fobia de avion/zbor
-
0 0Marti trebuie sa plec in vacanta si va trebui sa plec cu avionul. N-am mai zburat de 5 ani; intre timp a fost 11 septembrie, plus celelalte stiri despre avioanele prabusite vara trecuta, plus serialele de pe Nat. Geographic... si uite-asa am cosmaruri de vreo 2 luni. Visez oribil si mereu am senzatia aia nasoala de frica incontrolabila, plus rau fizic, parca as fi primit un pumn in stomac. Prietenele imi spun sa nu ma mai gandesc, ca ce va fi va fi, etc, alta prietena mi-a spus ca nu am de fapt fobie de zbor, insa pe mine nu ma intereseaza cum se numeste, ci ce pot face.
Sa nu imi spuneti "nu merge cu avionul, atunci", ca nu prea am solutii. In plus, merg si singura, deci n-am pe umarul cui sa ma vait. Aveti idei, pliiiiiz? -
da. iei o pastila ex lexotanil(se da numai pe reteta) si nu iei una intreaga ci jumate. si pana te dumiresti ai ajuns la destinatie.
asta ar fi singura solutie, alta nu vad. atentie!!!! nu lua o pastila intreaga ci doar jumate'. si in nici un caz nu le iei cu tine, ca nu cred ca te va lasa cu medicamente dupa tine, mai ales ca asta este un narcotic. -
pai..eu ca iubitoare de avioane ce pot sa ti spun decat ca...autosugestia e foarte utila in aceste momente. daca zici ca ai mai fost atunci stii si tu ca nu e cine stie ce si ca aceasta modalitate de transport s-a dovedit statistic cea mai sigura. unde te duci in vacanta?
daca tu te gandesti la rau nu o sa te simti bine,evident.ia o ca pe ceva firesc, te imbarci decolezi..o senzatie nasoala in stomac si trece cand si-a stabilizat inaltimea la care zboara. intr-adevar ca documentarele de pe N.G. sunt cam freaky si in fiecare an se mai prabuseste ceva dar nu am auzit nici un avion plecat de la noi sa aiba asemena probleme, Doamne fereste.si sunt sigura ca si tu stii ca nu o sa ai probleme...gandeste pozitiv si ca ti place. cum a fost acu 5 ani cand zici ca ai zburat?? -
Mulam mult pt sfaturi.
Markiza, asta imi tot repet si eu: nu se poate sa se intample ceva, mai ales ca mai am atatea de facut p-aci
Si e ok, pana adorm, cand iar am cosmaruri, sau pana cand m-apuca nu-stiu-ce si parca-mi pierd capacitatea de a rationa. Prima oara cu avionul a fost ok, mi-a placut senzatia pe care am avut-o cand a decolat. Bine, dar pe-atunci eram si o mare fana a roller-coaster-elor
Ultima oara am zburat in 2001, cam de 4-5 ori si n-au fost probleme. Eram mai "necoapta" si pt mine mersul cu avionul si statul in strainatate cateva luni reprezentau ceva super-grozav.
Lexotanil? ia sa ma uit pe net despre ce e vorba. E un somnifer sau un calmant, sa inteleg?
Nu merg f departe, pana in Italia. Cam 2 ore si ceva, cu Alitalia. As fi mers cu trenul sau cu autocarul, insa pierdeam atat de mult timp din concediul pe care l-am asteptat tot anul, incat m-am gandit ca n-o sa fie foc daca merg cu avionul. La intoarcere - alta problema: zbor noaptea. Cred ca totul se leaga de faptul ca is o control-freak, iar in avion nu am eu controlul. -
borgia....pai ma dezamagesti

cum o fara a roller-coaster-elor poate sa aiba frici dintr'astea...daca zici ca ti-a si placut cand ai fost..atunci da-o naibi de treaba..te urci in avion si o sa ti placa sa retraiesti senzatiile alea...
