renuntarea la fumat
-
0 0eu sunt fosta fumatoare si m-am gindit ca poate mai ajut pe cineva sa renunte la tigari.mi-am ajutat si mama sa se lase,de fapt ne-am lasat oarecum in acelas timp.
asa ca daca vrea cineva o mina de ajutor pt asa ceva va stau la dispozitie.am uita sa va spun ca am 8 luni si jumatate de cind sunt nefumatoare si am fost fumatoare timp de 14 ani. bafta! -
da este vorba de Allan,dar imi pare rau sa-ti spun ca nu am formatul electronic.eu am gasit-o in Cora si mi-am cumparat-o.de fapt am cumparat-o abia dupa ce m-am lasat de fumat tocmai pt a o imprumuta.am mai cumparat un exemplar pt a o face cadou unui prieten,desi nu a apreciat f tare cadoul,sper ca intr-o zi macar sa o citeasca din curiozitate.
daca ai o prietena ii poti face cadou cartea,mai greu este sa o convingi sa o citeasca.eu am primit-o tot da la cineva apropiat care a reusit sa se lase si apoi am cumpara-o. -
stiti ce va pot spune cu siguranta:nu va doare nimic daca nu fumati!
eu sunt bautoare de cafea de care in ruptul capului nu am vrut sa ma las,dar este forte buna si fara tigare.
am avut prieteni care au citit cartea si nu s-au lasat de fumat,dar au deja conceptia putin schimbata si un gind care ii indeamna sa renunte.
pe mine m-a ajutat sa gindesc pozitiv si sa stiu care sunt etapele prin care voi trece in perioada cit am fost vulnerabila -
Ma bucur ca mai sunt eve cu vointa.Si eu am fumat 11 ani (si nu concepeam sa ma las de fumat) si m-am lasat de 1 an si 10 luni.In momentul in care am zis "GATA",am ramas cu tigarile pe masa si n-am mai pus tigara in gura.Nici cafea nu mai beau asa de multa....
Consider ca psihicul e cel care decide.Chiar daca suferi de vreo boala,esti constient ca fumatul este nociv,dar tot nu poti renunta.Poate cartea va ajuta.... -
unul din mesajele din carte,care ma ajutat extrem de mult atunci si acum este:eu sunt nefumatoare!
incerc sa nu spun niciodata atunci cind sunt intrebata daca fumez:m-am lasat!
cind spui lucrul asta "m-am lasat!" ai impresia,cel putin la inceput,ca esti privat de ceva.daca folosesti cealalta expresie te va ajuta mult mai mult.
si inca ceva:in ziua in care te vei lasa de fumat LAUDA-TE
ai sa vezi ce bine te simti cind toti cei din jur or sa te incurajezi
lauda-te la toata lumea -
Ma bucur ca pot sa va fiu de folos, pt toate cele care vor sa renunte la fumat, si va tin pumnii si va felicit daca o sa faceti acest lucru, cu multa ambitie si responsabilitate pt sanatatea voastra si fericirea in familia voastra.. ARTICOLUL ESTE CHIAR DE ALALTAIERI, 6 IUNIE, POSTAT PE SITE-UL ELE.RO.. SA AUZIM DE BINE SI NU UITATI CA VOINTA SI DETERMINAREA POT SCHIMBA O VIATA IN BINE!!

Efectele nocive ale fumatului
Intr-o tigara sunt continute 43 de substante chimice care cauzeaza cancer. Nicotina continuta de tigari este toxica si letala in doze mari. Cand isi iau doza de nicotina fumatorii inhaleaza alte patru mii de substante chimice. Multe dintre aceste componente sunt active chimic si produc schimbari negative asupra corpului.
Substante chimice periculoase continute de tigari:
- Gudronul: este un termen general pentru mai multe particule ce rezulta din fumul de tigara. Particulele contin substante chimice printre care oxizi de nitrogen, dioxid de carbon si monoxid de carbon. Gudronul e maro si are gust neplacut, pateaza dintii, unghiile si tesuturile de plaman. Gudronul contine benzpiren, o hidrocarbura puternic cancerigena.
