balonare
-
0 0Fetelor, de o saptamana sunt balonata... orice mananc.. aveti idee de ce poate fi? Am luat si digestive (medicament), si activia, am mancat fructe, legume, orez... dar parca tot mai tare e senzatia.. Incep sa ma ingrijorez. Poate mai imi dati voi un sfat. Multumesc.
-
zidulet, balonarea apare atunci cand focul digestiv e scazut.
de obicei, focul digestiv scade din cauza stresului (pozitiv sau negativ, nu conteaza) sau a oboselii survenite din suprasolicitare fizica (efort, lipsa de somn, mese neregulate).
focul digestiv fiind scazut, digestia nu se mai face corespunzator. mancarea fermenteaza, putrezeste in intestine, apar gazele si toxinele, care trec in sange si ajung la toate organele, imbolnavindu-le.
cand ai focul digestiv scazut, e bine sa consumi alimente usor de digerat, ca sa nu suprasoliciti sistemul digestiv taman cand ii este mai greu.
asta inseamna asa:
supe de legume
orez cu legume (orez basmati, daca se poate)
carne slaba de pui (ii scoti pielea)
peste
legume si cereale cu fibre moi (ovaz)
fructe bine coapte
de evitat:
mancarurile grele, grase (carne, branza, prajeala)
painea, cerealele din grau, cartofii, rosiile, vinetele, ardeii
varza, fasole etc
mancarea sa fie calduta - nici rece, nici fierbinte.
indiferent ce gatesti, adauga chimen, ghimbir (proaspat sau uscat), coriandru, foi de dafin, piper negru - in cantitati rezonabile, deci mancarea sa nu fie excesiv de picanta.
nu manca niciodata inainte de a digera complet masa precedenta.
nu te culca imediat ce ai luat cina.
evita frigul sau caldura excesive.
dormi suficient!
ia-ti o perioada in care sa ai grija de tine, lasa-i pe altii sa se descurce singuri pentru o vreme.
multa sanatate! -
Multumesc mult pt sfaturi, in special tie, donna... O sa-mi printez mesajul tau, nu glumesc
. De fapt in general te caracterizeaza o viziune de ansamblu buna si o abordare comnplexa a oricei pb este in discutie..
Am avut intr-adevar o anumita sensibilitate 'digestiva' de mic copil, dar si am destula grija de mine: mananc regulat, mancare gatita, nu prea fac abuzuri, incerc sa mananc destul de 'light' asa, si totusi ajung sa mai am pb din cand in cand.. Cum ii spuneam doctoritei de familie o data - daca eu ajung sa am pb cu aparatul digestiv atunci jumatate din populatie ar trebui sa aiba ulcer
.
Si parca prea mult se lungise starea.. va zic, o saptamana am fost asa. Cine stie, or fi si alti factori de vina..
Acum ma simt bine! O sa am si mai multa grija pe viitor!
Multa sanatate va doresc! -
"mancarea fermenteaza, putrezeste in intestine, apar gazele si toxinele, care trec in sange si ajung la toate organele, imbolnavindu-le."
Ce rau suna donna..m ai speriat..eu nu mananc prajeli,carne grasa nimic din toate astea..si totusi de multe ori sunt balonata..mi se intampla chiar des..nu am mese regulate este adevarat,nici nu cred ca pot sa am..care ar fi solutia?sa merg la un medic?nu am luat in serios chestia asta..acum daca m ai speriat linisteste ma te rog
-
andreea, din pacate, nu pot sa te linistesc. balonarea este un semn ca focul digestiv este alterat - in speta, scazut. singura cale prin care iti poti recapata puterea digestiva este eviti alimentele care sunt peste puterea ta momentana de digestie si, in acelasi timp, sa cauti sa iti refaci tonusul general, hranindu-te cu alimente usoare, nutritive, si avand un program zilnic sanatos.
medicina ayurvedica spune ca starea de sanatate depinde in primul rand de obiceiurile alimentare si de calitatea digestiei.
din punct de vedere practic, terapiile ayurvedice se bazeaza in special pe prescrierea unor anumite mancaruri si condimente.
de fapt, dpdv ayurvedic, condimentele nu se adauga in mancaruri numai pentru gust, ci mai ales in scop terapeutic.
de exemplu:
in cazul balonarii, e bine sa adaugi in mancare coriandru, chimen, ghimbir proaspat, piper, turmeric (sofran de india).
coriadrul si chimenul sunt cunoscute si folosite si la noi, sub forma de ceaiuri contra balonarii si colicilor (din pacate, prea putin in bucatarie, la gatit).
ghimbirul, piperul si turmericul sunt condimente care stimuleaza digestia. -
fiind putin mai greu de folosit, medicina ayurvedica poate fii ajutata sau inlocuita prin folosirea suplimentelor alimentare, potrivite problemei.
Digestia este f mult influentata de stres, oare cine nu are parte de el, de ritmul neregulat al meselor, mesele de seara f bogate, sau alimentatia fast-food. De toate acestea ne lovim zilnic, deci zilnic trebuie sa facem ceva pt usurarea functionarii aparatului nostru digestiv. -
bazil, medicina ayurvedica este, de fapt, FOARTE USOR de aplicat.

in magazinele arabesti si la plafar se gasesc cam toate ppantele si mirodeniile-medicament de care avem nevoie.
nimanui nu-i poate fi chiar asa de greu sa-si faca un ceiuletz, sa puna anuminte condimente in mancarica pe care si-o pregateste si sa consume cu preponderenta anumite alimente, in detrimentrul celor care ii fac rau
din momentul in care stii ce sa bagi in gura si ce nu, se cheama ca deja practici ayurveda