cezariana pro sau contra?

•  
    • 56 mesaje
    6 Oct 2005, 23:56
    0 0
    Ceau fetelor,
    care sunt avantaje si dezavantajele nasterii prin cezariana. Eu am nascut prin cezariana de doua ori, dar pt.ca am avut probleme si nu aveam deloc voie sa fac copii.Deci sunt contra, daca nu este neaparata nevoie.Insa in ziua de azi se face cezariana pentru ca este la moda.Iar medicul atunci cand vede valuta nu-ti spune care sunt riscurile (dezavantajele de dupa).Nepoata mea mai are doua saptamani pana naste, dar a aranjat cu medicul ei sa nasca duminica viitoare, desi am convins-o 90% sa nasca normal cum se intalneste cu vreo prietena sau cunostinta care a nascut prin cezariana se razgandeste. Ce ma deranjeaza e ca nimeni nu-i spune ce rau este dupa, (eu m-am ridicat repede dupa cele 2 interventii, dar asta nu inseamna ca m-am simtit bine dupa, ani de zile dupa aceea ai dureri, chiar si dupa 20 de ani, nu alaptezi,daca esti un caz fericit poate, poate ai noroc sa-ti vina si tie lapte, dar rar se intampla, nu poti sta cu bebelusul decat dupa 24-de ore, poate chiar mai mult. Va las ca as avea mult de spus, dar vrea sa aflu si parerea voastra.
  •  
    • 127 mesaje
    7 Oct 2005, 16:53
    0 0
    Nu stiu daca eu sunt cea mai in masura sa dau sfaturi, dat fiind faptul ca am nascut acum 17 ani, dar, daca ar fi sa nasc in momentul de fata un copil, as alege fara nici un dubiu cezariana. De ce spun acest lucru? Pentru ca am avut un travaliu de 15 ore, in care am fost perfuzata, am stat cu oxigen, am fost "taiata" la nastere, nu m-am putut ridica din pat 3 zile. Pentru mine nasterea a reprezentat un traumatism greu de uitat, dar fiind pe vremea comunistilor, nici vorba de cezariana, desi s-ar fi impus.
  •  
    • 793 mesaje
    7 Oct 2005, 20:14
    0 0
    Maica-mea a nascut prin cezariana (prima data , prea mare copilui (eu) pentru o naste normala, iar a doua, pozitia copilului, i-ar fi pus viata in pericol si ei si lui frate-meu) Acum a venit randul meu....vreau un bebe si voi opta tot pentru cezariana! Am si motive intemeiate (miopie) si recomandarea medicului, si psihic ma pregatesc tot pt cezariana!
  •  
    • 1511 mesaje
    7 Oct 2005, 20:46
    1 0
    Eu am nascut normal. Binenteles ca nu a fost minunat, dar daca ar fi sa mai fac un copil, tot de-o nastere normala m-as pregati (cezariana numai in cazul in care ar fi nevoie).
    Eu una cred ca la nasterea normala e "nasoala" nasterea, la cezariana e mai greu dupa, ca e totusi o operatie.
  •  
    • 1450 mesaje
    7 Oct 2005, 22:09
    0 0
    fara dubiu,cezariana,daca ar fi s-o fac din nou,deshi am nascut normal,chipurile!
  •  
    • 2209 mesaje
    7 Oct 2005, 22:09
    0 0
    Eu am o prietena care a nascut luna trecuta prin cezariana. Ea a fost obligata sa nasca prin cezariana deoarece oasele bazinului nu s-au dilatat aproape deloc si nu avea loc fatul sa iasa.
    Pe ea nu au amortit-o bine...sau ma rog, nu a prins bine anestezia si a simtit TOT. A zis ca nu o durea foarte tare, dar simtea cum ii desparte carnea... Medicul care a operat-o era foarte nervos, a certat-o pe asistenta si i-a spus sa nu se mai repete asa ceva, el e chirurg nu macelar! Dupa nastere a avut o gramada de probleme... nu a avut voie sa se scoale din pat, nu o lasau nici la toaleta sa se duca, trebuia sa faca pe ea...
    Trecand peste ceea ce mi-a povestit ea, daca stam sa judecam la rece, este de 1000 de ori mai indicat sa nasti normal daca nu ai probleme si iti este recomandata cezariana.Cezariana este totusi o operatie...