- Monoxidul de carbon: este un gaz inodor fatal in doze mari pentru ca ia locul oxigenului din sange. Fiecare celula de sange contine o proteina complexa numita hemoglobina; moleculele de oxigen sunt trasportate prin corp lipite de sau agatate de proteine. Monoxidul de carbon se leaga de mai mult de hemoglobina decat de oxigen. Aceasta inseamna ca inima unui fumator trebuie sa munceasca mai mult pentru oxigenarea creierului, a inimii, a muschilor si a altor organe vitale. -
- Oxizi de nitrogen: experimentele pe animale au aratat ca oxizii de nitrogen afecteaza plamanii. Se crede ca oxizii de nitrogen sunt niste substante chimice particulare in tutun care cauzeaza boala de plamani si efizem.
- Cianura de hidrogen: plamanii au niste perisori (cili) care ajuta la "curatarea" plamanilor prin indepartarea substantelor straine care ajung acolo. Cianura de hidrogen impiedica derularea procesului de curatare a plamanilor in sensul ca substantele otravitoare ale fumului de tigara raman in plamani.
- Amoniac: este o substanta chimica foarte puternica gasita in produsele de curatat, se foloseste pentru conservarea organelor umane de la morga, care este de asemenea nociv pentru plamani.
- Metale: fumul de tigara contine metale periculoase printre care: arsenic, cadmiu si plumb. Multe din aceste metale sunt cancerigene.
- Compusi radioactivi: fumul de tigara contine compusi radioactivi care sunt cancerigeni.
Efectele fumatului asupra sistemul respirator:
- iritatia traheei si a laringelui;
- reduce functionarea plamanilor si cauzeaza insuficienta respiratorie datorita umflarii si limitarii areajului plamanilor;
- cauzeaza mucozitate excesiva in pasajele plamanilor;
- incapacitatea plamanilor de a curata si elimina substantele otravitoare se transforma in iritatii ale plamanilor.
Efectele fumatului asupra sistemul circulator:
- cresterea tensiunii arteriale si rata batailor inimii;
- strangerea vaselor de sange rezultand o scadere a temperaturii corpului;
- mai putin sange oxigenat in corp;
- sange aglutinant care este predispus la coagulare;
- vatamarea liniilor arteriale contribuind la artroscleroza (depuneri de grasime pe peretii arteriali);
- cresterea riscului de infarct datorita blocajelor in circulatia sangelui. -
Efectele fumatului asupra sistemul imunitar:
- sistemul imunitar nu mai fuctioneaza bine;
- persoanele fumatoare sunt mai expuse la infectii;
- procesul de vindecare a organismului este mai lung.
Efectele fumatului asupra sistemul muscular si osos:
- reducerea circulatiei sangelui in zona extremitatilor (degetele mainilor si picioarelor);
- incordarea muschilor;
- reducerea masei osoase.
Alte efecte ale fumatului asupra corpului:
- iritarea si inflamarea stomacului si a intestinelor;
- cresterea riscului de sangerari gastrointestinale;
- reducerea simturilor tactile si gustative;
- aparitia ridurilor premature;
- risc ridicat de orbire si pierdere a parului;
- gingivita.
Efectele fumatului asupra barbatilor:
- reducerea nivelului de hormoni sexuali;
- impotenta cauzata de reducerea circulatiei sangelui in zona inghinala;
- cresterea riscului de cancer al sistemului reproducator incluzand si cancerul penian.
Efectele fumatului asupra femeilor:
- reducerea fertilitatii;
- scaderea apetitului sexual;
- reducerea nivelului de hormoni feminini;
- absenta menstruatiei sau ciclu menstrual neregulat;
- cresterea riscului de cancer al sistemului reproducator incluzand cancer de col uterin, cancer la san.
