tiroidita autoimuna

•  
    • 52 mesaje
    13 Aug 2006, 20:41
    0 0
    Ce inseamna? ce consecinte are?
  •  
    • 8403 mesaje
    14 Aug 2006, 00:38
    0 0
    este o boala a glandei tiroide, manifestata prin marirea aceasteia, cu afectarea functiei sale-pe rand intervine hipofunctia tiroidiniana-deci secretia de hormoni tiroidieni-triiodotironina si triioditiroxina, hormoni care capteaza iodul si intervin in metabolismul organismului.

anticorpii sunt substante secretate de celulele sistemului imunitar al organismului in mod normal, la agresiunea unor factori externi sau interni-bacterii, virusuri, etc .in cazul tiroiditei autoimune, exista un teren genetic care predispune la aceasta boala, dar boala in sine este declansata de catre anumiti factori.in momentul declansarii bolii-sistemul imunitar reactioneaza, secreta acesti anticorpi, care insa n u mai recunosc tiroida ca fiind o componenta obisnuita a organismului, o considera corp strain si o ataca, macinand-o , "mancand-o", mai plastic descris,tiroida cauta sa se refaca-apar astfel secretii mai crescute de homoni-hiperfiunctii, apoi hipofunctii, reparatia tesuturilor se poate face haotic, apar nodulii tiroidieni, tiroida se mareste-sunt cazuri cand acest lucruri nu se intamapla, totusi.

cert este ca daca nu se intervine medicamentos si nu se indeparteaza cauzele declansatoare ale bolii-stressul sau alimentatia de proasta calitate, etc ...se ajunge la excizia pe cale chirurgicala a tiroidei, cu tratament hormonal adiacent.

simptomele sunt cresterea in greutate,constipatie, tegumentele sunt aspre la pipait, intoleranta la rece .

alteori apare intoleranta la caldura, scaderea masiva in greutate, cresterea poftei de mancare, iritabilitate, oboseala.

ochii pot fi mai mari-exoftalmie, poate aparea vitiligo- depigmentarea locala a pielii, care devine mai alba comparativ cu restul corpului, etc etc.

diagnosticul se pune prin dozarea anticorpilor tiroidieni in sange si prin dozarea hormonilor tiroidieni.examenele radiologice arata daca au aparut nodulii tiroidieni-acestia necesita de regula excizie chirurgicala.
  •  
    • 52 mesaje
    14 Aug 2006, 09:44
    0 1
    multumesc mult.m-ai cam speriat.ciudat totusi. desi mi s-a pus acest diagnostic, nu am decat trei dintre simptomele descrise;constipatie, intoleranta la frig (dar nu severa),si parca m-am mai ingrasat cu trecerea anilor(dar nu foarte mult).insa aceste aspecte le am de cand ma stiu.
    iau euthyrox dar recunosc ca nu ma omor cu vizitele la doctor, desi e un medic f bun. stii cum e ;timpul nu ajunge, la spital e mereu aglomerat, stai ore in sir la rand, analizele le faci la clinici particulare p[t ca spitale nu sunt substantele necesare.
    cred ca ceea ce mi-ai explicat tu mi-a explicat si doctorul dar eu atunci nu am retinut decat ca nu e indicat sa fac un copil si la vremea aceea as fi vrut. ce riscuri sunt in cazul unei sarcini? daca nu as fi stiut si s-ar fi intamplat? e riscant pt mama sau pt copil?
  •  
    • 8403 mesaje
    14 Aug 2006, 10:43
    0 0
    medicul are dreptate.atat sarcina cat si alaptarea necesita un consum ridicat de iod.dupa simptomatologia prezentata de tine, tu suferi de hiptiroidie.deci, initial cantitatea de iod in alimentatia ta a fost scazuta, aceasta a condus la o hipofunctie tiroidiana, iar aceasta hipofunctie cu putini hormoni in organism-acesi hormoni au o mai mare importanta decat crezi in orgamisnul uman,avand rol central in metabolism,influenatnd sanatatea unor organe interne,temperatura si greutatea corpului, functionarea aparatului endocrin legat de cel genital..etc etc.

in conditiile in care deci acesti hormoni la tine sunt in cantitate mica in organism, probabil ca si la copil vor fi, ceea ce este posibil sa duca la malformatii congenitale pentru acesta, aceasta insemnand un nou nascut care poate fi mic la anstere, cu cretism gusogen sau alte manifestari, sau..care pur si simplu poate mosteni hipotiroidia ta.

medicul s-a gandit ca probabil aceasta boala se va agrava pentru tine in urma sarcinii.eu iti spun ca daca vei face un tratament sustinut, si daca vei fi monitorizata de un endocrinolog, cu iod in alimentatie si vitaminele necesare, e posibil ca acest copil sa fie sanatos, iar tu la fel-depinde si in ce stadiu al bolii esti.dar pentru aceasta trebuie sa lucrezi tu insuti...sa nu mai starnesti sistemul imunitar in contra ta-ma rog, a tiroidei-.oricum..o sarcina presupune schimbarea intregului tablou endocrin, putin stress"putine "schimbari in psihicul tau.daca ai putea ramane calma, echilibrata si destinsa..ar fi cel mai bine pentru sanatatea ta, chiar daca nu ai avea aceasta sarcina.

