ovar polimicrochistic
-
0 0Daca iau anticonceptionale(Microgynon) mai apar chisturi pe ovare?
-
Da, din pacate. Si eu am luat o perioada indelungata Rigevidon si mi-a fost diagnosticat un chist ovarian destul de mare. Am urmat un tratament cu Diane si, dupa 6 luni, chistul a disparut. Am intrerupt tratamentul, pentru ca intentionez sa raman insarcinata, dar fac ecografii dese, pentru ca sindromul ovarului polichistic am inteles ca nu dispare total.
-
sunt doua tipuri de chist, unul din ele este cel micropolichistic. nu le confundati. imi pare rau ca nu am timp acum sa caut articolul pe care l-am gasit pe net, ca vi-l dadeam si voua.
dar poate il gasiti, nu-mi amintesc sa fi cautat prea mult.
si eu am probleme si vreau sa incerc un remediu naturist.
la anticonceptionale nu ma mai intorc. categoric! -
am gasit despre sindrom urmatoarele (poate va intereseaza):
++++
Tulburari ale ciclului menstrual? Kilograme in plus? Par nedorit pe fata si pe corp. Acnee? Sterilitate? Toate acestea te chinuie si nu ai ajuns inca la medic? Ti s-a diagnosticat sindromul ovarelor polichistice si ai vrea sa intelegi ce se intampla cu corpul tau, cum ai putea scapa de toate simptomele?
Iata, pe intelesul tau, ce se ascunde in spatele acestei denumiri savante: boala polichistica ovariana.
In 1933, doi medici au descris pentru prima oara o entitate clinica careia i-au dat numele lor: sindromul Stein-Leventhal sau boala polichistica ovariana. Aceasta se manifesta prin:
menstruatii rare: 4 - 5 cicluri menstruale pe an (spaniomenoree) , cu evolutie spre disparitia definitiva a menstruatiei (amenoree) ,
sterilitate prin lipsa ovulatiei (producerea ovulului de catre ovar)
inconstant, obezitate si hirsutism (aparitia parului in regiuni caracteristice pilozitatii masculine: la nivelul buzei superioare, la nivelul barbiei, al perciunilor, pe piept, pe abdomen).
la examenul clinic ovarele apar mai mari decat in mod normal, dure.
la examenul macroscopic ovarele sunt albe, lucioase, perfect netede, de aceea ele poarta numele de ovare de portelan sau de fildes. In mod normal, dimensiunile ovarelor sunt de 4/3/1 cm, fiind acoperite de o capsula roz-rosiatica si prezinta numeroase neregularitati si cicatrici pe suprafata lor, de la numerosii foliculi ovarieni (foliculul este casuta ovulului) - dezvoltati si maturati cu expulzia ovulului, precedati de cicatrici.
In cazul bolii polichistice ovariene, ovarele sunt acoperite de o capsula groasa, fibroasa, (cam ca aceea pe care o vedem la muschiul de porc sau vita care se continua cu un tendon) pe care foliculul ovarian in cresterea sa nu reuseste sa o rupa. Iti reamintesc ca foliculul este o cavitate cu lichid in care se dezvolta ovulul precum galbenusul in ou si care creste de-a lungul unui ciclu menstrual, astfel incat in ziua a 14-a (pentru un ciclu menstrual de 28 de zile) presiunea din interior o depaseste pe cea de afara si foliculul se rupe, expulzand ovulul. Fenomenul se numeste ovulatie.
La ovarul polichistic presiunea din interiorul foliculului nu poate rupe capsula groasa si ovulul nu poate fi expulzat, apar cicluri anovulatorii si, consecutiv, sterilitate. Denumirea de polichistic ii vine din aceea ca foliculii raman ca niste mici chisturi (ei nu se mai rup) si, in timp, se acumuleaza in ovar.
Pentru a intelege restul de manifestari va trebui sa intelegem cateva lucruri de baza despre hormoni (substante secretate de glandele endocrine ale organismului direct in sange si care au un tesut sau organ tinta caruia ii modifica activitatea). Astfel, foliculul ovarian are rolul de secreta hormonii sexuali feminini, estrogeni in prima parte a ciclului, estrogeni si progesteron in cea de-a doua parte (dupa ovulatie).
In ovarul polichistic activitatea foliculului este dereglata, secretia hormonala este modificata, de aceea se secreta in exces hormoni androgeni (caracteristici barbatului) si hormoni estrogeni si nu se mai secreta progesteron.
Consecintele in plan clinic sunt:
Datorita excesului de androgeni apare pilozitatea anormala - hirsutismul, depunerea tesutului adipos dupa "tiparul" masculin: predominent pe abdomen, ceafa, fata,
Datorita excesului de estrogeni apare cresterea in exces a mucoasei endometrului, care va da hemoragii genitale disfunctionale (in afara menstruatiei sau menstre prelungite), si acumularea de tesut adipos cu obezitate secundara.
Cauza primordiala a bolii este necunoscuta, dar se pare ca este o afectiune transmisa genetic - o mostenim de la mama. Din acest punct de vedere se aseamana cu hipertensiunea arteriala, hiperlipidemie (exces de grasimi in sange), hiperuricemie (exces de acid uric in sange), diabet zaharat insulino-rezistent (o forma de diabet greu tratabila).
Datorita acestor asocieri, rasunetul unei boli de cauza ginecologica depaseste aparatul genital, fiind extrem de important pentru intregul organism.
