OREION

•  
    • 41 mesaje
    23 Dec 2006, 23:01
    0 0
    Stiti cumva cum se manifesta oreionul? Eu nu stiu daca e o simpla raceala sau e oreion(matusa mea are oreaon si ma gandesc sa nu fi luat de la ea.)E posibil sa fiu si racita ptr ca am mers cu trenul vreo 6 ore si am inghetat de frig...si in tren si prin gara. Oare care sa fie...Gripa sa oreion???
  •  
    • 9835 mesaje
    23 Dec 2006, 23:10
    0 0
    Oreionul

Virusul oreionului este paramixovirusul din familia paramyxoviridae. Exista numai un tip serologic de virus de oreion.
    Omul este singura gazda naturala cunoscuta pentru virusul oreionului. Virusul este raspandit prin contact direct sau prin aer din tractul respirator superior al indivizilor infectati. Acesta se inmulteste in naso-faringe si apoi in nodurile limfatice regionale. Douasprezece pana la 25 de zile dupa infectare, viremia se produce, iar virusul se raspandeste in tesuturi inclusiv in meninge si in glande, spre exemplu in glanda salivara, testicule si ovare. Inflamatia tesuturilor infectate produce simptomele caracteristice ale parotiditei sau meningitei aseptice.
    In general, infectia naturala confera protectie pe intreaga durata a vietii impotriva virusului, insa au fost raportate si cazuri de recidiva.

Dupa o perioada de incubare cuprinsa intre 16 si 18 zile [14-25], oreionul incepe cu simptome nespecifice, cum ar fi mialgia, dureri de cap, disconfort si febra mare, urmate 24 de ore mai tarziu de furnicaturi caracteristice, fie unilaterale fie bilaterale, ale glandelor parotide. Una pana la 3 zile mai tarziu, alte glande salivare sunt vizibil afectate in aproape 10% din cazuri. Dupa aproximativ 1 saptamana, febra si furnicaturile scad si, daca nu exista complicatii, vindecarea este completa.
    In aproximativ o treime din cazuri, infectia prezinta semne nespecifice sau, altfel, este total asimptomatica.
    Oreionul poate avea numeroase complicatii. Complicatiile neurologice sunt dominate de meningita aseptica, care ramane asimptomatica in 50 pana la 60% din subiecti. Meningita simptomatica asociata cu oreionul (dureri de cap, intepenirea gatului) este raportata in 15% din cazuri, dar rezultatul este in general favorabil in 3 pana la 10 zile.
    Orhita, care este de obicei unilaterala, apare la 20 pana la 50% din baietii care se imbolnavesc de oreion inainte de pubertate. Amandoua testiculele pot fi afectate in aproape 30% din cazuri, dar orhita asociata cu oreionul are rareori drept consecinta sterilitate ireversibila.
    Pancreatita este raportata la 2 pana la 5% dintre subiecti.
    Surzenia definitiva se produce in 1 din 20,000 de cazuri.
    Mortalitatea asociata cu oreionul este estimata la 1 pana la 3 cazuri din 10,000 de subiecti.
    Nu exista nici un tratament specific.

Epidemiologie

Subiectii infectati cu oreion sunt contagiosi 2 zile inainte de furnicaturile in glandele salivare si pana la 9 zile dupa aparitia furnicaturilor.
    Subiectii asimptomatici pot sa fie totusi contagiosi, iar in cazul copiilor in varsta de sub 2 ani, majoritatea infectiilor sunt subclinice.
  •  
    • 41 mesaje
    23 Dec 2006, 23:17
    0 0
    Eu am facut ieri febra...ma doare gatul....nu prea pot sa inghit...nu am pofta de mancare...ma dor si ochii...Cred ca e OREION...De acum nu am ce face pana dupa Craciun cand o sa merg la medic...E periculos daca stau asa vreo 3 zile...?
  •  
    • 41 mesaje
    23 Dec 2006, 23:25
    1 0
    AAA...uitasem...matusa mea avea si conjunctivita si am luat si eu...Am o ,,frumusete " de ochii....
  •  
    • 9835 mesaje
    24 Dec 2006, 13:17
    0 0
    nu trebuie sa stai pana dupa sarbatori, te poti duce la o clinica non-stop sau direct la camera de garda a unui spital.

cat timp a durat vizita la matusa ta? daca a fost scurta, de numai cateva zile, simptomele pe care le prezinti nu sunt cele de oreion, pentru ca virusul oreionului are nevoie de 2-3 saptamani de incubare, inainte de ca boala sa se manifeste vizibil.

(am si eu o dambla: te rog io frumos, nu mai scrie "OREON"... corect e "oreion", cu "i" )
  •  
    • 75 mesaje
    27 Dec 2006, 17:22
    0 0
    Acum 2 ani a luat baiatul meu de la gradinita. La 2 saptamani am facut si eu. E rau tare la adult. Se umfla partea ext. a gatului de sub ureche si doare rau de tot. Eu plangeam de durere. Si aveam o stare f. proasta, eram extenuata, mult mai rau decat la o gripa. Si trebuie sa tii regim, mancare dietetica si fara zahar.
  •  
    • 3198 mesaje
    27 Dec 2006, 19:41
    1 0
    Preventiv, tine regim alimentar. Intereseaza-te in ce constau interdictiile, fiindca eu, cand am avut, am fost sfatuita "de bine" sa nu tin si am mancat numai pate de ficat cu ceapa. Aveam damblaua asta. Am facut o frumusete de pancreatita de vomam de 6 ori pezi si nu-mi mai trecea. Plus ca am ramas cu pancreasul in pioneze: una-doua mi se face greatza daca nu mananc usor.
  •  
    • 2825 mesaje
    27 Dec 2006, 20:48
    0 0
    Am o verisoara care a ramas surda , de la oreion, fiindca nu a stat in casa, a umblat prin curent.
    Deci, mare grija!