noduli tiroidieni, eutiroidie
-
28 8ce ar putea sa fie , cand ti se gasesc 4 noduli tiroidieni de 4-5 mm, dar toate celelalte analize facute pentru tiroida sunt in limite normale?
-
Si mie mi-au iesit analizele bine, dar ecografia arata o tiroida marita, cu structura discret nodulara; adica gusa eutiroidiana. Iau Euthyrox de mai bine de 1 an, chiar si acum, ca-s gravida (cateodata ma intreb daca doctorita stie ce face...). La ecografia facuta dupa un an, tiroida mea era un pic mai mica, adica se apropia mai bine de dimensiunile normale.
Am citit pe net ca frecvent, in faza initiala, analizele de sange nu arata nimic.
Sa fii sanatoasa! -
Nodulii sint mici si daca ii tii sub urmarire(ecografic) de 2 ori pe an si nu apar modificari in dimensiune si/sau structura lor, atunci nu e cazul sa iti faci griji.Sub tratament hormonal(de obicei cu Euthyrox) - nodulii pot scadea si unii chiar pot disparea.Faptul ca sint mai multi si de aceeasi structura, e de bine.Gusile polinodulare, fara nodul dominant, foarte rar degenereaza in cancer tiroidian.Nodulul dominant(mai mare in dimensiuni si cu alta structura decit ceilalti) e un factor de risc suplimentar, dar si acela se poate tine multi an sub control fara probleme.Deci, urmeaza tratamentul hormonal, daca ti s-a prescris, si nu-ti fa griji.
-
Mie mi s-au descoperit intamplator (pt. ca nu aveam nici un simptom) 3 noduli marisori (aprox. 15 mm) acum 2 ani. Deoarece analizele erau in limite normale, initial endocrinologul nu mi-a prescris nici un tratament, chemandu-ma la control dupa 6 luni. Dupa 6 luni crescusera cativa mm, desi intre timp facusem acupunctura (sperita de riscul de a fi maligni si de riscul de a fi necesara operatia). Am schimbat medicul si l-am rugat sa imi dea totusi un tratament (intre timp citisem pe Internet ca tratamentul cu hormoni poate in unele cazuri sa micsoreze nodulii, chiar daca TSH si FT4 sunt normale). De 1 an iau Eutyrox, inital doza era putin cam mare si imi dadea deseori palpitatii, din 3 in 3 luni fac analize de sange pt. a tine sub control valorile TSH si FT4, din in luni fac ecografie si, in paralel, de cateva luni fac si bioenergie. La ultima ecografie doi dintre noduli nu se mai vad deloc, iar al treilea a scazut 3 mm, lucru la care nici doctorita nu se astepta. Continui cu bioenergia si cu Eutyrox-ul, sperand ca lucrurile sa continue la fel de bine. In ultimii 2 ani am fost foarte speriata din cauza acestei probleme, mai ales ca doctorii ma speriau ca poate fi ceva malign, din cauza Cernobalului si convinsi fiind ca Eutyrox-ul e mai mult un placebo.
-
Acum 5 ani facand o ecografie mi-au spus ca am o gusa polinodulara,am tinut tratament cu Eutyrox 3 ani,acest medicament trebuie asociat musai cu ceva,mie mi-a zapacit inima.Am realizat abia dupa ce palpitatiile nu ma mai lasau sa ma ridic din pat,pulsul era din ce in ce mai mare.
Am schimbat medicul si normal si tratamentul.
Numai bine. -
ceau...na ca acum m-am speriat.
am senzatii de nod in gat, am mai avut de mult dar au trecut si nu a fost cazul sa merg la doctor.
acum ca am citi de nod in gat m-am cam speriat. alte simptome nu am si nici nu simt noduli niciunde.
cred ca e cazul sa merg la un doctor.
merg pe la medicul de familie si ma trimite el mai departe ma gandesc...
cum e cu glanda asta tiroida?...eu nu stiu prea multe, stiu doar ca au multe femei probleme cu tiroida.
nodulii astia ar trebui sa se simpa si pe dinafara? unde? cum se depisteaza daca ceva nu e in ordine? -
Cea mai sigura metoda de a afla daca ai ceva e ecografia de tiroida. Analizele de sange pot sa nu arate nimic.
Si eu aveam rar "nod in gat", de cele mai multe ori cand ma suparam; in rest nimic! Atat, ca era cam mare, se vedea mai ales in fotografii o proeminenta pe gat.
Medicii de familie? Am insistat sa-mi dea o trimitere la endocrinologie sa ma verific si mi-a dat cu dintii stransi: iti dau, da' daca nu te supara de ce te duci? Am vrut o verificare si am constatat ca trebuia umblat un pic la ea; eu imi faceam ganduri pentru ca am pierdut o sarcina aparent fara nici un motiv si citisem ca afectiunile tiroidei sunt un factor de risc.
Nu e cazul sa te ingrijorezi, daca crezi ca e nevoie faci un control...
Stand la usa endocrinoloagei, am constatat ca fete tinere aveau noduli la san si chisturi ovariene de la probleme cu tiroida netratate.
