Ajutor! Chist...
-
0 0Fetelor, sunt cam speriata... Ieri la ginecolog mi-a descoperit dr un chist mare pe un ovar..(nu stiu cat de mare). Dr suspecta chiar o sarcina, dar nu e - am facut dimineata test. Ce sunt chisturile astea? De ce apar si cat sunt de grave? Cum se trateaza? Eu luam de 1 an jumate Microgynon si tocmai ce le-am intrerupt. Nu stiu, a cam coincis intreruperea pilulelor cu formarea chistului si e si dureros
... Eu zic ca mi-as fi dat seama daca ar fi aparut mai de mult, deci trebuie sa fie de vreo 2 sapt...
Cine imi recomanda un dr(as prefera doctorita) bun in Timisoara? Care e adresa cabinetului dr Iuhasz Adriana, stiti cumva?
Multumesc. -
Am mai fost la un dr.. Nu e bine
.. Va rog din suflet impartasiti-mi din experienta voastra cele care ati trecut prin ce trec si eu!
Chistul cica e mixt, lichid + tesut.. si e mare.. aproape 5 cm(desi celalalt dr a masurat 3 cm)... Dr spunea ca sunt sanse mari sa ajung la operatie.. si m-am ingrozit cand am aflat ca asta inseamna pierderea ovarului!!!
Of Doamne ca si acuma imi vine sa plang..
Bineinteles ca ma voi duce la cineva bun sa-mi faca punctie sau mai stiu eu ce.. dar sunt speriata rau.. -
Eu nu pot sa te ajut cu experienta personala. Totusi am vrut sa scriu sa nu te panichezi, in totdeauna cand aflii o veste dinasta te sperii dar lucrurile o sa ti se para mai bune dupa cateva zile si dupa ce vorbesti si cu altii in aceasi situatie.
Pe de alta parte am avut o colega care s-a operat de un chist la ovar ceva mai amre ca al tau si a fost totul ok, nu a pierdut ovarul si nu a ramas cu nici un fel de traume. La ea chistul era initial de 65 mm si au incercat cu ceva tratament de l-au micsorat la 5,? nu stiu exact.
Oricum nu te speria, mai mergi inca la un ginecolog daca se poate (pentru inca o parere) si o sa vezi ca totul se va termina cu bine. -
Fetelor mergeti la un medic homeopat dupa ce a-ti fost la ginecolog. Urmati tratament naturist, aveti sanse mari sa va reveniti fara operatie. Oricum normal in ziua de azi se face laparoscopie sau asa ceva cu laser pentru chisturi dar oricum asta sa ramana ultima varianta deoarece daca sunteti predispuse la formarea de chisturi (de obicei sunt chisturi functionale pline cu lichid) dupa operatie nu va garanteaza nimeni ca nu mai faceti. Cred ca nu vreti sa mergeti la operatie in fiecare an. Fiti optimiste, urmati un tratament homeopat strict, o alimentatie sanatoasa, beti ceaiuri medicinale, defapt toate astea vi le spune medicul si capul sus ca nu-i sfarsitul lumii!!!!!
-
Mai incerc o data, poate imi raspunde o eva care a avut si ea chist ca mine.. Am mai fost la o dr si sper ca e bine ce mi-a zis: ca e 100% din cauze hormonale, data fiind renuntarea mea la pilule, ca e rotund, tesutul de pe margine e ok, are sange in interior, s-a format cam in 3 sapt etc. Ca si tratament am primit hormoni Duphaston + antiinflamator si dupa aia pilule iarasi Marvelon. Ce parere aveti?
-
Si eu am avut chisturi cam cu aceeasi structura, dar mult mai mari.
Se numesc sero-hematice.
La mine nu au cedat deloc sub tratament, asa ca le-am operat, caci crescusera de imi puneau ovarele in pericol.
N-a stiut nimeni sa imi spuna in cat timp s-au format.
Daca sunt chisturi functionale, de regula se micsoreaza sau dispar dupa cel mult 4 luni de tratament cu anticonceptionale.
Si ca sa le previi...tot anticonceptionale trebuie sa iei.
Te pup si urmeaza tratamentul prescris.
Multa sanatate. -
Si ce inseamna operatie de ovare? Se numeste laparoscopie cumva? Dar colposcopie ce e? Sunt pierduta printre termenii astia...
Tu ce tratament ai avut prescris? Tot hormoni, adica pilule? Sau antibiotice? Nu inteleg.. pai daca trebuie iarasi sa iau pilule ca sa treaca, sa aduc nivelul hormonilor la aceiasi parametri, asta inseamna ca data viitoare cand voi renunta la pilule iar voi face chist? Nu e cumva o politica a strutului asta? Ni se prescriu pilule ca sa amane de fapt o pb?
Cum sunt Marvelon, ati luat? -
"Operatie de ovare" nu prea are cum sa fie. Termenul potrivit ar fi chistectomie (indepartarea chistului).
Asta se poate face prin chirurgie clasica sau laparoscopic. Se practica de regula ultima varianta pentru ca e mai putin invaziva, perioada de recuperare e mai mica, nu ramai cu taietura pe burta etc.
Depinde de medic (pe care din ele stie sa o faca mai bine) si de gravitatea afectiunii.
