LUPUS
-
0 0Stie cineva mai multe? In arhiva nu am gasit mare lucru.
-
lupusul este ceea ce se numeste o boala autoimuna.este o maladie cronica-deci o boala care poate dura o viata intreaga, declansata acut de anumiti factori- de la stress, alimentatie saraca, oboseala crescuta, etc.
cand spun ca lupusul este o boala autoimuna, acest lucru inseamna ca sistemul imunitar al organismului nu mai recunoaste tesuturile proprii ce alcatuiesc corpul, iar celulele specializate in apararea antiifectioasa incep sa atace diferitele organe interne.
boala se intalneste cu o frecventa mult mai mare la femeie decat la barbat-si apare de regula in perioada in care femeia este apta de procreatie- si se intalneste mai putin la barbati.asta inseamna ca estrogenii-hormoni feminini au rol agravant-atentie si la anticonceptionalele cu doze crescute de estrogen- luate aiurea- iar androgenii, hormoni masculini au rol protector.
lupusul este o boala greu de diagnosticat, datorita faptului ca intr-o faza initiala seamana mult cu formele grave de gripa- simptomatologia constand in oboseala foarte mare, dureri osoase si musculare, migrene puternice, sensibilitate crescuta la soare, plus modificari ale functionarii normale a tegumentelor- de la caderea parului pana la modificari ale culorii pielii, eruptii pe pometi si obraji-aceasta eruptie, tipica pentru lupus apare ca un fel de fluture pe fata bolnavului-.
in momentul in care apar dureri osoase, umflarea articulatiilor, cu leziuni sinoviale, putem spune ca lupusul a avansat, si ca celulele sistemuluin imunitar ataca organele interne-apar de exemplu leziuni renale de glomerulonefrita extramembranoasa sau glomerulonefrita membranoproliferativa. atunci apar celelalte simptome , care indica si gradul de afectare al rinichiului: sindromul urinar cu cantitatea mica de urina eliminata, albumina si cilindri in sedimentul urinal la examenul sumar de urina, apare un sindrom edematos- cu umflarea picioarelor progresiva, edeme ale pleoapei,edem care este moale,sindromul cardiac-cand apar cresteri ale TA, si intoxicarea sangelui cu uree si creatinina, ac uric. VSH este foarte crescut, cele enumerate la sus la fel, titrul ASLO idem.
lupusul este o boala care nu are leac- militez aici pentru exercitii zilnice de relaxare,training autogen, evitarea stressului,pentru a nu se agrava boala.in rest, tratamentele focuseaza doar pe simptome..si nu pe cauza.. -
Leea..trebuie vazut ce anume declanseaza starea acuta.de regula..boala se acutizeaza din anumite cauze- diferite in functie de persoana. trebuie evitate acele cauze- oboseala, stress, mancare cu hormoni- carne de ex, anticonceptionale ce contin estrogeni, etc etc.
spune-i ca mai bine ca ea/el nimeni nu ii va cunaoste organismul si ca este foarte bine sa fie atenta la primele simptome si contextul in care apar ele.plus ca nu strica niste exercitii de autosugestie vi-s vis de sanatate, niste exercitii-zilnice!!!- de relaxare.
am sa caut sa ma interesez de cazuri de lupus aici, in Iasi, si urmaresc tratamentele si evolutia lor. te tin la curent! -
eu am apelat la chestii naturale si la schimbarea totala a regimului de viata, asta dupa ce ma umflasem de la cortizon si l-am oprit desii doctorii romani mi-au zis ca o fac pe raspunderea mea. tot ce am facut a fost sub indrumarea unui doctor neamt.
ai grija la remediile naturiste de la noi din tara. majoritatea sunt necontrolate, chiar daca au si avizul ministerului sanatatii - exemplu cu care m-am ars: Cozac Plant - dus in germania si testat am aflat ca imi facea mai mult rau decat bine.