Tokmai ca acum esti mai matura ar trebui sa nu ti fie frica...bea un ceai de tei inainte sa te culci sau lapte, nu mai manca cu 2 ore inainte ca nu se digera si ai coshmaruri.
italia e vreo 2 ore..si eu plec saptamana viitoare,Roma..si dabea astept.
si daca nu si nu totusi eu ti-as zice sa iei un calmant usor de genu extraveral/xanax...cat sa te "potoleasca" sa fi impasibila..k acum..e pacat sa dormi tot zboru sa pierzi peisajul
si daca zbori noaptea ce-i?
aceiash mancare de peste p alta farfurie... -
mie-mi spui, marchiza? Se pare ca "maturitatea" nu ma "prinde"
Ultima oara cand m-am dat in roller coaster, m-a facut soru-mea lasa si m-am ambitionat sa ii demonstrez ca nu-i asa. Ghici cine tipa mai tare din tot parcul? aha, io! nu cred c-am uitat vreun sfant din panteon atunci! Si cine a jurat ca daca scapa cu viata de-acolo nu se mai suie in nici un roller c. niciodata? tot io
Numai cand ma gandesc ca obisnuiam sa ma dau in turnul gravitatiei fara nici o jena....
Mda, cred ca am ceva pitici la cutiuta. Da' vreo 2 extraverale tot bag. Fie asta, fie o sticla de palinca. -
aaa..da cunosc stilu
. m'am dat intr' un rollerc si tipele cu care am fost vroaiu in fata si zicea ca sa vezi ca tipam..dar ele tipau doar de farmec asha..io tipam ca din gura de sarpeee si p bune...ziceam k nu mai ies cu viata de acolo. dar prefer de mii de ori avionu...ma simt ca acasa
daca tot ai propus atunci p bune ca te sustin cu palinca...hai mai ca o sa fie bine..f bine.cand pleci?
cat e biletu la Alitalia? -
da.... sounds familiar
nu vreau sa ma gandesc ce-or fi gandit oamenii din parc cand m-au auzit racnind "maaamaaaaaa" si "auoleeeeeeuuu, mooor" in continuu
Plec marti la pranz. Am luat biletul la un pret bun, 188 Euro cu toate taxele incluse, aterizez la Roma, iar returul, pe 15, e de la Milano. As fi vrut sa zbor cu Taromul, dar trecuse promotia si m-am gandit sa mai fac economie, sa rad H&Mu
-
lasa k o sa mi zici cand te intorci cat de bine a fost cu avionu
.
sunt curioasa cum zboara alitalia k am auzit k mai fac probleme..(nu intentionez sa te sperii
) si eu tot cu economia k sa am ce keltui acolo mi s-a recomandat myair si dat 140 park..sa vedem cum o sa fie.
drum bun oricum si vacantza placuta! -
No, pai nu esti prima care-mi spune ceva cam nasol despre Alitalia.... Prietena la care voi sta prina saptamana m-a intrebat cu ce vin si drept comentariu mi-a spus "e compania noastra nationala", iar cand i-am replicat "inseamna ca e de incredere, nu?", mi-a spus doar "mda"
valeleu, mama! Tre sa gasesc un italian focos care sa-mi tina de urat in timpul zborului
si care sa ma-ndoape cu alcool. Adica ce "chestii" ai aflat despre ei?
Multam iar pt incurajari
si vacanta placuta si tie
-
Hmm.. incerc sa sun al ambasada rom in Italy de o groaza de timp...nici la cea a Italiei in Ro nu raspunde nimeni... ma tot intreb daca voi avea probleme pt ca n-am vouchere de cazare decat pt a doua saptamana, desi teoretic daca am banii e ok. Hmmm... Cine a mai fost in Italy recent si poate sa spuna cum e de fapt?
-
nu am apucat sa intru pe siteul despre alitalia dar ce stiu eu este ca au intarzieri, ii apuca grevele prin aeroporturi. cum s-a exprimat cineva..eh sunt italieni deh..latini...
in leg cu voucherele...
pe biletul meu scrie ca trebuie sa am minim 30 euro pe zi dar nu shtiu cum e cu cazarea, cine m-a invitat mi-a spus ca sa mi fac o rezervare la un hotel si sa o printez ca se multumesc(adik neconfirmata). stiu pe cineva care a ajuns luni in Roma si vreau sa i scriu azi sa vad intreb tot ce a intrebat-o si ce i-a cerut si va tin la curent. -
borgia, daca te face sa te simti mai bine hai sa-ti marturisesc ca eu urasc sa zbor cu avionul; lucrez in aviatie si deci calatoresc enorm de mult prin lume, insa am ajuns sa-mi fac concediile acasa sau cel mult in romania pt ca practic traiesc in avion; 2, 3 ore pot fi f mult atunci cand aeronava cu care zbori este de tot rasul, adica cand nu ofera inflight entertainment si nici un meal decent-apropo altialia ofera o chifla amarata si rece si nu au inflight movies, adica te plictisesti 2 ore gandindu-te la frica ta paralizanta, fata de 11 ore intr-o aeronava mare cu facilitati la fiecare scaun; te vei simti mai bine probabil intro configuratie 3-4-3, unde te poti plimba prin avion vreo ora daca vrei. in plus ai in fata ta un ecran si la dispozitie vreo 10 flime din care sa tot vezi etc.
