Chist endometriotic
-
0 0Va scriu pentru prima data, dar am o problema la care caut un raspuns si sper sa gasesc asa ceva aici. Am fost diagnosticata cu chist endometriotic acum in septembrie 2005, aproape 2 luni urmarim chistul si se pare ca structura lui nu se schimba, desi marimile au variat un pic. In septembrie a fost 2.70/3.84, octombrie 3.16/2.45 si noiembrie 2.51/3.25. Medicul a recomandat operatia din motivul ca chistul nu se absoarbe si nu dispare si a zis ca tratamentul nu va ajuta. Vreau totusi sa stiu care sunt alternativele operatiei si sper sa aud experientele altora care au trecut prin ceva asemanator. Multumesc enorm de mult
-
Eu am fost operata, laparoscopic, in anul 2002 de chisturi endometriozice. Dupa numai 4 saptamani au reaparut! Stiu ca se datoreaza unor disfunctii ale hipofizei, care provoaca exces de estrogeni iar apoi chisturi.De aceea te sfatuiesc sa consulti si un endocrinolg bun. Eu am facut, dupa operatie, tratament cu Medroxiprogesteron, chisturile s-au micsorat dar nu total. Acest medicament nu se mai fabrica, este inlocuit cu Orgametril. Sa nu le folosesti decat dupa ce discuti cu un endocrinolog!Mult succes!
-
Multumesc mult pentru raspuns. Am fost chiar ieri la mai multi medici si practic toti au recomandat laparoscopie. Desi nu este o parere unica despre tipul de chist, uni zic endometriotic, altii folicular. Oricum recomanda operatia si nu tratament hormonal acum. Zic ca dupa operatie se va face tratament hormonal 6 luni si dupa asta pot sa raman insarcinata. Ai zis ca la tine chistul a reaparut. Spune te rog, dupa ce ai luat mai mult timp tratament hormonal care este situatia, a disparut totusi chistul si focarele definitiv? Am facut si analizele la endocrinolog si astept rezultate
-
Ok, daca nu se pune problema operatiei, care atunci este solutia pru mine la moment? Nu ma supara nimic, in afara de durere in timpul actului sexual doar intr-o anumita pozitie. Mi-au zis ca chistul poate creste si atunci va fi mai complicat, desi dimensiunile lui intr-adevar nu sunt asa mari la moment. Deocamdata nu am planuri sa raman gravida dar as face-o probabil peste un an. Oricum medicii mi-au zis ca nu imi recomanda sarcina acum, pru ca nu se stie cum se va manifesta chistul. Am decis deocamdata sa mai astept o luna sa urmaresc chistul si poate totusi sa ma operez daca tot nu trece, mi se pare ca as prefera pana la urma operatia decat tratamentul hormonal, dar mai caut informatii si ma mai gandesc
-
>>daca nu se pune problema operatiei, >>care atunci este solutia pru mine la >>moment?
Mai asteapta si tine-l sub urmarire.
Poate creste foarte lent. Mai consulta totusi si un alt medic.
>>Mi-au zis ca chistul poate creste si >>atunci va fi mai complicat
Poate nu o sa creasca daca faci tratament. Poate chiar sa dispara.
Poate sa reapara insa, dupa ce este operat. Mai ales daca e endometrioza. Ce faci te operezi iar daca reapare? E indicat sa te operezi cat mai aproape de momentul in care vrei sa ramai gravida. Asta in cazul in care chistul iti afecteaza fertilitatea.
Mie mi s-a spus ca dupa o operatie de endometrioza se recomanda o sarcina cat mai rapid. In timpul sarcinii mare parte din focare se restrang. Daca trece prea mult timp, chisturile pot sa reapara. Cica "termenul de garantie" al unei operatii de endometrioza este de 1 an.
>>mi se pare ca as prefera pana la urma >>operatia decat tratamentul hormonal<<
Pai si ce crezi ca dupa operatie, te lasa sa faci ce vrei tu? Te baga direct pe tratament hormonal.
Mi se pare necugetat sa te operezi pentru chist de 3cm, atata timp cat nu ai incercat nici un tratament. Daca ai fi vrut copii si nu se putea din cauza chistului, atunci da, mai ziceam... -
Avand experienta operatiei, eu te sfatuiesc sa incerci mai intai cu tratament. Poate sa/ti faca foarte bine chiar si tratamentul homeopat. Nu vreau sa te sperii dar de aceasta boala nu poti sa scapi pentru totdeauna! Trebuie sa faci tratament aproape tot timpul. Dupa ce vei avea un copil situatia se poate schimba.Toate cele bune!
-
Ce ma bucur sa primesc raspunsurile voastre. Am gaist un alt medic care mi se pare foarte bun, practic a fost singurul care mi-a propus tratament hormonal de vreo 3 luni inainte sa ma opereze. Dar dupa ultimul control chistul a crescut - 45 pe 34 mm pe ovar drept si a aparut unul pe ovar stang 30 pe 37. Acest medic spune ca e chist folicular mai degraba, desi anterior alt medic mi-a spus ca e aproape sigur endometriotic. Merg maine la medicul nou si vad ce tratament hormonal imi propune. In privinta sacinii, mi-as putea permite o sarcina in timpul apropiat daca asta ajuta la chist, doar ca medicii nu prea mi-au recomandat asta acum. Intre timp am dat analiza la hormoni si a iesit totul in norma. Interbarea mea a fost, DE CE tre sa fac atunci tratament hormonal daca cu hormonii e totul ok??? Nici nu mai inteleg care poate fi cauza chistului, dar nu hormonala? Am sa va tin la curent cum va fi in continuare si sper sa mai aud parerile voastre!!!!!!!! O zi buna
-
Cunosc cazuri cu probleme mari la ovare si cu analize hormonale perfecte.
Analizele astea nu sunt cu totul inutile, dar de regula nu prea ajuta. Mai sunt si foarte scumpe.
Poate clarifici totusi ce fel de chisturi ai. E foarte important.
Daca sunt foliculare scapi usor dupa vreo 3luni. Multa sanatate si sa ne spui si noua cum decurge treaba.