Rh negativ...

•  
    • 31 mesaje
    30 Iun 2003, 18:48
    1 0
    dragele mele, sunt o tanara in varsta de 24 de ani si am o mare nelamurire si in acelasi timp o mare problema.
    la 22 de ani am facut un chiuretaj fara sa stiu ca am Rh=negativ;
    acum am aflat ca la prima sarcina nu se intampla nimic din punct de vedere al sanatatii,ci de la a doua sarcina pot aparea probleme, dar eu ce sa fac acum?
    va multumesc!
  •  
    • 1744 mesaje
    30 Iun 2003, 19:40
    0 0
    Draga mea,
    in acest moment nu stiu nimic despre subiect..Dar o sa fac tot ce pot sa te ajut cu informatii daca aflu ceva.
    Fii curajoasa si ai grija de tine.Si altadata fereste-te de astfel de accidente.Cu drag, o alta Eva.
  •  
    • 1744 mesaje
    30 Iun 2003, 19:54
    0 0
    UITE CE AM GASIT.SPER SA TE AJUTE!
    Am pierdut acum o luna o sarcina de sapte saptamani, obtinuta dupa 8 luni de incercari, (prima mea sarcina, fara sa am avorturi in antecedente). Desi am intrebat despre cauze medicii n-au stiut sa ma lamureasca si au spus ca n-are rost sa-mi fac prea multe probleme ca se intampla. La vreo 4 zile dupa chiuretaj am aflat ca am Rh negativ si sotul pozitiv, dar deja era prea tarziu pentru imunoglobulina antiD (care oricum nu era de gasit). Din acest punct incep nelamuririle: doctorul meu, precum si altii din spital pe care i-am intrebat mi-au spus ca sarcina era prea mica ca sa apara anticorpi si pot sa stau linistita. Pe de alta parte, am citit prin carti de medicina, si pe Internet, ca exista totusi posibilitatea sa apara anticorpi si la o sarcina de 7 saptamani. Intrebarile ar fi:1. Care este parerea ta asupra acestui lucru - pot sau nu pot sa apara anticorpi la o sarcina (prima!) de sapte saptamani si asta sa puna in pericol sarcinile urmatoare?2. Poate incompatibilitatea Rh sa determine avortul spontan?3. Chiar e nevoie sa astept sase luni inainte sa incerc sa raman din nou gravida, avand in vedere ca nu am avut complicatii dupa avort si chiuretaj (sangerare minima dupa) si analizele de sange si de urina au iesit foarte bune (doar la toxoplasma astept inca rezultatul)?
    Ca sa intelegi raspunsurile mele, intai putina teorie.
    Sistemul Rh (de la Rhessus - o maimuta folosita pe scara larga ca animal de laborator) este un sistem de antigene ce caracterizeaza hematiile (globulele rosii din sange). El este similar sistemului AB0 pe care il cunoaste toata lumea (grupele sanguine: 0I, AII, BIII, ABIV). Antigenele sunt niste puncte pe suprafata hematiilor care au o anumita configuratie imuna. In sistemul Rh, aceste antigene pot exista sau pot fi absente. Cei care AU antigenele Rh pe hematii sunt notati Rh+, cai care nu le au sunt RhNEGATIV.Sistemul imun uman se apara de antigenele pe care nu le cunoaste prin sinteza unor molecule numite anticorpi. Acestia sunt SPECIFICI unui anumit tip de antigen. Cu alte cuvinte, un anticorp anti-Rh se va fixa pe suprafata unui antigen Rh, dar nu pe suprafata altui antigen, sa spunem de grup 0I. Anticorpii sunt insa produsi NUMAI impotriva acelor antigene care NU apartin organismului respectiv.
    Deci: un individ Rh+ avand antigene Rh in propriul organism NU va sintetiza niciodata anticorpi anti-Rh. Un individ Rh-, dimpotriva, POATE sintetiza anticorpi anti-Rh. Am scris POATE pt ca acesti anticorpi nu se gasesc oricum, din nastere in sange. Ei incep a fi produsi numai dupa un prim contact cu antigenul. Un individ Rh- care nu intra niciodata in contact cu antigenul Rh NU va produce niciodata anticorpi anti-Rh. Situatia in care un individ Rh- a fost adus in contact cu antigenul Rh si a inceput a produce anticorpi anti-Rh se numeste izoimunizare Rh.
    Din doi parinti, unul Rh+ si unul Rh-, pot rezulta fie numai copii Rh+, fie sunt sanse 50% sa fie Rh+ si 50% Rh- (chestie de genetica, dominanta si homo- sau heterozigotism, nu mai intru in detalii). Oricum, o femeie Rh- care este insarcinata in urma contactului cu un barbat Rh+ are mari sanse sa poarte in uter un fat Rh+.Daca mama a fost izoimunizata Rh, deci produce anticorpi anti-Rh, acestia pot trece la fat si ii ataca si ii distrug hematiile (care poarta antigenul Rh). Apare suferinta fetala de diferite grade, care poate varia de la o simpla anemie neonatala la leziuni fetale severe sau chiar avort sau nastere prematura.Mama poate fi izoimunizata in doua feluri: ca urmare a unei sarcini sau in afara sarcinii. In timpul sarcinii se produc mici schimburi sanguine intre fat si mama; o cantitate mai mare de sange fetal trece in circulatia materna in urma unui avort sau in timpul nasterii chiar normale; daca cantitatea de sange fetal transferata mamei este suficient de mare, se poate produce izoimunizarea materna. In afara sarcinii izoimunizarea femeii se poate produce (mai ales la noi) accidental, daca i se administreaza la nevoie sange Rh+ (in urma unui accident rutier, de exemplu).In principiu deci, o femeie Rh- n
  •  
    • 1744 mesaje
    30 Iun 2003, 20:02
    2 0
    In principiu deci, o femeie Rh- neizoimunizata Rh NU va avea probleme cu prima sarcina Rh+, transferul de sange de la fat la mama fiind neglijabil pe parcursul sarcinii. Dar daca izoimunizarea se produce la nastere sau prin avort, urmatoarele sarcini vor avea de suferit. De aceea in saptamana 28 de sarcina si in primele 3 zile dupa nastere, ca si dupa avort, femeilor Rh- li se administreaza asa-numitul "vaccin anti-Rh", de fapt anticorpi anti-Rh care distrug hematiile fetale trecute in circulatia materna inainte ca acestea sa stimuleze sistemul imun matern si sa produca izoimunizarea.

