Ayurveda
-
0 0Mesaj şters de administrator
-
celia, doshele au 3 moduri de manifestare (sattva, rajas si tamas). nestiind cum functioneaza la tine pitta si vata, e imposibil de dat niste sfaturi care sa ti se potriveasca.
poti detalia, scriind aici ce anume caracteristici ale tale te-au facut sa concluzionezi ca ai tipul constitutional pitta-vata? -
- "mi-a rezultat o pondere vata de 54 si o pondere pitta de 46".
Celia, in acest caz constitutia ta se descrie ca fiind Vata-Pitta (Vata principal, Pitta secundar, Kapha tertiar).
- "reactionez cu agresivitate la stress (daca am un deadline mai strans, am tendinta de a tine oamenii "din scurt" si unii incep sa se cam teama de mine) "
(Crede-ma, cunosc foarte bine reactia asta, am avut-o si eu vreme de multi ani.)
Acest lucru se intampla pentru ca Vata dosha te face sa te temi ca nu vei reusi sa duci totul pana la bun sfarsit, iar Pitta vine tare din urma si te determina sa reactionezi cu agresivitate in relatiile cu ceilalti. Ca sa intelegi mai bine: similar cu un catel speriat, care latra si musca ca sa isi ascunda teama si slabiciunea.
Teama este tamasica (negativa, pasiva, te trage in jos), iar agresivitatea este rajasica (activa, dar in mod necontrolat, putandu-te purta unde nici cu gandul nu gandesti). Deci, in aceste situatii, Vata dosha este tamasica, iar Pitta este rajasica. Scopul tau este insa sa aduci aceste doua doshe la starea sattvica (armonioasa). Asta inseamna ca, atunci cand simti ca incepi sa intri in starea respectiva, sa pui in functiune calitatile sattvice ale lui Vata (umorul, creativitatea) si ale lui Pitta (exprimarea corecta, justa, clara). Astfel, le poti comunica tututor, inainte de a fi luata de val, intr-o maniera placuta, prietenoasa si directa, ca ai nevoie de anumite conditii pentru ca sa poti lucra bine si a termina la timp.
Inainte de toate, insa, e necesar sa intelegi ca oamenii nu se tem defel de iesirile cuiva care clacheaza nervos cu consecventa in situatiile stresante in fata carora toti ceilalti reusesc sa isi pastreze cumpatul si sa isi vada de munca. Ei iti intra in voie sau incep sa te evite nu pentru ca te respecta mai mult atunci cand devii afurisita, ci pentru ca au sesizat ca atmosfera de lucru devine cu atat mai stresanta pentru ei cu cat anxietatea si agresivitatea ta cresc.
Este, de fapt, nedrept sa iti versi of-ul pe altii - sunt si ei doar niste oameni ca si tine, care sunt platiti numai pentru munca pe care o depun, nu si pentru stresul de a lucra cu un coleg sau un sef dificil.
- "sunt competitiva, ordonata, am o memorie foarte buna"
Competitivitatea si ordinea sunt, intr-adevar, calitati sattvice ale lui Pitta, atata vreme cat nu depasesc normalitatea si nu intra in domeniul maniei. In ceea ce priveste memoria foarte buna, aici te ajuta si Kapha. -
- "am probleme cu digestia (constipatie vs diaree, cronice amandoua de am innebunit) si cu arsurile la stomac (din orice, de la stres, emotii, alimente pe care pana atunci le toleram bine) "
Din punct de vedere digestiv, atat Vata cat si Pitta se afla, la tine, intr-o stare agravata, ceea ce face ca focul digestiv sa fie serios perturbat. Vata este in legatura cu elemental vant, iar Pitta cu elemental foc. Imagineaza-ti focul tau digestiv ca un foc de lemne asupra caruia bate vantul, in pale care sunt uneori mai slabe, alteori mai puternice. Asta inseamna ca puterea ta de digestie este extremede variabila - cand foarte puternica, cand foarte slaba, rareori in stare de echilibru. De obicei, acest lucru produce o mare acumulare de toxine (Ama) in organism.