  •  
    • 317 mesaje
    8 Oct 2005, 09:00
    0 0
    Eu am nascut prin cezariana cu anestezie totala(eu am ales asa)nu suport ideea de rahi stiind ca trebuie sa stau nemiscata cind vine si-ti baga acul ala gros in coloana.In afara de penicilina pe care am facut-o(e obligatorie)totul a fost bine.Dupa operatie m-am dat jos a doua zi,n-am mincat 2 zile ca nu ai voie sa maninci pina nu ai flatusuri sa fie medicii siguri ca ai tranzit intestinal,am alaptat 2 luni,n-am avut dureri de cap de coloana de ci ce mai m-am simtit f.bine.Refacera depinde f.mult de organismul fiecareia stiti cum se spune ca sint persoane" rele de carne" la care orice zgaiba mica dureaza pina se vindeca.o prietena a nascut la un an dupa mine cu rahi si a cam simtit iar dupa nastere a ramas cu dureri mari de cap luni de zile.la cezariana problema e ca iti revii mai greu cu kg,burta isi revine mai greu la supletea dinainte.Oricum mai inainte de nastere cintariti bine variantele,gasiti-va medicii care sa va explice in ce consta cezariana,anestezia ce e mai bine pt.organismul vostru.
  •  
    • 1511 mesaje
    8 Oct 2005, 13:27
    0 0
    Eu una chiar ca nu mi-as dori sa fiu anesteziata total la cezariana, sa nu poti sa-ti simti puiul pe piept imediat dupa ce l-au scos...
  •  
    • 317 mesaje
    8 Oct 2005, 16:54
    0 0
    In facultate am facut stagii la spital si am vazut acolo femei in travaliu asa ca de la nasterea naturala mi s-a luat gindul.O fi frumos sa-ti puna dr.copilul in brate imediat dupa ce s-a nascut dar rahianestezia mi se pare mai de evitat,eu am vorbit cu pacienti care au facut apendicectomie sau cezariene cu rahi si unii dintre ei au simtit durere in timpul operatiei ,altii au ramas cu dureri de cap, de coloana.Acum eu nu fac apologia anesteziei totale dar pt.mine a fost cea mai de acceptat varianta.
  •  
    • 1070 mesaje
    8 Oct 2005, 17:37
    0 0
    sunt pentru cezariana.Mi-am dorit asa de ani de zile, datorita spaimei pe care o aveam pentru o nastere normala.Am ajuns sa o fac fie ca vroiam fie ca nu.E adevarat ca te refaci greu, primele 3 zile-o saptamana e cosmar...nu poti sa alaptezi, nu poti sa te misti si te doare mult timp, dar o prefer nasterii normale, care deseori poate fi mai rea si sa treci printr-o situatie traumatizanta.Multe din cunostintele mele au fost taiate, rupte si durerile au fost greu de suportat.Din copilarie m-au marcat filmele acelea, in care la o nastere, ori murea mama ori mureau amandoi.......
  •  
    • 233 mesaje
    9 Oct 2005, 12:03
    0 0
    Mai eu sunt cam tanara sa ma gandesc la asa ceva,dar daca ar fi vreodata sa nasc,as alege cezariana.Sunt singura la parinti dar mama a stat mai bine de o zi in travaliu si au taiat-o sisi acum dupa 20 de ani mai are probleme.M-am operat anul trecut de apendicita si (stiu ca nu se compara,dar asa o paralela) mi-au facut anestezie rahi cred(in coloana)...a fost bine si-a facut efectul imediat si m-au si adormit eu m-am trezit direct la reanimare.O sapt a fost greu cu miscarea dar la cateva ore de la operatie m-am ridicat si m-am plimbat.Dupa 2 saptamani nu mai aveam nimik chiar ma miram cat de neajutorata am fost cu 7-8 zile inainte si nu imi venea sa cred.Oricum am inteles ca operatia e mica(in jur de 5 cm),sub linia slipului doar daca e cezariana de urgenta se face vertical si e inestetica.
  •  
    • 9835 mesaje
    9 Oct 2005, 12:44
    0 0
    cezariana, categoric

cunosc asa de multe mame cu ruptura de perineu, unele cusute si rascusute, incat... prefer o taietura pe abdomen.

plus de asta, ma oripileaza ideea unei clisme facute in plin travaliu si ma sperie ingrozitor perspectiva unui travaliu de cine stie cate ore/zile, a unui perineu sfartecat... brrrr...

Sora-mea a nascut prin cezariana si totul a mers foarte bine, s-a refacut repejor si a alaptat fara probleme de indata ce i s-a permis.
  •  
    • 56 mesaje
    10 Oct 2005, 00:07
    0 0
    si atunci preferi sa fii taiata pe abdomen, dupa aceea uterul, nu mai punem la socoteala refacerea dupa interventie. Si totusi medicul nu-ti spune care sunt riscurile, atata timp cat mama este o ignoranta si doreste cu tot dinadinsul cezariana ca nu suporta durerea, pe care o uiti foarte repede dupa nasterea normala.O parte dintre complicatiile nasterii prin cezariana este ruptura de uter (care este mai grava decat o taietura mica de 1-2 cm facuta de medic la nasterea normala), iar cea mai grava este embolia (adica se moare in timpul operatiei sau dupa 1-2 zile), infectiile care sunt foarte frecvente si ar mai fi destule.Deci: ganditi-va bine, mai suferi cateva ore maxim o zi decat o viata, pentru ca cine spune ca se simte bine dupa operatie nu spune adevarul (atata timp cat esti dependent de cei din jur o perioada de timp).
