avort

•  
    • 4 mesaje
    6 Aug 2003, 16:30
    0 0
    Buna fetelor, Sunt noua pe forum. Am o intrebare. A mai pierdut cineva vreo sarcina in luna avansata (5-6 luni) din cauza listeriozei? va pup
  •  
    • 1 mesaje
    2 Sep 2003, 11:45
    0 0
    Eu sunt insarcinata in luna 5 si vreau sa te rog sa-mi spui in ce conditii ai pierdut sarcina. Ai facut testul Elisa? Stiai ca ai aceasta problema (sau medicul stia)? Ai facut tratament? In ce a constat tratamentul? Dar, ca simptome, cum te-ai simtit? Ce medic te-a vazut?
    Multumesc mult.
  •  
    • 636 mesaje
    2 Sep 2003, 12:40
    0 0
    LISTERIOZA
    1. DEFINITIE

zoonoza, care se manifesta clinic extrem de proteiform (meningita, encefalita, septicemie, conjunctivita, adenopatii), afectand mai ales nou-născutii, dar si copiii si adultii cu imunitate deprimata.

2. ETIOLOGIE

Listeria monocytogenes, cocobacil gram pozitiv, mobil, genul Listeria; exista 4 tipuri cu mai multe subtipuri;

rezistenta crescuta in mediul extern: 1-2 ani în stare uscata (sol, balegar), 3 ani la temperatura camerei, 1 an in apa; rezista si la dezinfectante (la formol 2,5%, rezista 20 minute);

se multiplica in conditii de refrigerare; multiplicare maxima la 18-200C, umiditate 25-30%;

sunt sensibile în mediu acid (acidifierea laptelui - iaurt), la antibiotice (Ampicilina).

3. MANIFESTARILE PROCESULUI EPIDEMIOLOGIC

Afectiunea evoluează endemic sporadic, sau epidemic, cele mai multe infectii fiind inaparente. Epidemii au aparut frecvent in Franta, Elvetia, Germania.

4. DIAGNOSTIC POZITIV

4.1. DIAGNOSTIC CLINIC

Există numeroase forme de manifestare clinica, cele mai frecvente la adult fiind meningita si formele localizate, iar la nou-nascut meningita septică.

Meningita listeriană (60-70% din cazuri)

meningită acută cu LCR tulbure sau purulent, predominand polinuclearele, apoi mononuclearele (sute până la mii, cu glicorahia scazuta si proteinorahia mult crescuta).

frecvent apar semne de encefalita

Evolutia este severa (mortalitate de 30-50%).

Encefalita listeriana:

aspect supurativ, cu abcese multiple (rara).

Angina listeriana:

se insoteste de adenopatie cervicala, hepatosplenomegalie, monocitoza.

Septicemia listeriana:

la nou-nascut septicemie cu granuloame si abcese viscerale diseminate, rezultată prin infectia intrauterina

la adult, cu diferite localizari: endocardice, hepatice, cerebrale

Alte forme: conjunctivita, uretrita cronica, listerioza cutanata (leziuni papulo-pustuloase), rinita purulenta, pneumonie, stari febrile nediferenţiate.

La gravide infecţia se poate manifesta inaparent, poate determina avortul, naşterea prematură, sau poate evolua grav (mai rar).

4.2. DIAGNOSTIC DE LABORATOR

A. Diagnostic bacteriologic

Culturi din LCR, placenta, meconiu, secreţii genitale, pe geloza glucozata 1% sau geloza sange listeriile produc beta-hemoliza; condiţii: temperatură de incubare, concentratia ionilor de hidrogen, tensiunea de oxigen, etc.

Imunofluorescenta directa, care evidentiază cocobacili intra si extracelulari

B. Diagnostic serologic

Reactia de aglutinare si reactia de fixare a complementului (nu sunt concludente, necesita studiu în dinamica);

Reactia ELISA.

4.3. DATE EPIDEMIOLOGICE

Factorii epidemiologici principali

1. Rezervorul de infectie

omul bolnav, mai ales nou-nascutii , iar femeile pot fi purtatoare de listerii în tractul genital;

purtatorii fecali (pana la 5%);

multiple specii de mamifere domestice sau salbatice (peste 30 de specii: bovine, ovine, caprine, porcine, rozatoare, vulpi), pasari, pesti, crustacee;

rezervor abiotic: sol, noroi, ape de canal, furaje.

2. Transmiterea

de la animal la om prin: alimente contaminate cu secretii, excretii (urina, secretii genitale), pe cale aeriana, conjunctivala, cutanata (escoriatii), ectoparaziti;

interumana: materno-fetala (intrauterin, în travaliu sau postpartum), prin transplant renal.

Mama si nou-nascutul sunt contagiosi prin urina, secretii

Mai poti gasi si alte articole cautand pe pe yahoo.com
  •  
    • 4 mesaje
    3 Sep 2003, 11:37
    0 0
    pentru ilia
    n-am stiut de listerioza, nu s-a manifestat in nici un fel. cu o saptamana inainte de pierderea sarcinii am facut diverse analize pt. zoonoze la cererea mea, iar rezultatul l-am primit dupa ce am avortat. Am facut o ecografie performanta in care s-a vazut colul deschis in parte superioara, iar a doua zi s-a deschis si partea inferioara. E ceva destul de rar, este bine de stiut inainte de a ramane gravida pentru a putea fi tratata. Nu trebuie sa te sperii, inca-o data, este foarte rar intalnita. Tratamentul e simplu, cu antibiotice.