Prin urmare, inainte de orice altceva, este necesar sa urmezi o dieta de dezintoxicare. (poti alege una conform preferintelor tale sau iti pot da si eu unele idei)
- "nu suport umezeala in aer, ma sufoc"
E vorba de umezeala rece sau de cea calda?
- "am momente in care daca nu mananc ceva dulce, simt ca lesin"
Nu e de mirare, dat fiind tipul tau constitutional. Gustul dulce este cel mai hranitor dintre cele 6 gusturi recunoscute de Ayurveda (dulce, sarat, picant, acru, amar, astringent), fiind de tip Kapha. Asta face insa ca el sa fie greu si rece, deci dificil de digerat si asimilat de o persoana cu un foc digestiv perturbat.
Senzatia de lesin apare in momentele cand Vata dosha ajunge la cote alarmante (oboseala, stres maxime). De fapt, daca vei fi atenta, nu e vorba de o stare de lesin, ci de o senzatie de "risipire", de decorporalizare, care poate fi descrisa, deloc intamplator, prin sintagme de genul: "spulberat de vant". Sistemul nervos este epuizat, tipa literalmente dupa o pauza binemeritata, dupa un pic de relaxare si un pic de hrana, insa Pitta dosha te impinge sa vrei sa functionezi in continuare. Iar pentru asta este nevoie de ceva dulce (glucidele sunt hrana sistemului nervos). Nu intru in amanunte - ideea finala este sa mananci un fruct bine copt, dulce si zemos, in loc de dulciuri. Dar asta numai atunci cand chiar n-ai incotro. Cand ai incotro, opreste-te, ia-ti o pauza, relaxeaza-te, mananca ceva usor si hranitor (un iaurt la temperatura camerei, un orez cu legume, o supa calda...)
Greseala tipica pe care o fac cei cu tipul tau constitutional este sa munceasca pana peste limita oboselii, mancand, ca sa reziste, te miri ce dulciuri sau junk-food.
Iar seara, cand in sfarsit se linistesc si pot manca, indeasa ca disperatii mancaruri grele, intr-un organism complet epuizat si incapabil sa digere o masa copioasa. Si uite-asa, dorm prost si se trezesc mai obositi si intr-o forma si mai proasta decat au avut in ziua precedenta.
Iar tavalugul sanatatii se rostogoleste la vale, zi de zi... -
Celia, persoanele cu tipul tau constitutional nu suporta prea bine postul negru de lunga durata, deoarece rezervele lor de energie sunt relativ scazute si se produce o agravare a lui Vata dosha. Faptul ca ai slabit mai mult DUPA post decat in timpului lui, la care s-a adaugat o crestere a anxietatii, care ulterior s-a ameliorat doar prin repaus si relaxare, demonstreaza ca acest lucru s-a intamplat si in cazul tau. Insomnia de la ora 4-5 dimineata este si ea un semn specific al anxietatii provocate de Vata agravata.
Imagineaza-ti un automobil la care s-au aprins luminile de avarie: benzina e pe terminate, arderea functioneaza haotic, directia e data peste cap, franele s-au slabit, evacuarea e varza - iar soferul automobilului s-a panicat. Nimic de mirare in toate astea, daca stai sa te gandesti ca nici macar un automobil de formula 1 nu poate duce cursa pana la capat, daca pilotul nu opreste din cand in cand la standuri pentru alimentare si revizie.
Asa cum ai spus si tu, uneori Dumnezeu iti trage frana de mana, ca sa te atentioneze. Dar, daca Dumnezeu iti poate da, asta nu inseamna ca te si obliga sa bagi in traista - asta depinde numai de liberul arbitru cu care El te-a inzestrat. Dieta te poate ajuta, dar nu va rezolva decat partial cauzele care te-au adus aici. De aceea, e necesar sa cultivi, in paralel, o anumita disciplina si un anumit mod de gandire.
Astfel, unul dintre cele mai importante lucruri cu care trebuie sa incepi este sa incepi sa acorzi o bucatica din timpul tau unui studiu amanuntit asupra modului de manifestare a celor 3 doshe. Din cunoastere vine intelegerea, iar din intelegere vine schimbarea.
