ciclu neregulat - perioada fertila?
-
1 0Buna fetelor,
stie cineva cum se calculeaza perioada fertila in cazul unui ciclu neregulat? am luat pilule multi ani si de vreo 7 luni am renuntat la ele pt ca imi doresc un bebel
. ciclul variaza de la 30 la 38 zile si nu reusesc sa calculez zilele fertile 
multumesc anticipat. -
Hai ca iti zic eu ceva mai concret, macar dupa ce sa citesti.
Metoda calenadrului odata nu prea funtioneaza pentru tine, asa ca eu iti recomand monitorizarea mucusului cervical.
Eu am luat anticonceptionale pana luna trecuta si chiar ma gandeam ca prima luna nu o sa stiu cand ovulez, din moment ce nu stiu dc cilul meu va fi tot de 28 de zile si dupa intreruperea pilulelor.
Asa ca am citit de monitorizarea mucusului. POt sa iti zic ca a fost muuult mai usor de cat ma asteptam, am vazut exact despre ce e vorba. Intradevar la inceputul ovulatiei am inceput sa am acel "albus de ou" si inca foarte usor vizibil. Am fost incantata ca mi-am dat seama ca am inceput ovulatia. A tinut cam 4-5 zile, dupa care gata, sunt uscata din nou.
Citeste si tu mai mult dc vrei despre acest fel de depistare a perioadei fertile. Da o cautare pe google ca o sa gasesti multe articole. (dc mai dau peste un link bun il postez)
Ar mai fi si o alta varianta, cu monitorizarea temperaturii, dar sincer la mine nu a fost cazul, plus ca mi se pare ca e si mai greu (trebuie sa iti iei temperatura in fiecare dimineata, cam la aceasi ora si sa iti faci un grafic ca sa vezi in ce zile e mai ridicata) -
Secretia vaginala/mucusul cervical (Metoda mucusului cervical/ Billings )
Femeia verifica zilnic prezenta, aspectul si cantitatea secretiilor cervicale. Câteva zile dupa menstruatie, secretia este redusa/inexistenta. Apoi secretia devine din ce în ce mai abundenta, dând senzatia de umezeala si putând fi vazuta pe deget, pe hârtia igienica sau pe lenjerie. într-o anumita zi, secretia este abundenta, elastica, fluida, transparenta (este comparata cu albusul de ou). în cele câteva zile care urmeaza acestui moment, secretia devine lipicioasa, vâscoasa, îsi pierde elasticitatea si transparenta si se reduce cantitativ/dispare.
Momentul de secretie maxima coincide cu ovulatia.
Palparea colului:
Femeia îsi palpeaza colul uterin. în afara perioadei fertile, acesta este dur (consistenta asemanatoare cartilajului nazal), ferm, cu orificiul extern închis. în perioada fertila, colul este mai moale (consistenta asemanatoare barbiei), umed, acoperit de secretii, cu orificiul extern întredeschis.
(Metoda se foloseste rar ca semn unic).
Urmarirea temperaturii bazale:
Imediat dupa ce te trezesti de dimineata, corpul tau este intr-o "stare bazala". Daca iti iei temperatura cu un termometru special zilnic la aceeasi ora, vei obtine informatii cu privire la temperatura bazala a corpului tau. Ca o metoda de urmarire a ovulatiei, schimbarile care se produc cu corpul tau sunt inregistrate intr-un calendar, in scopul prezicerii ovulatiei. Dar, din nefericire, la prima urmarire a temperaturii bazale in timpul unui ciclu menstrual ,modificarile de temperatura nu-ti spun nimic pana in momentul ovulatiei, cand temperatura va creste. Acest fapt se petrece datorita cresterii nivelului de progesteron. Aceasta crestere de temperatura se va mentine pana la inceperea menstruatiei. Dupa ce inregistrezi temperatura bazala pe parcursul a mai multe cicluri menstruale, te poti folosi de aceste informatii. Numai dupa ceva timp ovulatia poate fi prevestita. -
va multumesc fetelor. temola, nu stiam de metodele astea ci incercam sa fac un calcul aprox dupa calendar. problema e ca acum trei ani cand am facut o pauza de anticonceptionale am avut amenoree si am facut tratament sa imi vina ciclul. acum e mai bine desi de cand nu am mai luat pilule anul asta m-a sarit o luna si am avut si ciclu de 41 zile. dar e mai bine decat deloc.
nu stiu cum e la voi dar pe mine ma dor sanii si burta cam cu vreo 2 saptamani inainte de a-mi veni ciclul. Crezi ca asta e semn ca atunci sunt la ovulatie? -
ihi, exact.
deci medicina zice asa: nu poti raporta exact mumontul ovulatiei la prima zi a ciclului anterior (ca numar de zile), dar dupa momentul ovulatiei pana la inceperea ciclului urmator dureaza 14 zile. de aia se zice la calcului ovulatiei sa iei numarul total al CM si sa scazi 14 zile: acea va fi cea mai fertila zi.
la tine durerile de burta incep cu 2 saptamani inainte de ciclu, deci: 14 zile.
metode naturale de a depista ovulatia sunt multe si toate presupun o investigare a organismului: fiecare femeie ajuge sa isi depisteze semnele ei.