cel mai bine pt tine este sa anunti pesonalul de zbor ca mori de frica; fara misto, sunt f f fmulti ca tine, oameni mari, barbati, femei, copii si personalul insotitor trebuie sa stie ca eventual sa-ti acorde atentiea cuvenita; de regula te invita in cabina pilotului-daca esti lucky
si sunt cu ochii pe tine, te tin de mana daca e nevoie; chiar si pe alitalia, pt ca un pasager isteric este indezirabil la bord.
calmante poti lua cate vrei, daor spune-le lor sa te trezeasca cand e nevoie, la fel te poti imbata dar nu e indicat pt ca risti deshidratarea grava si DVT-ul.
castile ajuta, adica sa asculti muzica, mai ajuta sa stai la culoar, sau ajuta sa stai la fereastra sa vezi pamantul la mii de metrii sub tine, daca ai nevoie de astfel de asigurare - unii au
in caz de panica, aminteste-ti ca cel mai important este sa respiri regulat, incearca sa-ti controlezi respiratia deci si spune cuiva de langa tine ca ti-e frica; sa nu-ti fie rusine.
si curaj si vacanta placuta
-
Voiam sa va multumesc frumos pentru ajutor. Lolilo, iti multumesc pentru sfaturi.
M-am intors cu bine din my "Roman holyday". In avion am dat peste niste babute ingrozitor de guralive, care nu m-au lasat sa respir nici o secunda. Ceea ce a fost fffff fain: desi m-au exasperat, nu m-am mai gandit la zbor si la avion. Stateam atat de incordata in scaun incat mai aveam un pic si tremuram, insa nu m-am facut de ras.
Am dat gata "o gramada" de italieni: un babac sarit de 70 de ani si un sofer balbait
A... si cativa cetateni de culoare, imi pare rau de tonul condescendent, insa nu stiu de ce nationalitate erau
In rest, am tremurat prin trenuri, vaporase, autobuze si autocare, infofolita cu triocou gros, geaca de geansi si fular, in timp ce toti calatorii din tarile civilizate se lafaiau in bataia aerului conditionat, in pantaloni scurti si la bustul gol. Dupa ce coboram din autocar/tren, etc, urma dezbracarea, pentru a nu muri de cald in canicula de afara – in scopul asta am plimbat dupa mine un ditamai rucsacul.
Exercitiu fizic din plin: numai in 2 zile in Florenta, am urcat si coborat 877 de trepte (serios, 414 intr-un turn si 463 intr-altul), am rupt pantalonii in fund, am tocit 2 perechi de incaltari, am stat la cozi la diferite "obiective" (printre care si gheretele de inghetata
) vreo 3 ore pe zi si am jurat ca nu mai intru intr-un muzeu anul asta.
Am fost la magazinul meu preferat, H&M, langa Venetia, am luat cate ceva (o pereche de pantaloni 4 Euro! traiasca reducerile!), insa am rezervat mai mult pt H&M in Milano, unde is 4 magazine H&M. La Milano am ajuns pe 15, si am iesit la cumparaturi, anticipand cu frenezie cate perechi de pantaloni imi voi lua de la reducerile de 70%. Orasul era cam pustiu, insa mi-am spus ca asa e mai bine, nu voi sta la coada la cabine. Cand am ajuns in fata primului magazin H&M si era inchis, mi-am spus ca or primi marfa. Cand am ajuns in fata celui de-al 2lea magazin H&M si era inchis, am inceput sa ma ingrijorez. Cand am ajuns la cel de-al treilea magazin si era tot inchis, mi-am dat seama ca ceva nu e in regula. In cele din urma, a trebuit sa accept ca am nimerit in “capitala cumparaturilor” intr-o zi de sarbatoare nationala, in care nu era deschis decat la McDonald’s. Mai aveam un pic si schelalaiam si zgariam la usa H&M’ului.Inca incerc sa-mi revin din acest soc.