Pentru inceput, iti recomand sa citesti urmatorul articol, care contine mai mult decat as putea eu sa-ti scriu aici:
http://www.banyan-botanicals.com/vata-dosha.asp
Ai sa gasesti mentionat acolo GHEE, adica unt clarifiat (sau medicinal), care este foarte bun pentru Vata. Da un search pe google pentru a gasi modul de preparare (se face pregateste usor, din unt obisnuit). Cand e aproape gata, pune in el cateva grame de Hingu (Ferula Asafoetida), pe care il poti cumpara de la farmacia ayurvedica aflata vizavi de biserica armeneasca. (Cauta pe net detalii despre efectele benefice ale lui Hingu.) Tot de acolo iti poti procura si alte condimente care, luate ca atare sau puse in mancare, ajuta foarte mult la tratarea doshelor perturbate.
Pe masura ce vei incepe sa avansezi in dieta ayurvedica, vei constata ca vei avea nevoie de tot delul de condimente: turmeric (sofran de india), ghimbir uscat si ghimbir proaspat, chimen, dafin, piper negru, coriandru etc.
De exemplu, o bautura foarte buna pentru tine este LASSI, in care se pun anumite mirodenii pentru a obtine efecte terapeutice si a-i conferi un gust placut. -
Lassi se prepara astfel:
1 ceasca iaurt (un iaurt mai curat, de pilda Ulcica) se bate cu mixerul, la viteza mica, timp de 3 minute.
Se adauga 3 cesti de apa plata, la temperatura camerei. Se bate cu mixerul la viteza medie, timp de 3-5 minute. Deasupra se va forma o spuma grasa, care se aduna cu lingura si se arunca.
Pentru problemele tale, e bine sa adaugi urmatoarele mirodenii: o lingurita de chimen macinat si prajit, un varf de cutit de piper negru, ¼ lingurita ghimbir uscat si un pic de sare marina.
* Chimen macinat si ghimbir uscat (macinat si el) se gasesc in supermarketuri. Chimenul se rumeneste usor intr-o tigaie, inainte de a fi folosit. Trebuie sa misti tigaia continuu, ca sa nu se arda. (prajirea dureaza destul de putin, de la 20-30 secunde pana la 1-2 minute, timpul variind in functie de tigaie si intensitatea flacarii aragazului). E gata cand isi schimba culoarea din cafeniu in aramiu. Daca se innegreste inseamna ca s-a ars.
Iaurtul consumat ca atare poate incarca tractul digestiv si canalele excretoare in cazul persoanelor cu un foc digestiv perturbat. Dar, odata ce este tranformat in Lassi el ajunge chiar sa ajute digestia. Iaurtul batut cu mixerul, amestecat cu apa si spumuit de grasime isi schimba structura moleculara, devenind usor de asimilat.
Poti consuma Lassi atat separat de mese, cat si inaintea meselor sau in timpul acestora. Il poti consuma chiar si in loc de mic dejun. Este usor de asimilat, suficient de hranitor, are efect de eliminare a toxinelor si de armonizare a focului digestiv.
In India, consumarea de Lassi este un obicei de zi cu zi (se serveste chiar si in restaurante), fiecare adaugand in el mirodeniile care-i plac sau, in cazul persoanelor cu probleme de sanatate, mirodeniile despre care stiu ca le sunt benefice. -
sa tot fie vreo 10-12 ani...

nu uita: e bine sa folosesti cu cumpatare condimentele fierbinti (adica cele foarte iuti - de exemplu: piper, ghimbir, ardei iute), pentru ca pot agrava atat Pitta cat si Vata (explicatie: focul este usucator).
in ceea ce priveste chimenul, nu e nevoie sa-l prajesti decat in cazul retetelor in care se specifica acest lucru. -
M-am abonat la revista de dezvoltare personala Body Mind Spirit Magazine si am primit deja primul numar. Intamplator, unul dintre articole ("Plantele care te mentin mereu verde") vorbeste despre una din ramurile Ayurvedei si anume Rasayana: "Rasayana cuprinde modalitati sau remedii de reintinerire sau tonice. Rasayana confera forta si vitalitate, memorie si inteligenta excelente, iar prin regenerarea la nivelul creierului, mintea si inima sunt la fel de clare la varste inaintate ca si in copilarie."
Va recomand sa-l cititi in nr 4 al revistei din luna septembrie.