  •  
    • 2209 mesaje
    10 Oct 2005, 01:02
    0 0
    Fetelor, ganditi-va de 2 ori cand alegeti naestezia totala(cele care o alegeti). Mama unei prietene, a fost operata de apendicita. I-a fost facuta anestezie totala, care a imobilizat-o dar nu a si anesteziat-o. Simtea toata durerea, nu era amortita deloc doar ca nu putea sa se miste, nu putea sa-si miste nimic. Medicul si-a dat seama ca e ceva in neregula cand a vazut ca i-a crescut foarte tare pulsul... Legat de nastere, eu o tin sus si tare pt nasterea normala. Mama mea ne-a nascut pe toti 4 normal si nu a avut probleme. De la operatia de hernie si acum mai are probleme...nu poate cara greutati ca o doare...e nasol! Fie ce o fi...taietura e taietura si tesutul nu se va reface in proportie de 100% cat e veacul...
  •  
    • 317 mesaje
    10 Oct 2005, 06:15
    0 0
    Michelle mai inainte de a fi asa categorica ar fi bine sa te gindesti ca nu are nimeni interes sa minta aici pe forum in legatura cu asa ceva ci vorbim din experientele pe care le-am avut si daca tu ai avut o experienta neplacuta(sau poate vreo cunostinta)nu inseamna ca cezariana e o prostie asa cum daca mie mi-a fost bine nu inseamna ca si altora le va fi la fel.Chiar daca nu crezi eu m-am simtit bine dupa operatie iar a doua zi m-am dat jos din pat.Inca 2 prietene si o verisoara au nascut prin cezariana si afara de prietena care a ales rahi si a ramas cu dureri de cap si coloana, restul am fost bine,taietura a fost mica,estetica,orizontala.Mentionez ca trei dintre noi am ales acelasi medic deci conteaza mult si asta.
  •  
    • 317 mesaje
    10 Oct 2005, 06:25
    0 0
    Iar de alaptat nu au fost probleme la mine si prietenele mele iar embolia poate apare si in urma unei banale fracturi deci sa nu fim asa tragice.Ai cerut sa ne spunem parerea dar daca nu a coincis cu a ta inseamna ca nu spunem adevarul?
  •  
    • 9835 mesaje
    10 Oct 2005, 10:34
    0 0
    michelle, daca e s-o luam asa, medicul nu-ti spune nici ca nu a fost necesar sa-ti taie perineul, ci l-a taiat asa... just in case.
    BTW, intr-o vreme, studentilor la medicina li se spunea ca "e mai bine" ca perineul sa fie taiat din capul locului, chiar daca nu absolut necesar. Motivul? "Daca e sa se rupa, sa stim ca nu se rupe stramb." O fi o chestie si asta, da'... nu taia, frate, femeia, decat daca vezi ca e musai!
  •  
    • 56 mesaje
    18 Oct 2005, 11:17
    0 0
    Buna,
    M-am intors. Chiar astazi am vazut pe la sfatul medicului - oana cuzino - pro tv, argumentele pro si contra cezariana. Noi (adica nepoata mea) a nascut pe 14 octombrie un baietel frumos si sanatos, normal, fara cezariana, am spus noi pt.ca am reusit sa stau cu ea in sala de nasteri pana cand a nascut. Sa internat la ora 13, cu dureri usoare, iar travaliul a fost de aproximativ o ora si jumatate. Deja a uitat durerile, nu are decat o taietura mica (2 copci) si acum imi multumeste ca a stat de la bun inceput cu bebelusul si nici n-a "crapat"de durere, mai greu a fost pt.mine sa o conving, iar daca nu stateam cu ea nastea prin cezariana, din cauza celor din jur (rude si prieteni) care o indemnau sa faca cezariana. De ce? poate razgaiala s-au mai stiu eu ce? Bineinteles ca daca era necesar optam pt. operatie, dar atata timp cat fatul era asezat normal si gravida se dilatase destul pentru ce operatia? Dupa ce a nascut chiar am rugat-o sa stea de vorba si cu mamici care au nascut prin cezariana si chiar intrase in panica, (dupa ce a nascut)vazand cat de grea este recupararea. Pa fetelor si mai vorbim.
  •  
    • 113 mesaje
    18 Oct 2005, 14:40
    0 0
    Buna, eu sunt pt. nastere naturala, eu asa am nascut anul trecut, greu dar a trecut.Copilul meu a avut 4100 g.
  •  
    • 113 mesaje
    18 Oct 2005, 14:44
    0 0
    MIchelle, iti trimit daca vrei adresa psihologului pt. gravide.Ti+am citit mesajul la celalt subiect