Acum raspunsurile la intrebarile tale:

1. izoimunizarea Rh poate aparea INDISCUTABIL la o sarcina de 7 saptamani intrerupta prin avort. Spun "indiscutabil" pt ca hematiile fetale purtatoare de antigen Rh sunt deja produse din saptamana 4 de viata intrauterina. Cantitatea de hematii fetale existente insa la 7 saptamani este atat de mica incat sansele ca ea sa poata determina stimularea sistemului imun matern sunt foarte mici. Deci raspunsul la prima intrebare: poate aparea izoimunizare Rh dupa un avort la 7 saptamani, dar probabilitatea e foarte mica (sigur sub 5%).

2. dupa cum am aratat in partea de "teorie", da, incompatibilitatea feto-materna in sistemul Rh poate duce la avort spontan. Aceasta se intampla insa numai in cazul cand mama este izoimunizata deja anterior sarcinii si titrurile (concentratiile) anticorpilor anti-Rh materni sunt foarte mari. Este improbabil ca avortul tau la 7 saptamani a fost determinat de o astfel de cauza. Din moment ce imi spui ca sarcina a fost obtinuta cu greutate, dupa 8 luni de incercari, inclin sa cred ca oul nu a fost calitativ dpdv genetic si asta a determinat expulzarea lui.