Cel -
...Cele mai frecvente manifestari clinice sunt:
Infertilitate 75% din cazuri
Hirsutism 56% din cazuri
Amenoree 47% din cazuri
Obezitate 33% din cazuri
Hemoragii disfunctionale 21% din cazuri
Tratamentul urmeaza anumite obiective, in functie de dorinta pacientei. Obiectivele sunt: - inducerea ovulatiei si combaterea sterilitatii - combaterea hirsutismului - reducerea hiperplaziei endometriale ( hiperplazia endometriala este o cauza importanta a cancerului de corp uterin!).
Pentru fiecare din aceste obiective tratamentele sunt diferite, astfel ca pacienta trebuie sa opteze pentru unul din ele (nu pot fi rezolvate toate o data). Tratamentele sunt medicamentoase, iar pentru combaterea sterilitatii se poate face tratament chirurgical cu sectionarea capsulei groase care inveleste ovarul.
In concluzie:
maladia ovarelor polichistice este o afectiune frecvent intalnita, care se manifesta cu infertilitate, hirsutism, amenoree, hemoragii genitale disfunctionale, obezitate;
este o afectiune cel mai probabil transmisa genetic, legata de alte afectiuni generale precum hipertensiunea arteriale, diabetul zaharat, hiperlipidemia; - tratarea ei este posibila si se realizeaza pe obiective. -
in feb. am fost diagnosticata cu ovar polimicrochistic avand mici chisturi de 13 , 15 si 17 mm.Medicul endocrinolog mi-a spus ca nu e cazul sa-mi dea pilule anticonceptionale si mi-a dat antioxidanti , ulei de peste , vitamine , lecitina , tinctura de urzica si de galbenele .La echografia din mai chisturile s-au redus la jumatate .
-
sunteti super,penelopa si adriana!!!!ati atins subiectul la fix...si eu am ceva probleme,dar ovarele sunt microchistice,plus ca am avut si o sarcina extrauterina(prima si ultima deocamdata)si am pierdut o trompa!!!asa ca s-ar putea sa fie mai greu la mine cu bebe,dar nu imposibil;am simptomele descrise de tine penelopa si fac deja tratament cu carpicon,ca nu vreau medicamente si hormoni,dar eu stiam un supozitor pe zi din ziua a5a pana in a14a???!!!altceva ce ma sfatuiesti adriana???ai facut monitorizare la ecograf si alte dozari hormonale,analize sau pur si simplu au inceput sa functioneze dumnealor...ovarele??pupici multi si astept...
-
am facut monitorizari,dozari,tratamente si toti doctorii se uitau la mine si 8 ani au dat din cap si se abtineau de la comentarii,cand am inceput sa iau supozitoarele nu mai facusem nimic de ceva timp,cateva luni,initial le luam ptr ovare,nu ma gandeam ca voi ramane gravida de la ele,dupa tratament ptr prima oara in 8 ani m-am dus la o
ecografie si aparent parea ,surprinzator, ca nu era nici un motiv sa nu raman, am iesit crezand ca e ecografu stricat.
dupa doua luni am ramas gravida -
Adriana esti super!!!Mi-ai redat curajul,ca si eu iau carpicon,dar pt.reglarea ciclului menstrual ai mai luat ceva ???Monic tu la ce medic ai mers,daca nu sunt indiscreta,ca nu mai stiu nici la cine sa ma duc,dar cred ca cel mai corect ar fi sa fac exact ca Adriana,mai astept cu carpiconul si nu ma mai agit!!
-
Si eu sunt bolnava de sindromul ovarelor polichistice si incerc sa ma tratez cam de 10 ani dar acum problema s-a complicat ca de 2 ani incerc sa raman insarcinata si as vrea sa stiu daca cineva cu acest diagnostic a ramas insarcinata? Eu ma incadrez in toate caracteristicile bolii mai putin cu obezitatea in rest pe toate le am.Mie medicul mi-a spus ca boala este din nastere nu este dobandita si nu are vreo legatura ereditara. Penelopa, felicitari ai tratat cat se poate de complex subiectul!
-
Monic,am fost si eu la Tutunaru asta de care vb tu,erau o gramada de femei la usa lui,eu aveam toate analizele facute,deci,doar m-am asezat sa ma vada am stat 5 min.dupa care am fost invitata sa plec ca mai sunt si alte femei care asteapta.
nu contest faptul ca e unul dintre cei mai buni,dar este prea superficial datorita nr. mare de femei care vin la el.nu ca as fi vrut eu sa ne povestim vietile,nu-mi sta in caracter,totusi,sa ma ia de la usa cu,spune repede ce ai .... -
stiu un produs naturist super bun :FEMI-SMILIN de la PENTAVOX.Nu stiu cat crezi tu in produsele naturiste dar eu l-am incercat si e super bun.am fost si eu la un ecograf si mi-a vazut niste formatiuni pe un ovar,mi-a spus si mi-e ca e posibil sa fie de la anticonceptionale am incercat timp de 2 luni de zile femismilinul asta si pot sa-ti spun ca sunt super multumita:nu mai am dureri in perioda ciclulului absolut de loc,nu mai am hemoragi atat de mari si pot sa-ti spun ca mi-am repetat ecograful si formatiunile au disparut si in prospect spune ca e bun si pt.leucoree.EU sunt super multumita de el si ti-l recomand sincer.Il gasesti in helpnet si costa 23 ron.Incearca-l nu o sa-ti para rau!!!!!!!!!!!