Ingrijire batrana- un job dificil

•  
    • 687 mesaje
    11 Feb 2015, 11:52
    0 0
    Buna Evelor! Din cate stiti, ingrijesc o batrana. E ok, vorbesc cu ea si e ca o mama, fata ei mi-a devenit prietena si mai tot timpul o ajut cu toate cele, atat pe fata cat si pe batrana.
    Dar am o mica problema. Are mofturi si toane...ca orice om in situatia ei, are piciorul amputat si alte probleme de sanatate care nu am de gand sa le enumar ca mi-ar lua o zi intreaga.
    Uita diverse lucruri ca de ex: am intrebat-o intr-o zi daca vrea sa se schimbe sau sta in hainele de casa. Ea mi-a zis ca sta in hainele de casa. Bun. Am dus-o la baie, am spalat-o, la care imi zice: tu mi-ai pregatit hainele? La care eu i-am zis: Nu, ca mi-ai zis ca stai in haine de casa. Si ea imi zice: Nu, nu cred ca m-ai intrebat tu astazi asa ceva. Si o intrebasem cu 10 minute in urma.
    Mi-a zis de o caserola cu salata din frigider, care o avea facuta de 2 zile si ma intreaba de salata care o mancasem cu o zi in urma. Asta era marti, luni nu mancasem salata iar duminica eu fusesem plecata. Si i-am zis: Ce salata? Ca nu am mancat salata ieri. Si a inceput sa zica baba ca o fac nebuna cum adica eu mancasem salata si acum nu mai stiu ? :)))) mi-a zis ca incerc sa o fac sa se simta prost si amnezica :))))
    Nu stiu cum sa mai reactionez cu ea, adica ma port frumos cu ea, ii fac masaj, mereu ii aduc aminte sa isi ia pastilele, nu o las sa faca nimic, ii vb dulce, o respect, mereu o intreb daca are nevoie de ceva, dar dintr-o data ii sare tandara si ma face sa ma simt vinovata chiar daca nu am avut nici o legatura cu acel lucru de care ma acuza. Ce pot face? Cum sa ma port cu ea? Cum sa ii explic ca nu sunt eu mereu de vina si ca nu stiu eu ce face ea sau ce mananca cat timp eu sunt plecata in sngura zi din saptamana in care am liber? Mersii

•  
    • 4346 mesaje
    11 Feb 2015, 14:25
    0 0
    Poky said:Buna Evelor! Din cate stiti, ingrijesc o batrana. E ok, vorbesc cu ea si e ca o mama, fata ei mi-a devenit prietena si mai tot timpul o ajut cu toate cele, atat pe fata cat si pe batrana.
    Dar am o mica problema. Are mofturi si toane...ca orice om in situatia ei, are piciorul amputat si alte probleme de sanatate care nu am de gand sa le enumar ca mi-ar lua o zi intreaga.
    Uita diverse lucruri ca de ex: am intrebat-o intr-o zi daca vrea sa se schimbe sau sta in hainele de casa. Ea mi-a zis ca sta in hainele de casa. Bun. Am dus-o la baie, am spalat-o, la care imi zice: tu mi-ai pregatit hainele? La care eu i-am zis: Nu, ca mi-ai zis ca stai in haine de casa. Si ea imi zice: Nu, nu cred ca m-ai intrebat tu astazi asa ceva. Si o intrebasem cu 10 minute in urma.
    Mi-a zis de o caserola cu salata din frigider, care o avea facuta de 2 zile si ma intreaba de salata care o mancasem cu o zi in urma. Asta era marti, luni nu mancasem salata iar duminica eu fusesem plecata. Si i-am zis: Ce salata? Ca nu am mancat salata ieri. Si a inceput sa zica baba ca o fac nebuna cum adica eu mancasem salata si acum nu mai stiu ? )) mi-a zis ca incerc sa o fac sa se simta prost si amnezica ))
    Nu stiu cum sa mai reactionez cu ea, adica ma port frumos cu ea, ii fac masaj, mereu ii aduc aminte sa isi ia pastilele, nu o las sa faca nimic, ii vb dulce, o respect, mereu o intreb daca are nevoie de ceva, dar dintr-o data ii sare tandara si ma face sa ma simt vinovata chiar daca nu am avut nici o legatura cu acel lucru de care ma acuza. Ce pot face? Cum sa ma port cu ea? Cum sa ii explic ca nu sunt eu mereu de vina si ca nu stiu eu ce face ea sau ce mananca cat timp eu sunt plecata in sngura zi din saptamana in care am liber? Mersii

la ce descriere ai facut aici..sigur baba are inceput de Alzheimer..deci nu prea ai ce sa i faci! 