ps-ai facut o echografie a gatului?o scintigrama a tiroidei?o dozare de hormoni si markeri autoimuni pentru tiroida?
  •  
    • 52 mesaje
    14 Aug 2006, 11:22
    0 0
    am facut aceste analize, acum un an cand s-a pus diagnosticul. de atunci nu am mai facut nimic si nici grija de mine nu am mai avut.recunosc
  •  
    • 8403 mesaje
    14 Aug 2006, 11:29
    0 0
    mananca alimente bogate in iod.si macar o data pe an fa analizele..daca nu toate, macar markerii imunologici pentri anticorpii tiroidieni.

ps-varza blocheaza absorbtia iodului.deci..evit-o!

cati ani ai, daca pot intreba?
  •  
    • 415 mesaje
    14 Aug 2006, 14:20
    0 0
    -suplimentele cu seleniu reduc activitatea inflamatorie la pacientii ce sufera de tiroidita autoimuna.
    -capsule cu extract standardizat din ciuperca REISHI,in cure de 3-6 luni,
    -este numita "ciuperca nemuririi", marele protector imunitar, spiritual si mental
    -de la Nature's Way:Reishi,sau de la Pharmanex:ReishiMax GLp
    -da un searh pe google despre "ciuperca reishi" si vei afla mai multe
  •  
    • 52 mesaje
    14 Aug 2006, 15:06
    0 0
    am 37 de ani
    imi poti recomanda un laborator pt analize in buc?
    acum un an le-am facut la medsana dar au niste preturi...
    ce alimente au iod?
  •  
    • 52 mesaje
    14 Aug 2006, 15:10
    0 0
    Scanteie, am reciti mesajul tau care descrie tiroidita. nu am acele simptome .insa ma sperie starea mea psihica f proasta. nu ma recunosc:teama, panica, episoade depresive, irascibilitate.
    tot de la tiroida?
  •  
    • 8403 mesaje
    14 Aug 2006, 15:36
    0 0
    da, draga mea..de la tiroida este.se pare ca tu ai episodul cu hiperfunctie tiroidiana, care se manifeste prin maini calde si umede, intoleranta la caldura, iritabilitate, nervozitate,oboseala, cresterea poftei de mancare, tremuraturi ale mainilor.

medicamentul pe care il iei..uita-te pe prospect te rog,are ca efecte blocarea hormonilor tiroidieni in exces?sau iti aduce iod in plus?

trebuie sa stii ca aceasta boala are episoade.cand hiperfunctie, cand hipofunctie,. deci simptomele exact opuse celeor pe care le ai acum.urmareste atent..invata sa iti cunosti organismul si sa reactionezi la el chiar si fara analize

deci..alimentele bogate in iod sunt pestele, fructele de mare, usturoiul, ceapa-alunele, semintele, algele marine-poti cauta la farmacie capsule de alge marine sau banala Spirulina al carei continut in iod cred ca este foarte bogat-nu m-am mai uitat de secole pe prospectul ei, dar din alge marine e facutape acestea le consumi atunci cand esti obosita, ai pielea uscata, gandirea lenta, iei in greutate, etc etc.

avand insa in vedere ca tu acum se poate sa ai o hiperfunctie tiroidiana-cel putin asta indica simptomele tale-....trebuie insa sa consumi alimente care blocheaza iodul.-de aceea si te rog mergi si fa o dozare de hormoni tiroidieni ca sa stii cu precizie!!!!!!!-deci consuma varza, mustar, mazare, fasole, soia.

cand ti-a scris tiroidita autoimuna..nu a spus si ce fel?Hashimoto?Graves-Basedow?mixedem?altceva nu era adaugat?
  •  
    • 8403 mesaje
    14 Aug 2006, 15:38
    0 0
    ps-nu cunosc laboratoarele Bucurestiului..ci numai pe cele din Iasi
  •  
    • 52 mesaje
    14 Aug 2006, 20:40
    0 0
    scanteie, multumesc mult. cred ca spus hashimoto. trebuia sa revin la dr pt a-mi stabili schema de tratament si a definitiva diagnosticul in urma unei analize referitoare la hipofiza.nu stiu cum se numea. mi-au injectat insulina la anumite intervale de timp...
    dar spre rusinea mea nu am mai mers la dr. iar cei dun jurul meu au obosit sa lupte cu mine sa merg la dr si m-au lasat in pace.
    (fratele meu e medic de profesie dar lucreaza la o companie farmaceutica.el m-a dus la dr si acum a obosit sa se roage de mine)
    voi cauta fisa de atunci si voi merge la dr cu capul plecat .voi suporta mustruluiala dr si voi incerca sa fac ceea ce mi-ai zis.
    mai astept insa si sfaturi de la tine. merci mult!
  •  
    • 415 mesaje
    14 Aug 2006, 21:16
    0 0
    Rau fac copii cand nu asculta de oamenii mai pregatiti,mai ales de cei avizati.
    Tiroidita Hashimoto merge mana in mana cu diabetul,asa ca fa bine si asculta de fratele tau ca nu te invata de rau,ci din contra iti vrea binele.

Sanatate iti doresc ca-i mai buna decat toate,si cand o ai e bine sa o pastrezi si cand n-o ai e bine sa cauti sa o ai.!
  •  
    • 8403 mesaje
    14 Aug 2006, 21:25
    0 0
    eu te astept..ca si Carmen
    si suntem alaturi de tine!

te vei face sanatoasa, daca iti doresti asta!