Dar, repet, nu toata lumea ajunge sa aiba probleme. Se pare ca se recomanda consumul preventiv de iod (sare iodata etc.), dar si aici sunt unele discutii...Sper sa nu fie cazul vostru! -
O tiroida care "da rateuri in functionare" in timp poate influenta activitatea altor glande cum ar fi ovarele sau glandele mamare.In ce priveste nodulii, eu pe citiva mai mari i-am simtit la simpla palpare a gitului, dar mai erau si altii, vizibili doar la ecograf.Tiroida bolnava e un factor de risc pt.o sarcina...afectiunea tiroidiana trebuie tratata inainte daca e posibil, iar daca nu e posibil, tinuta sub observatie pe toate perioada sarcinii.Cunosc 2 persoane carora sarcina le-a agravat o suferinta tiroidiana deja existenta, una din ele trebuind sa se opereze de tiroida dupa ce a nascut.Dar asta e un scenariu pesimist...ideea e ca chiar daca e o boala care nu doare si de multe ori nici simptome nu are, totusi nu e de neglijat.
-
Multam fetelor, dar nu am asteptat raspunsul vostru. M-am ridicat si m-am dus la medicul de familie. M-a palpat, a zis ca ea nu crede sa fie ceva dar mi-a dat o trimitere la judetean la endo.
Am fost la endo, mi-am luat bilet, am asteptan juma de ora si m-a primit un doctor.
M-a palpat, m-a pus sa inghit de cateva ori, ma intrebat de alte simptome (dureri de cap, ameteli, stare de oboseala, luari sau scaderi in greutate...) si mi-a pus diagnosticul de spasmofilie.
Am primit o reteta cu: Calciu lactic, Flor ..?!?!?..., Magne B6, si ceva cu P.... (nu stiu sa-i citesc scrisul)
Deci cam asa am ublat azi... cand ma apuca piticii merg rapid la doctor. Cred ca o sa se sature doctorita de mine
-
Eu am observat o apasare in gat,permenenta,sufocare,care era urmata de greturi si sufocari din cauza apasarii...
Iau tratament de Euthyrox 25 si iod,de 3 luni,dar de atunci m-am simtit bine doar 6 zile...in rest ma apasa incontinu...
nu mai stiu c se fac,trebuie sa ma du la control,dar mi-e foarte frica,oare au mai disparut nodulele,..oare mai dispare candva?sau trebuie sa ma opereze...in curand as vrea si eu sa am un copil,dar oare se poate? -
ma numesc doandesi ana maria si am 30 de ani si am gusa polinodulara.mi sa dat tratament cu euthirox25, fara sa mi se faca vreo analiza,doar ecograf.am luat 3 zile si a 3 zi mi-a fost foarte rau.imi batea inima,a crescut tensiunea desi eu sunt sub tensiune,imi rtanspirau palmele.......am sunat-o pe doctora si mi-a zis ca nu mi-e rau de la ele,dar daca tot mi-e rau sa le intrerup si sa nu mai iau nimic.sa merg dupa citeva luni sa vedem daca au mai crescut.a 4 zi nu le-am mai luat si ma simt mai bine.as vrea sa merg la timisoara la alt endocrinolog sa mi se faca si analize,si daca imi da acelasi tratament sa imi mai dea ceva pe linga el si pt. inima.ce ma sfatuiti sa facd?va rog ajutatima!!!!!!!!!!!!!!!1
-
<!--[if gte mso 9]> Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]-->
Nodulii Tiroidieni
Nodulii tiroidieni sunt cresteri anormale sau tumefieri aparute la nivelul glandei tiroide. Majoritatea nodulilor nu sunt cancerosi (sunt benigni) si nu creaza probleme. Multi nici nu necesita tratamen. Majoritatea nodulilor tiroidieni nu creaza probleme si sunt benigni. Sunt deseori dificil de observat fiind foarte mici. Foarte multe persoane au noduli care nu sunt descoperiti sau tratati niciodata. Exista trei tipuri de noduli tiroidieni: solizi, noduli plini cu lichid (chistici) si noduli partial chistici. Pot fi prezenti noduli solitari sau multipli (gusa multinodulara). Totusi, uneori un nodul benign poate determina:
- hipertiroidism, cand unul sau mai multi noduli produc hormoni tiroidieni in exces; hipertiroidismul se trateaza cu medicatie antitiroidiana, posibil iod radioactiv si foarte rar chirurgical; hipertiroidismul dat de noduli este neobisnuit, apare la mai putin de 1 la 100 de persoane cu noduli tiroidieni;
- dificultate la respiratie sau inghitire, cand unul sau mai multi noduli preseaza trahee sau esofagul; acesti noduli trebuie excizati chirurgical. Doar aproximativ 5% din noduli sunt maligni. Cancerul tiroidian este de obicei descoperit si tratat timpuriu, asa incat majoritatea persoanelor evolueaza favorabil.Tratament natural :
-macerat la rece din: sânziene galbene, coada calului, gălbenele, traista ciobanului, salvie, ciuboţica cucului, tătăneasa, trifoi roşu, urzică în părţi egale, cu 1 linguriţă amestec la cană, 3 căni pe zi -amestec de plante preparat tot ca macerat la rece este următorul: sunătoare, busuioc, brusture, coada şoricelului, roiniţă, pelin, levănţică, în părţi egale, o linguriţă amestec la o cană de apă, 3 căni pe zi
-tinctură de propolis în concentraţie de 30%. Se ia câte o picătură pe kg/corp, repartizat în trei prize egale, cu 30 de minute înainte de mese (are acţiune antinodulară: combate nodulii tumorali - adenoamele tiroidiene, reglează funcţiile tuturor glandelor, întăreşte sistemul imunitar.
-ceai de sanziene
-unguent cu sanziene
Adrian Udrea,fitoterapeut,nutritionist
plantevindecatoare @gmail.com
<!--[if gte mso 10]> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tabel Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} <![endif]--><!--[if gte mso 9]> <![endif]--><!--[if gte mso 9]> <![endif]-->