluteste la fel si intr-o apa de 1,5m si in una de 1500m, legea lui Arhimede nu se schimba. Dar intervine psihicul, este acelasi lucru cu a merge pe o barna de 30cm latime aflata la 1 metru sau aflata la... 20 de metri! La 1 m nu ai nici o problema, la 20m ai mari sanse sa cazi!

Incearca sa discuti calm cu prietenul tau, sa inteleaga ca nu de fricoasa nu te avanti nici din cauza ca nu ai vrea ci, momentan, nu esti inca pe deplin pregatita si ca preferi sa inoti in ape sigure. Sa sti ca eu cnd merg cu cate o tipa la plaja, o intreb daca stie sa inoate si daca vrea sa mergem in larg... Daca nu vrea, atunci o rog sa sta acolo unde este si eu trag o tura doua in larg iar apoi ma intorc, fara sa incerc sa o fortez, pt ca nu este deloc o idee buna!

Incearca totusi sa-ti invingi retinerea si, NUMAI in prezenta unei barci gonflabile (sau macar saltea) si a cuiva bine antrenat, sa incerci ca incet incet sa "cuceresti" ape mai adanci.

Mult succes si sa ai zile minunate de vacanta !!!
  •  
    • 5148 mesaje
    26 Iul 2007, 15:24
    0 0

"un corp pluteste la fel si intr-o apa de 1,5m si in una de 1500m, legea lui Arhimede nu se schimba"
    sigur, sigur nu esti al meu? glumesc.
    acelasi argument l-am auzit si la el...
    ufff
    discutiile noastre sunt intotdeauna purtate pe un ton calm cu toate ca uneori imi vine sa arunc cu prosopul in el, mai ales cand incepe sa-mi bage argumente d`astea "tehnice" ca legea lui Arhimede (atunci i-am raspuns: "ok, o sa strig: EVRIKA! cand o sa reusesc sa-mi inving frica, na! esti multumit?") sau cand ma plimba prin toata fizica...

ca sa vezi cat de incrancenata a devenit situatia, am inceput sa caut pe net informatii despre curentii marini
    adevarul este ca ma dispera, senzatia care ma incearca este ca nu reusesc sa depasesc anumite limitari, ca ma invart in cerc...
    inoata foarte bine, iubeste marea, imi spune mereu ca de acolo isi ia energia insa nah! ghinionul lui, m-a intalnit pe mine, cateodata monument de incapatanare...ce naiba sa mai zic
  •  
    • 1039 mesaje
    26 Iul 2007, 15:38
    0 0
    Mai... eu cred ca nu e ghinionul lui ca te-a intalnit pe tine ci norocul lui!
    Acum: si eu sunt cam ca el, si eu iubesc marea, si eu "imi trag energie" din mare, asa ca-l inteleg. Dar nu e nici o nenorocire ca tu nu inoti departe, chiar nu trebuie facut o problema din atata lucru. Probabil ca i-ar face mare placere sa inoate alaturi de tine si ai putea incerca, dar numai cand vei fi pe deplin pregatita. Ti-am zis, incearac la inceput cu salteaua... va duceti mai in larg (ii atragi atentia sa nu faca "glume" !!! ) si poti incerca sa te dai jos, sa innoti in jurul saltelei. Incet incet te indepartezi cate 3-5 m si apoi revii la saltea. Ai sa vezi ca dupa cateva astfel de incercari, te vei simti mult mai sigura pe tine!!! Succes !
  •  
    • 5148 mesaje
    27 Iul 2007, 07:37
    0 0
    m-am gandit toata seara si...pana la urma, ce-am de pierdut?
    tot trebuie la un moment dat sa-mi inving frica...asa ca mi-am pus in gand sa incerc, am saltea! (am cautat-o aseara ca nu mai stiam pe unde-am pus-o si-am bagat-o-n portbagaj sa fiu sigura ca n-o uit , azi plec spre mare unde-am sa stau tot w-e. poate reusesc sa mai uniformizez si bronzul de pe mine.

Multumesc Marinarule!
  •  
    • 1039 mesaje
    30 Iul 2007, 09:55
    0 0
    .