Hipoglicemie. Imi explica cineva?
-
0 0Buna,
Am observat ca pe site sunt si doctorite. Eu am hipoglicemie de multi ani (8 ani), cel putin atunci mi-au descoperit-o, dupa ce am facut o criza de inconstienta.
Acum am descoperit o dieta care cred eu ca mi se potriveste, insa nu mai stiu exact tot ce inseamna aceasta boala. Simt cand imi scade sau imi creste glicemia, dar vreau niste explicatii complete in privinta hipoglicemiei.
Inca o intrebare. Eu avand hipoglicemie, copilul meu poate avea diabet?
Multumesc anticipat. -
ma dau si eu cu parerea din ce am mai auzit si eu; am o prietena batranica (peste 65 ani), care are diabet si stiu de la ea ca nu are voie nici macar fructe care contin zaharoza peste 30%; asta inseamna ca hipoglicemia este necesitatea organismului de zahar (nu stiu cum suna asta, important e sa intelegi), nu neaparat zaharul alb pe care il cumparam la punga, ci fructele din cele mai dulci, miere; nu cumva de cate ori simti ca se apropie o criza mananci o bomboana?
ce simti cand iti scade glicemia? la analizele sangelui se poate verifica daca esti sau nu hipoglicemic, nu? -
Hipoglicemia este un termen medical care inseamna un nivel scazut al concentratiei zaharului (mai exact a glucozei) in sange (sub 50 mg/dl).
Semnele si simptomele hipoglicemiei sunt:
1. Tremuraturi ale mainilor;
2. Ameteli;
3. Transpiratii;
4. Foame;
5. Dureri de cap;
6. Piele palida si umeda;
7. Instabilitate emotionala (de ex. plans fara motiv);
8. Miscari greoaie, mai ciudate;
9. Convulsii;
10. Scaderea atentiei, confuzie;
11. Furnicaturi in jurul gurii;
12. Ochi stralucitori.
Tratamentul hipoglicemiei usoare si medii este simplu si cu rezultat prompt. Cel mai simplu mod de a ridica nivelul glicemiei este de a manca ceva dulce, de ex. zahar cubic, bomboane, suc de fructe. Este bine sa aveti intotdeauna o sursa de zahar la indemana pentru a fi folosita in caz de hipoglicemie. Algoritmul de tratament este urmatorul: la orice semn de hipoglicemie va faceti o glicemie pe test (din deget) si daca valoarea este mica (<50-60 mg/dl, dar daca simptomele sunt clare chiar si la 60-70 mg/dl) mancati ceva dulce (de ex. 2 cubulete de zahar sau un mar). Dupa 15-20 de minute repetati glicemia pe test si daca valoarea este tot mica si simptomele nu au trecut mai mancati ceva dulce. Dupa ce va reveniti nu uitati sa mancati in mod normal, fara sa mai sariti mesele.
Netratata la timp, hipoglicemia se poate inrautatii si puteti sa va pierdeti total cunostinta. Un pacient confuz poate indeplini in mod automat ceea ce i se cere si se poate alimenta astfel la comanda celor din jur. Nu acelasi lucru se intampla cu un pacient complet inconstient. In acest caz cei din jurul dvs. trebuie sa intervina in felul urmator: 1. Sa nu va dea insulina; 2. Sa nu va dea da mancare sau de baut daca sunteti complet inconstient; 3. Sa nu isi bage mainile in gura dvs; 4. Sa dea telefon la salvare.
Cel mai simplu mod de a afla care este starea copilului este sa mergeti la medicul de familie si sa ii relatati problemele.