Efectele fumatului asupra fetusilor:
- cresterea riscului de avort spontan, nastere prematura sau nasterea copilului mort;
- risc mare in aparitia problemelor de dezvoltare ca deficit de atentie si hiperactivitate;
- un tata fumator poate sa afecteze fetusul chiar daca mama nu este fumatoare, ea este expusa la fumat pasiv; daca mama copilului fumeaza si in timpul primului an de viata copilul risca sa aiba infectii la urechi, boli respiratorii precum astm, sindromul mortii subite si cancer ca Leucemia limfatica cronica (LLC). -
Boli cauzate de fumatul de durata
Un fumator inrait este expus unui risc mare de aparitie a bolilor letale incluzand:
- toate tipurile de cancer precum cancerul de plamani, de gura, de nas, de gat, pancreas, leucemie, de rinichi, penial, de col uterin, de vezica urinara, de colon;
- boli de plamani precum bronsite cronice, boli pulmonare cronice si efizem;
- boala arteriala coronariana, boli de inima si atacuri de inima;
- ulcer al sistemului digestive;
- osteoporoza;
- circulatie peririferica slaba care poate duce la amputari.
Unde ne putem informa?
La medicul de familie sau orice medic.
DE RETINUT
- Mai mult de patru mii de substante chimice din fumul de tigara sunt substante chimice active si determina schimbari fatale in corpul omenesc.
- Cele mai nocive substante din fumul de tigara sunt gudronul, monoxidul de carbon, oxidul de nitrogen, cianura de hidrogen, metalele, amoniacul si compusii radioactivi.
ASA CA, SPER CA VA ESTE DESTUL DE CLAR CE EFECTE DEVASTATOARE POATE AVEA FUMATUL ASUPRA VOASTRA.. SI DACA NU SINTETI CONVINSE, VA RECOMAND SA VIZITATI UN SPITAL DE TBC.. SA VEDETI CAM IN CE HAL DE MUMII SI DE DEGRADARE FIZICA AJUNG SI CE CHINURI AU PARTE NISTE BOLNAVI DIN CAUZA FUMATULUI.. EVENTUAL CAUTATI PE NET POZE CU EFECTELE FUMATULUI.. SI O SA VA PIARA CHEFUL CU SIGURANTA.. STIIND CA INGHITITI OTRAVA ZI DE ZI IN PLAMINI..!!
AVETI MARE GRIJA DE VIATA VOASTRA SI VA DORESC NUMAI BINE TUTUROR! -
SI CA SA VA FIU SI MAI DE FOLOS, O SA POSTEZ, DE PE UN ALT SITE, SFATURI PT A VA LASA DE FUMAT..
CUM SA TE LASI DE FUMAT
Ruperea de o serie de obiceiuri
Evitarea “tigaretelor automatism” - cele asociate cu urmatoarele situatii:
- asteptarea (autobuz, film, telefon),
- stress,
- pauza (cafea-tigarete),
- destindere (TV, reuniuni cu prieteni).
Separarea de obiecte precum brichete, scrumiere, chibrite.
Elaborarea unui proiect
Fara tutun:
- respirati mai bine,
- aveti mai mult suflu,
- va simtiti mai bine in pielea voastra,
- regasiti gustul alimentelor si mirosul devine mai fin.
Este momentul sa va ameliorati igiena de viata si calitatea vietii:
- ganditi-va la o alimentatie sanatoasa,
- puneti la punct o noua activitate fizica sau reluati activitatile sportive.
OPRESC FUMATUL
Sfaturi de urmat in timpul primelor doua saptamani de la incetarea fumatului
Ziua 1
Dumneavoastra sunteti cel care alege ziua
-debarasati-va de trusa de fumator: brichete, chibrituri, scrumiere, pachete de tigari,
-aerisiti casa,
-curatati si aerisiti masina (daca aveti), goliti scrumierele.
In zilele care urmeaza :
De fiecare data cand simtiti nevoia de a fuma:
-beti un pahar mare cu apa,
-pastrati la indemana substituente orale, dar nu dulciuri ci mere, morcovi, branza, paine iar pentru a evita deprinderea de a avea ceva in gura, inlocuiti tigara cu alte obiecte, ca de exemplu: un creion, o scobitoare, etc.,
-respirati profund de mai multe ori, relaxati-va, intrerupeti ritmurile, schimband activitatea, facand cativa pasi in aer liber.
