psiholog sau...

•  
    • 1166 mesaje
    4 Iun 2005, 11:54
    0 0
    dragele mele, am si eu, adica nu eu, sora mea, o problema mai delicata:
    eu si sora mea am fost inconjurate de iubire si atentie, ca mai toti copiii ...doar ca sora mea a avut ghinionul sa cunoasca un barbat care i-a oferit exact opusul a ceea ce a avut pana la vremea aceea...in momentul de fata , sora mea e divortata si are o fetita minunata de 7 luni, doar ca are o problema: cheltuie foarte multi bani, mai mult decat isi poate permite, face tot felul de datorii,imprumuturi etc pentru: haine...asta pentru ca de cand s-a casatorit cu tiranul (nu a muncit, nu munceste si nici nu cred ca va munci)
    nu a mai avut parte de nimic, banii ei la salariu intrau pe mana lui.
    ea a fost sincera cu mine seara trecuta cand am stat serios de vorba cu ea si mi-a spus pentru ce face datoriile, i-am spus: eu nu te mai pot acoperi (ii dau bani sa isi dea datoriile), am si eu o casa, urmeaza sa ma casatoresc si nu cred ca o mai pot tine asa..si mi-a spus ca ea simte ca are nevoie de ajutor specializat, eu sincera sa fiu cred ca poate trece si altfel peste asta , dar cum?
    in concluzie: inainte de casatorie badaranul ii spune: nu are rost sa iti cumperi rochie, porti si tu ce ai si e ok...atunci a inceput totul....ea spune ca atunci a vazut negru in fata ochilor, bineinteles ca si-a cumparat o rochie superba, doar se casatorea...doar ca de atunci simte nevoia in permanenta sa isi cumpere "cate ceva"... e disperata, spune ca nu vrea sa cheltuie , e constienta dar nu se poate abtine...parintii mei nu stiu toate astea sau nu chiar tot, ea sta impreuna cu fetita la parinti in prezent, o ajuta foarte mult, de aceea nu imi fac probleme pentru copil: fetita are tot ce ii trebuie (sa nu credeti ca e mama denaturata si moare copilul de foame din cauza cheltuielilor).de cand sta la parinti si-a mai revenit la modul ca in fiecare luna, cum e normal,da o suma de bani in casa, e responsabila.
    oricum eu consider ca a facut un pas prin faptul ca a recunoscut (primul pas catre vindecare e recunoasterea bolii).
    poate vi se pare ciudat, poate nu trebuia sa intreb insa poate imi spuneti si parerea voastra.
    multumesc anticipat, o zi placuta!
  •  
    • 46 mesaje
    4 Iun 2005, 15:42
    0 0
    Trebuie sa o ia incet...Sa cumpere cate una mai putin, sau sa se abtina azi o data, maine de doua ori...Oricum daca ea constientizeaza aceasta probleme jumatate e rezolvata!Efectul cumparaturilor care ar fi? Se simte chiar atat de bine? Nu cred!Datoria ramane s-o domine...In plus un suflet linisti o poate face sa se simta mult mai bine!Aici trebuie sa investeasca! Incearca sa o "asculti" mai des. Poate ,doar vorbind cu tine poate sa-si gaseasca singura solutia!Trebuie sa-i spui mereu ca poate!Ca trebuie doar sa vrea sa priveasca si altfel viata!
  •  
    • 1303 mesaje
    4 Iun 2005, 15:50
    0 0
    mai, si pe mine ma calmeaza o sedinta buna de shopping cand am draci. noroc ca am constientizat asta si nu dau banii pe haine sau pantofi aiurea (chiar nu prea am haine multe daca stau sa ma gandesc) am reorientat frenezia spre lucruri necesare in casa (oale, cratiti, tigai, farfurii... ) iar pt sufletul meu cate o carte-2 pe luna. eu ma calmez facand shopping, casa nu sufera (fiind plecata din camin a cam trebuit sa imi cumpar toate alea cand mi-am inchiriat garsoniera), mai dau si bani la ai mei (meditatiile sora-mii, banii de cheltuiala in casa) si in felul asta ma simt bine. adevarul e ca e periculos
    dar zic ca o re-orientare a cumparaturilor poate fi cu folos pt toata lumea
  •  
    • 1166 mesaje
    4 Iun 2005, 20:33
    0 0
    multumesc mult pentru mesaje! adevarul este ca mi-a spus ca o ajuta pe moment...nici macar pe termen lung.

