Coloscopie
-
0 0Daca a experimentat cineva, ce sfaturi anti-stress poate da? Pana acum am incercat numai gastroscopia, de 3 ori totusi. Pe ultima am perceput-o de-a dreptul ca rutina, narcoza a functionat foarte bine si nu am amintiri neplacute.
-
adriana, pai nu prea ai ce sa faci.
In mod normal, cu o zi inainte de colonoscopie medicul iti va prescrie sa bei cativa litri de solutie care iti va curata colonul complet. Treaba asta te cam lesina, asa ca o sa fii gata relaxata.
Nu-ti face griji, ai incredere in medic ca stie ce face.
Colonoscopia poate fi dureroasa numai daca ai colonul angulat - dar, chiar si asa, prea multe nu-ti vei aminti dupa aceea.
Oricum, pentru a sti exact cum te simti, anestezistul te va mentine intr-o stare de semiconstienta, asa incat daca o manevra anume devine dureroasa pentru tine, sa iti poti reveni pentru cateva secunde pentru a comunica medicului: "Alo, tovarasu', vezi ca doare!"
. In acest caz, el se opreste si recurge la o metoda care sa elimine durerea (te ajuta sa-ti schimbi pozitia sau mai introduce aer in colon pentru a-l dilata si a permite colonoscopului sa inainteze fara probleme).
Fii linistita, nu ti se poate intampla absolut nimic rau.
Fireste, cate o spaga de vreo 2 milioane la anestezist si medic, si de vreo 500.000 la asistenta/asistente ii va face sa se poarte cu tine ca si cu copilul lor.
Ai grija sa le-o dai inainte de investigatie, ca la curve (expresia nu-mi apartine mie, ci fix unui enterolog care mi-a aplicat o colonoscopie de maestru acum vreun an jumate).
-
Multumesc mult, imi aminteam eu ca tu ai pomenit odata de examinarea asta. Mi s-a recomandat chiar si o dieta pentru patru zile inainte de eveniment: numai paine alba, lactate, miere si carne. Mai precis trei zile ca in in a patra o sa o dau pe lichide. De asta imi e oarece frica: eu mananc toata ziua, iar acum o sa stau cam multa vreme cu stomacul gol, mai beau si chestiile alea, mi-e sa nu mi se faca rau.
Cica am voie ceva suc de mere clar, poate pastreaza cat de cat echilibrul electrolitic. -
Pai initial m-am dus la clinica romano-americana, unde am dat peste un enterolog care mi-a facut colonoscopia la Spitalul Militar. A ales varianta asta pentru ca l-am avertizat ca mai facusem o colonoscopie, ocazie cu care s-a constatat ca am colonul angulat, ceea ce face ca investigatia asta sa fie foarte dureroasa, deci necesita, indiscutabil, anestezie.
-
Adica se face si fara anestezie?!! Ca sa iti poti aminti toate detaliile mai tarziu?
Mie partea cea mai rea mi s-a parut aia cu sarurile de baut: au un gust infernal, le-am indoit pe toate cu suc de mere de mi s-a luat si de suc de mere. Culmea, pe o sticluta zicea ca are aroma de ghimbir si lamaie. Sadici! -
Da, se face si fara anestezie - de fapt, ambele dati cand a trebuit sa fac investigatia asta am vazut cu ochii mei cum pacientii dinaintea mea au iesit pe propriile picioare din salon, alergand sprinteni spre toaleta, unde sa poata da drumul, oarecum departe de urechile altora, la aerul introdus in colon in timpul colonoscopiei.