3. da, este necesar sa astepti macar 6 luni dupa un avort completat cu un chiuretaj uterin, mai ales in conditiile unei incompatibilitati feto-materne in sistemul Rh. Nu ar fi rau sa-ti faci testul Coombs in acest timp (test ce evidentiaza prezenta sau absenta anticorpilor anti-Rh), mai ales ca nu ai facut "vaccinul" dupa avort. Astfel vei sti precis daca ai fost sau nu izoimunizata Rh. Daca testul iese pozitiv, atunci ai fost izoimunizata si trebuie sa se purceada la dozarea titrului anticorpilor.

ASTA I S-A RASPUNS EVEI IN CAUZA...
  •  
    • 31 mesaje
    30 Iun 2003, 20:09
    0 0
    iti multumesc foarte mult!
    dar eu ce sa fac acum?nu am facut acea imunizare, medicul care mi-a recomandat intreruparea sarcinii nici macar nu s-a interesat ce fel de Rh am, eu habar nu aveam de acest lucru, totul s-a petrecut asa de repede...
    e adevarat ca nu era momentul pentru o sarcina,dar totusi ii consider niste criminali cu sange rece, iarta-ma daca sunt asa dura, dar sunt foarte trista din acesta cauza
    cand pot sa mai fac imunizarea?
    sotul meu are Rh+
  •  
    • 1744 mesaje
    30 Iun 2003, 21:36
    0 0
    Draga Marinella,
    ma intreb daca acelui medic nu i-ar trebui retras dreptul de libera-practica.Cine stie cite femei a nenorocit!
    Daca mai gasesc ceva, iti scriu.
    Fii tare!Dumnezeu e mare.
    cu drag, Diana-Maria
  •  
    try
    • 4 mesaje
    30 Iun 2003, 22:54
    0 0
    Draga Marinella, tu n-ai citit bine raspunsul pe care l-ai primit mai devreme de la achamot. Dupa ultimul raspuns pe care ti l-a dat achamot intuiesc ca nici ea n-a inteles bine despre ce-i vorba.
    Nu e vorba de nici o imunizare, ci de izoimunizare care se intampla atunci cand corpul tau produce anticorpi impotriva bebeului.
    Cei care au Rh+ au antigene Rh. Tu ai Rh-, deci NU AU antigene Rh. Corpul tau se va apara de aceste antigene Rh producand anticorpi. Ca urmare daca bebeul tau are Rh+ (mostenit de la sot), atunci corpul tau va produce anticorpi impotriva antigenelor Rh pe care le are bebe, adica va respinge sarcina.
    Avantul este ca la prima sarcina exista posibilitatea sa produca anticorpii impotriva antigenelor Rh ale lui bebe pentru ca pana atunci corpul tau nu a intalnit acele antigene Rh si n-a fost nevoit sa produca anticorpi. Deci, la prima sarcina, tu n-ai anticorpi deja existenti in corp, dar ei se formeaza pe parcursul sarcinii. Avantajul e ca la prima sarcina s-ar putea sa nu ai nevoie de diverse interventii (ex.: medicamente sau injectii specifice pentru mentinerea sarcinii, deci e mai usor la prima sarcina). Dar odata ce ai nascut/avortat corpul tau va intra in contact cu antigenele lui bebe (vrei-nu vrei) si ca urmare din acel moment corpul tau va produce anticorpi impotriva antigenelor Rh. Astfel, la urmatpoarea sarcina pe care o vei avea, tu cand vei ramane insarcinata, corpul tau deja va avea anticorpii impotriva antigenelor Rh pe care le va avea bebe si exista mai multe riscuri decat la prima sarcina. Trebuie sa faci acele injectii (parca sunt 2 in tot cursul sarcinii).
    Nu va apucati sa blamati asa usor, nu medicul e de vina pentru faptul ca tu ai Rh- si nu trebuie sa-ti faca nimeni nici o imunizare. Te-ai nascut cu Rh- si asa vei muri. E o chestie de care nu scapi, insa in vreme de azi femeile cu Rh- pot duce la bun sfarsit o sarcina, nu mai este o problema. E adevarat ca vei necesita supraveghere mai mare din partea medicului, dar asta nu-i motiv sa disperi.
    Cititi amandoua mai bine mesajul pe care tocmai achamot la postat ca sa intelegeti pe deplin fenomenul. Daca nu intelegeti despre ce-i vorba (caci limbajul e cam de specialitate, nu e chiar pe intelesul nostru, al viitoarelor mame), rugati pe cineva cu pregatire in domeniul medical sa va "traduca" toate explicatiile. Ele te vor ajuta sa intelegi ce se petrece cu tine si cu bebe, cand trebuie sa-ti faci probleme si cand nu.