Scopul principal este sa scoata chistul si ovarele sa ramana intregi. Asa ca medicul decide ce si cum.
Oricum la operatie nu ar trebui sa te gandesti, caci ai un simplu chist care se poate rezolva prin tratament. Plus ca operatia e cam de evitat daca nu ai copii inca.
Da, tratamentul pentru chisturi este hormonal. Trebuie sa iti schimbi putin si modul de viata, alimentatia sanatoasa si mai mult sport.
Am inteles ca ajuta tratamentele homeopatice pentru prevenirea chisturilor.
Nu stiu in ce consta tratamentul homeopatic.
Da, e foarte posibil ca la o alta intrerupere de pilule sa faci iar chist, daca esti "predispusa" la asa ceva.
Unii medici spun ca e bine sa intrerupi anticonceptionalele doar cand vrei sa ramai gravida. Dupa sarcina unele lucruri se aranjeaza de la sine.
Se prescriu pilule ca sa fii protejata impotriva chisturilor macar pana poti avea un copil.
Nu stiu cum sunt marvelon, eu am luat doar Diane pt "tratament" si apoi Yasmine pentru "prevenire".
Am renuntat la ele caci vreau bebe si ma risc
.
Antibioticele nu stiu sa aiba legatura cu chisturile (doar daca ajunge sa se sparga chistul si apare infectia). Vrei sa spui antiinflamatoare?
Nu stiu ce sa iti mai spun, daca mai ai nelamuriri intreaba. -
Multumesc mult de raspunsuri, Alta_.. Adevarul e ca sunt cam speriata, saptamana trecuta cand am si deschis topicul am plans o noapte intreaga - din cauza unei doctorite care mi-a spus ca ea crede ca se va ajunge la operatie si apoi, la intrebarea "operatie inseamna pierderea ovarului" a raspuns "bineinteles".. Mi-e frica de complicatii, mi-e frica de pb, nu stiu cum s-o iau caci doctorii astia orice nu inteleg numesc dereglare hormonala.. Imi doresc copii...
Pe tine te-a durut? Eu am o jena destul de suparatoare.. La mine a crescut f. repede. Saptamana trecuta luni avea 3 cm si joi 4.5. De atunci a mai crescut 1 mm. De ieri am inceput tratamentul cu hormoni. Sa vad cum o sa fie..
PS M-am si ingrasat 2-3 kg.. in ultima luna
. Nu mai inteleg nimic.
A, alta intrebare: asa-i ca nu e bine sa fac sport in timpul asta? Dar.. "activitate" cu sotul meu? -
Pai sa nu mai calci la dr. aia care a spus asa ceva. Chiar de ai avea 10 copii tot nu se merge pe premiza de pierdere a vreunui ovar. Ai nevoie de suportul hormonal, chiar de nu mai vrei sa faci copii.
Sportul se face cu mai multa atentie poate daca ai un chist mare (asta inseamna peste 6 cm), in ideea de a nu provoca vreo ruptura sau o torsiune a ovarului.
Poate nu e bine sa te agiti si sa faci efort intens, sa ridici obiecte grele. In rest miscarea nu are ce sa strice.
Pe mine dr m-a salvat de 2 chisturi uriase (unul era mai mare de 12 cm ), fara sa imi afecteze vreun ovar. Asa ca am mare incredere in el. Pe mine nu ma durea nimic cand aveam chisturile, aveam asa un oarecare disconfort si mi se mai umflase burta.
Dar nimic grav, ca simptome.
Cred ca am mai avut din cauza lor si niste variatii ciudate de Ca si Mg, ameteli si o stare generala proasta. Acum de cand le-am scos (aproape un an) nu mai am asa ceva. Eu m-am operat deoarece aveam chisturi pe ambele ovare, erau cam mari, structura nu era aceea a unor chisturi functionale si dr. suspecta si altceva, pentru ca nu au cedat la tratament.
Referitor la dimensiune, nu stiu cat de repede cresc astea,
insa poate fi si o eroare de ecograf. In cateva zile sa creasca 1.5 cm?
Sigur ecografia ai facut-o cu acelasi aparat si acelasi dr?
Daca nu ai dureri, n-are a face "activitatea cu sotul". Nu se rupe nimic. Poate era bine sa il intrebi si pe dr. treburile astea, sa fii tu mai linistita.
Nu te alarma si urmeaza tratamentul. O gramada de femei au chisturi, multe stau cu ele asa fara sa stie, raman gravide cu tot cu chisturi si nu au nici o problema!
Incearca si tu sa ai grija la alimentatie, ca sub tratament hormonal de regula iei in greutate. Nu te infometa dar mananca sanatos.
Si mergi la control, eu faceam cate o ecografie pe luna, cand urmam tratamentul. -
nu te speria. eu am avut un chist mare de 8cm.
doctorul meu, nu mai traiest era foarte batran, mi-a zis ca inainte de operatie sa incercam cu ceva pastile.
nu mai stiu ce pastile, sunt vre-o zece ani de atunci, stiu ca trebuia sa iau cand imi venea menstruatia, vreo cateva zile, si pe la mijlocul ciclului altele. cert e ca intr-o luna mi s-a absorbit si nu mi-a mai aparut niciodata.
multa sanatate