Mai ales evitati tentatiile si situatiile capcana:
-schimbati unele obiceiuri: ritualul TV-tigareta sau cafea-tigareta,
-evitati circumstantele cand de obicei aveti tendinta de a fuma,
-faceti sport ca de exemplu: ciclism, mersul pe jos, inot,
-ingrijiti-va miinile si ocupati-le cu munci ca de exemplu: tricotajul, gradinaritul, cusutul, reparatul, jocuri, etc.,
-evitati excitantele ca alcoolul, ceaiul, cafeaua.
Din acest moment cautati compensarile si daca vreti sa ramaneti victorios TREBUIE SA STITI SA REFUZATI PRIMA TIGARA !!!, iar economiile realizate se pot folosi pentru satisfacerea altor placeri!! -
Sfaturi igieno-dietetice
in scopul:
- activarii eliminarii nicotinei,
-reducerii nevoii de tutun,
-controlului luarii in greutate.
La trezire:
un pahar cu apa sau suc de fructe,
mic dejun copios:
- cafea, ceai sau ciocolata,
- paine (alba sau completa, de secara),
- lactate, eventual carne, oua,
- la nevoie se administreaza vitamina C.
La ora 10:
un pahar de apa, lactate sau un mar.
ATENTIE: pauza de cafea de dimineata poate reprezenta o tentatie pentru o tigara.
Dejun:
-privilegiati cruditatile, legumele verzi, fructele,
-evitati sosurile, produsele din carne de porc, prajiturile,
-mancati lent.
ATENTIE
-la excitantele alimentare: cafea, alcool, ciocolata in exces.
-la sfarsitul mesei, parasiti repede masa.
Cina:
-aceleasi recomandari ca la dejun.
Inainte de culcare:
-o bautura - sub forma de apa sau ceai.
Evitati:
-a manca intre mese, dulciurile: produsele de patiserie, bomboanele.
APA:
-nu ezitati a bea mai mult de 2 litri de apa/zi, in afara pranzurilor, prin mici cantitati si de fiecare data cand simtiti nevoia de tigara,
-va asigura umplerea stomacului,
-va favoriza eliminarea deseurilor,
-va constitui un bun gest de inlocuire a tigarii.
Cand este posibil, dupa cafea parasiti repede masa si mergeti sa va spalati pe dinti. -
multumesc pt sustinere bigsister!
pentru cei ce vor incerca sa se lase de fumat un sfat:nu evitati sa intrebati cind aveti nelamuriri!eu am avut acea carte care m-a avertizat de capcanele existente pe perioada "critica",si pun ghilimele pt ca nu e atit de rau pe cit ne imaginam
eu cind m-am apucat sa citesc acea carte nu aveam de gind sa ma si las de fumat,am facut-o din pura curiozitate,dar pe parcursul ei mi-am dat seama ca e chiar usor sa te lasi daca vrei. v-am spus NU DOARE -
Eu mi-am propus sa renunt de saptamana viitoare ca acum nu am cadrul propice.Trebuie sa trec de un hop profesional si dupa TREBUIE sa ma las.Dar te anunt din start ca imi cam lipseste vointa si devin cumplit de depresiva.
am avut o tentativa la inceputul anului, si, 3 zile cat nu am fumat m-am urcat pe toti peretii din casa si le faceam concurenta indienilor cu tipetele mele.Iubi al meu a spus ca se muta daca iar ma las si incep cu circul.
Atunci mi-a fost cumplit de greu ca am renuntat si la cafea si m-a pascut o constipatie de 3 zile.
In ultimul timp m-am mai documentat si am ajuns la eterna concluzie ca fara vointa nu faci nimic!
De pe 22 iunie,o sa fac sedinta psihoterapeutica cu tine in fiecare zi ca sa ma convingi ca e bine sa ma las in cazul in care esti dispusa sa suporti isteriile si depresiile mele.Pup!