piatra la fiere

•  
    • 44 mesaje
    14 Iun 2005, 17:22
    0 0
    Mama unei prietene trebuie operata de "piatra la fiere" la un spital din Cluj.
    Ea este foarte ingrijorata de ce i se poate intampla mamei ei.

Stie cineva mai multe despre acest tip de operatie? Este dificila? Ce i se poate intampla dupa operatie?
    Ce regim alimentar trebuie sa urmeze dupa operatie?
    Multumesc anticipat.
  •  
    • 9835 mesaje
    14 Iun 2005, 17:34
    0 0
    Operatia e operatie, nu e nici usoara, dar nici nu este chiar asa de complicata.

Soacrei mele i s-a facut anul trecut o dubla operatie - i-au scos vezica biliara (avea o piatra mare si se pare ca asa se procedeaza in cazurile astea: se scoate vezica cu tot cu piatra) si au operat-o de hernie omblilicala (a doua oara in acelasi an, ca prima operatie n-a tinut, a cedat). Dupa 10 zile era deja acasa, isi gatea singurica - asta in conditiile in care in primele zile dupa operatie a facut ceva febra, ca nu se cicatrizau bine inciziile (din cauza grasimii de sub piele - supurau, a fost nevoie de drene... in fine...)

Iar regimul alimentar de dupa operatie nu e foarte strict - depinde de la pacient la pacient; fiecare trebuie sa isi urmareasca starea de dupa fiecare gen de alimente si sa-si stabileasca singur ce poate manca fara probleme sau ce anume trebuie sa evite ori sa consume in cantitati mai mici. In general, grasimile trebuie reduse, dar in rest... nu-s cine stie ce probleme.
  •  
    • 270 mesaje
    14 Iun 2005, 20:29
    0 0
    Mama mea a facut acest gen de operatie acum mai bine de 20 de ani. Din cate stiu eu, efectele depind de la un pacient la altul, adica unii se resimt dupa operatie, pe cand altii nici nu stiu ca au trecut prin asa ceva. Practic, dupa aceasta operatie ficatul preia din functiile pe care le-a avut fierea (sper sa nu gresesc in exprimare - daca cineva stie mai multe, sa spuna), adica are mai mult "de lucru", prin urmare devine si mai obosit. Ca la toti cei care au probleme cu ficatul, odihna este recomandata. Pe langa aceasta, regimul de mancare trebuie sa tina cont de alimentele cu care fiecare persoana se simte bine. Adica, asa cum spunea si donna, sa manance ceea ce stie ca ii cade bine, sa evite in primul rand grasimile si mancarurile grele. In rest, poate manca aproximativ orice, atata timp cat ii cade bine. Si sa evite alcoolul! Asta e foarte important! Acum daca bea cateva picaturi in nu stiu eu ce ocazie, n-o fi foc! Dar sa incerce sa faca acest lucru cat mai rar. In mod normal, bolnavii de ficat nu au voie sa se atinga de alcool. Exista si anumite ceaiuri care ii pot fi de folos. Mai multe amanunte se gasesc in cartea Mariei Treben.
    Multa sanatate si toate cele bune!
  •  
    • 53 mesaje
    14 Iun 2005, 21:03
    0 0
    Si mama mea a fost operata de fiere si vreau sa va spun ca se simte foarte bine.Nu este o operatie foarte dificila mai ales daca este facuta intr-un centru universitar.
    Nu toata lumea spune la fel. Multe persoane afirma ca nu pot tolera anumite mancaruri nici dupa operatie, dar in principiu prietena ta nu are de ce sa-si faca prea multe probleme!