•  
    • 687 mesaje
    11 Feb 2015, 15:25
    0 0
    Sincer Anda la utimele analize nu a iesit ca ar avea asa ceva, altfel as fi fost anuntata din moment ce sunt ingrijitoarea dansei si as fi primit instructiuni in legatura cu boala asta.
    Baba e ca are 60 de ani, dar se tine bine, adica se machiaza, se aranjeaza nu se lasa in dorul lelii...
  •  
    • 12204 mesaje
    11 Feb 2015, 16:38
    0 0
    ai sa observi ca are probleme sa tina minte ce se intampla cu o zi doua in urma , in schimb ce s-a intamplat acum 30 , 40 chiar 50 de ani isi aminteste in detaliu ...e greu de lucrat cu asa ceva , solutia pe care ti-o sugerez este sa nu o contrazici si infiinteaza o lista pe lateralul frigiderului unde notezi cu majuscule evenimentele importante , ceea ce iti spune sa faci treci acolo ziua si ora cand ti-a spus si APOI CAND SE REALIZEAZA TREABA RESPECTIVA O BIFEZI , IN FELUL ASTA AI DOVADA !Cred ca i-ar folosi niste ulei de peste sau lecitina pentru memorie !Edoar o sugestie !
    BINEINTELES DACA DORESTE SI EA SAU FAMILIA !
    Acest mesaj a fost editat de către gabriela42: 11 Feb 2015, 16:39
  •  
    • 3765 mesaje
    11 Feb 2015, 18:31
    0 0
    Poky said:Sincer Anda la utimele analize nu a iesit ca ar avea asa ceva, altfel as fi fost anuntata din moment ce sunt ingrijitoarea dansei si as fi primit instructiuni in legatura cu boala asta.
    Baba e ca are 60 de ani, dar se tine bine, adica se machiaza, se aranjeaza nu se lasa in dorul lelii...

alzheimer evolueaza incet dar sigur.

•  
    • 142 mesaje
    12 Feb 2015, 14:58
    1 0
    Poky scuza-ma insa la 60 de ani nu mi se pare ....baba, la 70, 80 mai zic , nsa atunci cand ai plecat si ai acceptat acest job trebuia sa iei in calcul toate riscurile , in plus datorita acelei persoane tu poti castiga niste bani si iti poti ajuta familia. Sa stii ca toate meseriile au si stresul inclus insa incearca sa o intelegi si sa o ajuti pentru ca toti ajungem la varste inaintate ...
  •  
    • 687 mesaje
    12 Feb 2015, 23:21
    1 0
    Da Rodica ai dreptate dar ma face sa ma simt vinovata si vreau sa inteleaga ca nu eu sunt de vina intotdeauna.
    Pentru ca daca ea va continua sa ma vada vinovata mereu imi voi pierde jobul si nu-mi permit luxul asta.
    Doar am intrebat pt ca sunt noua si poate niste sfaturi m-ar ajuta sa ma descurc mai bine si fara probleme sa fiu si eu ok si batrana.
    O inteleg chiar foarte bine dar are momente cand te scoate din sarite si mai mai te face sa plangi de nervi
  •  
    • 10065 mesaje
    13 Feb 2015, 00:18
    0 0
    Parerea mea e ca batrinei nu ai ce-i face, n-o poti aduce la adevar . Ce ai putea face, e sa lucri cu tine, cu psihicul tau . Nu pune la suflet toate prostiile, lasa sa vorbeasca cit doreste , tu fi impacata cu tine ca ti-ai facut (iti faci) datoria corect . Mai greu (sau deloc) sa fii incoltita cit timp esti corecta iar de cineva (un membru al familiei ei spre ex) tine sa-si dovedeasca cine graieste adevaruri, o va face.

Cunosc situatii mult mai dure . Calm, calm, calm.

•  
    • 687 mesaje
    13 Feb 2015, 10:00
    0 0
    Iti dai seama ca familia o vor crede pe ea, nu pe mine care sunt aici de putin timp, are momente cand stie ce spune si momente cand o ia razna. Da nu o bag in seama, dar imi tine o teorie despre cum incerc eu sa o fac sa para nebuna....Nu am nici un interes, Doamne-Fereste, dar cand spun ca nu am nimic de a face cu ce zice ea api asa e.
    O duc mai departe sa vedem ce o sa facem..in sfarsit diseara pana maine seara am timp liber, de cand asteptam asa ceva, 24 de ore libere fara nimeni, doar eu si al meu ) dar duminica lucrez
  •  
    • 10065 mesaje
    13 Feb 2015, 10:19
    0 0
    Poky said:Iti dai seama ca familia o vor crede pe ea, nu pe mine care sunt aici de putin timp, are momente cand stie ce spune si momente cand o ia razna. Da nu o bag in seama, dar imi tine o teorie despre cum incerc eu sa o fac sa para nebuna....Nu am nici un interes, Doamne-Fereste, dar cand spun ca nu am nimic de a face cu ce zice ea api asa e.
    O duc mai departe sa vedem ce o sa facem..in sfarsit diseara pana maine seara am timp liber, de cand asteptam asa ceva, 24 de ore libere fara nimeni, doar eu si al meu ) dar duminica lucrez

Aaa ... lucrurile nu stau chiar asa . Doar de nu-s si ei cu capul , altfel ... stiu ei foarte bine cum stau lucrurile iar de e sa caute nod in papura, vor gasi. N-are rost sa te stresezi .

Si sa nu plingi, auzi ?

Ca ma supar pe tine .