acum avem alta problema, animalul a sunat-o toata ziua cu amenintari, apoi la un ultim telefon ii spune textul: sa nu ma mai deranjezi, acum am o prietena si ne deranjezi pe amandoi...in conditiile in care seara trecuta ii spunea aproape plangand ca o iubeste si ca ar fi mai bine sa se impace (normal, nu mai are ce cheltui)ideea e ca numai el a sunat...apoi i-a zis ca are poze compromitatoare cu ea.nu ii este teama, nu a facut nimic rau, insa ii este teama ca nu poate dovedi ca pozele sunt trucate (la un control mai amanuntit se poate constata, eu cel putin asa stiu, in cazul in care acestea exista)oricum in momentul in care i-a spus ca ar trebui sa vada si ea pozele, sau sa discute cu cei care afirma anumite lucruri a sus ca nu mai are nici un rost.
    sa fie oare atat de bolnav sau sa o iubeasca si sa aibe astfel de reactii? sincer, acum e data peste cap, nu ii vine sa creada la ce s-a ajuns (despartirea a fost din alte motive si acelea ca ar trebui sa se trezeasca, sa se angajeze sa isi poata intretina familia, ma rog sa contribuie, sora munceste).
    va pup!
  •  
    • 9835 mesaje
    4 Iun 2005, 20:40
    0 0
    Nnu cred ca pozele exista.
    Ala e ticnit de-a binelea - sora ta ar trebui sa-l evite pe cat posibil, pentru ca ii intretine nevroza (mania cumparaturilor).

Cumparaturile probabil reprezinta o defulare, legata de frustrarile la care s-a supus de dragul aluia. Dupa parerea mea, atunci cand dementul va disparea cu totul, sora ta nu va mai simti nevoia sa isi confirme libertatea recastigata prin aceasta modalitate.

Poti sa ii spui lucrurile astea, s-ar putea sa o ajute sa se obiectiveze mai bine.
  •  
    • 1166 mesaje
    4 Iun 2005, 22:21
    0 0
    merci mult, undeva in sufletelul meu stiam ca voi gasi numai sfaturi bune aici!
    asta e si parerea mea, ca nu exista...doar ca unele femei, printre care si sora mea sunt cam masochiste ca sa nu le zic altfel...ii face numai rau , sunt convinsa ca il iubeste, el se folosete de asta, cand ii spune ca o iubeste - cand o jigneste...problema e ca acum trebuie sa-l mai suporte vreo 27 zile, abia a venit hotararea si in termen de 30 zile de la hotarare poate face apel, din cauza asta nu ne punem cu el, asta a fost si sfatul avocatului...tot ce putem face este sa ii facem noi o reclamatie la politie, in cazul in care ii mai vine vreo idee sa avem ceva palpabil.
    o seara placuta!
  •  
    • 9835 mesaje
    4 Iun 2005, 23:10
    0 0
    ruxandra, sora ta pur si simplu a gasit o metoda simpla prin care incearca sa isi demonstreze ei insesi ca s-a eliberat de ticnit.

Este evidenta legatura dintre pasiunea pe care o are acum pentru cumparaturi si interdictia pe care i-a impus-o fostul sot. Pentru ea, repet, acest comportament reprezinta un fel de declaratie de independenta.

De asemenea, cauta sa intelegi ca pentru ea, acum, faptul ca isi poate cumpara ceva este un lucru important, care o face sa se simta bine. Daca ii reprosezi prea vehement acest lucru, se va supara pe tine (si, din punctul ei de vedere, are dreptate, avand in vedere prin ce a trecut), deoarece vei incepe sa semeni cu ex-ul.

De aceea, cred ca e bine sa astepti sa se pronunte divortul inainte de a trece la povetze si mustrari - poate nici nu vor mai fi necesare.

Iti repet, eu cred ca, o data cu disparitia acelui barbat din viata ei, problema se va rezolva treptat, de la sine. De ce cred asta? Pentru ca, pe de o parte, ea este deja constienta de faptul ca aceste cumparaturi nu sunt firesti - iar pe de alta parte, asa cum ai spus si tu, este o persoana responsabila, care munceste, da bani in casa si isi ingrijeste copilul.

Oricum, este foarte bine ca ai refuzat sa ii mai dai bani. Acest lucru, plus altele de acest gen care vor mai aparea in mod inevitabil, o vor ajuta sa inteleaga ca nu e corect sa profite de cei dragi.
  •  
    • 1070 mesaje
    4 Iun 2005, 23:29
    0 0
    Eu nu cred ca o iubeste, mai degraba e orgoliu.Nu-i place deloc ca s-a eliberat de el, ca se descurca si ii este teama sa nu fie si mai fericita decat cu el.Am dreptate? oricum sa faca tot posibilul sa-l evite, sa nu creada o iota din ce spune sau promite....
  •  
    • 1070 mesaje
    4 Iun 2005, 23:31
    0 0
    Si las-o sa se simta bine cumparandu-si una-alta...singura se va opri cand va constata ca nu mai are bani...presupun ca si-a schimbat si coafura.