Try
  •  
    try
    • 4 mesaje
    30 Iun 2003, 22:56
    0 0
    Corectare: paragraful 4
    "Avantul este ca la prima sarcina exista posibilitatea sa Nu produci anticorpi impotriva antigenelor Rh ale lui bebe pentru ca pana atunci corpul tau nu a intalnit acele antigene Rh si n-a fost nevoit sa produca anticorpi."
  •  
    • 31 mesaje
    30 Iun 2003, 23:16
    0 0
    iti multumesc atat tie try, cat si evei achamot pentru informatii si pentru incurajari!

va pupic!

astept sa mai vorbim!
  •  
    • 1744 mesaje
    5 Iul 2003, 15:48
    0 0
    Draga Try...cind am spus ca medicului i-ar trebui retras dreptul de libera practica m-am referit la faptul ca nu i-a facut Marinellei nici un test, nu a prevenit-o despre eventualele neajunsuri pe care le-ar putea avea ,s.a.m.d.Dupa umila mea parere, in urma unui test, ar fi vazut ca are Rh negativ si ar fi fost OBLIGAT DE DEONTOLOGIA PROFESIONALA SA O INFORMEZE CA EXISTA O POSIBILITATE SA AIBA PROBLEME LA URMATOAREA SARCINA.
    Din pacate , tara-i plina de asemenea``doftori`` ...El, pur si simplu, a urcat-o pe masa si gata!
    Nu l-a interesat nimic.A ``prestat`` si a luat banii!
    Daca Marinella ar fi fost avertizata, poate ca n-ar mai fi facut intreruperea de sarcina si azi ar fi fost totul in regula...
    Va pup fetelor, aveti grija de voi.
    Cu drag, Achamot
  •  
    • 31 mesaje
    6 Iul 2003, 15:28
    0 0
    iti multumesc foarte mult!
    printr-o ironie a soartei acum lucrez in domeniul medical, la un laborator ultra performant, si intru in contact cu foarte multi "medici" , pe zii ce trece descopar ca sunt tot mai multi "medici", am pus ghilimelele de rigoare, pentru ca nu inteleg cum au reusit sa isi ia acea diploma, sunt catastrofe.
    inchipuiti-va ca lucreaza la un centru medical particular si lumea da un ban ca sa isi faca un control de calitate...
    ei da, sunt foarte amabili, dar habar nu au de meserie, ce au auzit si ei prin scoala care au facut-o daca au fost vreodata la cursuri...

multi sunt cei carora trebuie sa li se ia dreptul de a mai profesa.

