nedumerire
-
0 0Daca va mai amintiti, am mai postat acu' ceva timp in legatura cu o rana pe col. Ei bine, dupa mai multe tratamente, pt k cik aveam o infectie, am scapat de ea si mi-am facut programare la cauterizare, dar... nu m-am dus.
In schimb, m-am dus la o alta dr. si m-a trimis la colposcopie. In urma colposcopiei mi-a spus k am leziuni usoare pe col si am 2 variante:
1. pot sa monitorizez rana pe o perioada de 2 ani, facand control la 6 luni, iar daca imi trece rana singura, bine, daca nu, va trebui sa-mi faca electrorezectie (sper k am retinut bine);
2. sa fac o biopsie in urma careia sa se stabileasca concret ce si cum.
Oricum, tipa mi-a recomandat biopsia. Iar cand am intrebat-o de cauterizare, mi-a zis k ea nu recomanda asa ceva pt k in urma ei, a cauterizarii, se reface stratul de deasupra colului, dar dedesubt, colul poate sa fie in continuare afectat.
Maine dimineata ma duc la dr cu rezultatul de la colposcopie, dar pana atunci as vrea sa va cer parerea.
Eu parca nu as face biopsie, din moment ce nu e nimic grav. Iar faza cu monitorizarea mi se pare aiurea. Cum asa, stau cu rana si astept sa treaca sau sa se agraveze?!? Toata lumea cu rana pe col am auzit k a facut cauterizare. Acum sunt
-
poate mai vrei sa auzi o parere...
eu am facut cauterizare (dupa 2 ani de monitorizare) si intr-adevar "parea" ca totul e frumos, dupa...nu intru in detalii, dar dupa un an am ajuns la biopsie, pentru ca doctorita mea vroia sa fie sigura ca nu e nimic, iar rezultatul...la suprafata totul era in limite normale, dar apareau modificari ale celulelor endocolului...
deci, decizia iti apartine...nu toate se rezolva cu o "simpla" cauterizare. si oricum monitorizarea trebuie facuta indiferent ce alegi.
multa sanatate si sa ne anunti ce ai hotarat. -
eu am facut o biopsie si stiu cum e. Medicii se grabesc sa ne trimita la biopsie. Este chin inutil. Dupa biopsie am aflat doar ca nu am modificari cancerigene. Atat. Este mult cand esti stresat, dar totusi asta o stiam deja din testul Papanicolau.
Papanicolaul spune destul de clar ce trebuie. Nu mai e nevoie si de chinurile alea ale biopsiei.
Rana se trateaza. Daca doctorita nu iti da tratament, cauta pe alta.
Ranile netratate se pot transforma in cancer pe col.
Cauterizare stiu ca se foloseste pt ranile care nu se vindeca, chiar daca se fac tratamente repetate. -
Rozzz, dupa biopsie ce ti-a facut?
Mie mi-a spus dr k imi face o nu stiu ce, n-am retinut termenul, un fel de "cauterizare mai moderna".
In rest, ce sa-ti mai spun, eu stiu de existenta ranei de un an si de atunci pana acum nici nu s-a agravat, nici n-a trecut. Inainte sa ajung la dr asta, am fost la alta, care mi-a spus k nu poate sa-mi faca cauterizarea pt k am o infectie. A dedus asta din faptul k aveam o secretie mai abundenta(fara sa-mi faca vreo analiza de secretie). In fine... dupa ce am urmat n-shpe tratamente cu ovule, antibiotice si alte pastile, parca-parca mi-a trecut "infectia" si m-a programat la cauterizare, dar, dupa cum am mai spus, nu m-am mai dus.
Cand m-am dus la dr la care merg si acum, mi-a spus k nu am nici o infectie (intre timp imi aparuse din nou secretia aia ciudata) si k e "normala" secretia avand in vedere rana de pe col.
Nici eu nu cred k o sa apara urme de vreun posibil cancer la biopsie, dar parca as face-o doar sa stiu k pot sa stau linistita. Si sper k apoi sa-mi faca ceva, sa scap si de rana, k m-am plictisit de atatea vizite la dr, mereu pe aceeasi tema si mereu cu acelasi rezultat.