va pupic!
    mai vorbim!
  •  
    • 1744 mesaje
    7 Iul 2003, 18:39
    0 0
    Draga Marinella,
    ce spui tu nu ma mira deloc.Am avut ocazia ``sa ma conversez`` pe net cu o domnisoara care pretindea a fi medic..Nu pot sa-ti spun decit ca era pe dianfara!Mai multa anatomie si fiziopatologie stiam eu decit ea!Iar despre vocabular nu zic nimic...Tipa spunea ca a avut ``bulemie`` si cind am intrebat-o inca o data , considerind ca a incurcat tastele, tot ``bulemie`` a scris!In plus, mi-a spus ca ii place sa se imbrace...``vulgar``!!!La piata se vorbeste o limba romaneasca mai literara si mai putin obscena.Plus ca precupetele nu se hazardeaza sa foloseasca termeni al caror inteles nu-l cunosc..Ce sa-ti mai spun...Daca pe mina unor asemenea oameni intram, ne-am ars!
    Din cite vad nu imi doresc decit sa ne fereasca Dumnezeu sa ne imbolnavim...
    In ziua de azi, daca ai bani termini o facultate chiar daca esti nul din punct de vedere intelectual.
    te pup si ai grija de tine.
  •  
    • 2 mesaje
    9 Iul 2003, 08:25
    1 0
    Stai linistita. Eu am facut 2 chiuretaje pe la 19,20 ani si acum la 47 iti pot spune ca am o fata si un baiat minunati. Nu mi s-a intimplat nimic nici mie nici copiilor. In timpul sarcinii doctorul iti face periodic o analiza ptr. a vedea daca apar anticorpi.
  •  
    • 2 mesaje
    9 Iul 2003, 08:27
    1 0
    Stai linistita. Eu am facut 2 chiuretaje pe la 19,20 ani si acum la 47 iti pot spune ca am o fata si un baiat minunati. Nu mi s-a intimplat nimic nici mie nici copiilor. In timpul sarcinii doctorul iti face periodic o analiza ptr. a vedea daca apar anticorpi.
  •  
    • 16 mesaje
    9 Iul 2003, 08:46
    0 0
  •  
    • 16 mesaje
    9 Iul 2003, 08:53
    0 0
    Am 47 ani si la virsta de 20 am facut un avort. Nu am avut nici un fel de probleme la nastere(la 21 ani am facut o fata iar la 28 un baiat). Am Rh negativ iar sotul meu pozitiv; am inteles ca asta-i o situatie si mai dificila si cu toate astea toata lumea-i sanatoasa. Nu-ti face griji!
    Etna
  •  
    • 31 mesaje
    12 Iul 2003, 14:24
    0 0
    va multumesc foarte mult!

nu a-ti facut nici un fel de tratament?

asi dori daca se poate mai multe detalii despre cum au decurs sarcinile?

va pupic!
  •  
    • 11 mesaje
    14 Iul 2003, 15:35
    1 0
    Draga marinella,nu trebuie sa-ti faci probleme, iti spun din propie experienta. Si eu am RH negativ si prima sarcina am pierdut-o ( nu cu voie dar s-a intimplat si a trebuit sa ma chiureteze)apoi am ramas insarcinata la 3 luni dupa aia. Habar nu aveam ca am RH negativ, eram studenta atunci si impreuna cu sotul meu ne-am hotarit sa las sarcina. Abia la 6 luni mi-am facut analizele si am descoperit RH neg. Atunci am crezut ca e ceva groaznic. Am tot citit articole legate de aceasta tema dar pe vremea impuscatului nu se dadea importanta acestei teme. Medicul mi-a cerut sa-mi fac analizele lunar sa vada daca apar anticorpi pentru a interveni. Dar n-a fost cazul si am nascut un baiat sanatos, care acum are 19 ani si nu a fost nici o problema. Azi se fac interventii daca este cazul, nu stiu prea bine, dar din cite am citit eu la prima nastere au loc schimbari in singele copilului, deci sarcina pe care nu ai dus-o pina la capat nu conteaza. Sfatul meu e ca in cazul cind doresti sa ai un copil sa prezinti situatia medicului ginecolog si sa asculti ce te sfatuieste, este cel competent in domeniu asta.
  •  
    • 31 mesaje
    15 Iul 2003, 02:00
    0 0
    va multumesc foarte mult!

trbuie sa va spun ca ma-ti ajutat foarte mult, si acum am mai multa incredere in mine.

va pup pe toate, sunte-ti adevarate prietene!
  •  
    • 1 mesaje
    18 Nov 2010, 12:23
    0 0
    intrebare: am rh negativ o nastere si 3 chiuretaje facute cand fatul avea 4 saptamani. e posibila o noua sarcina? mentionez ca am facut vaccinul doar dupa prima nastere nu si dupa chiuretaje.va multumesc