prolaps de valva mitrala
-
1 1Buna tuturor,de ceva vreme cam de 1 an am observat ca obosesc foarte repede dupa efort,dispnee,tahicardie,aveam capul greu si ameteam am avut si tensiunea cam mare maxim am avut-o 150 mmHg.Am fost la 2 cardiologi pana acum primul mi-a zis ca as avea prolaps de valva mitrala la echo am facut si EKG si era normal cu exceptia ca aveam tahicardie 120b/min si nu mi-a dat niciun tratament si nici nu m-a luat prea in serios.De vreo 3 luni incoace simptomele mele s-au intensificat destul de mult in sensul ca sunt permanent ametita simt ca plutesc,am tot tahicardie dispnee,am stari de lesin de ma termina psihic simt ca mi se inmoaoe picioarele si o sa cad,am capatat o mare frica sa merf singura pe strada sufar si de anxietate si atacuri de panica si asta mi-a agravat foarte mult starea.Si in dus mi se face rau dupa 10-15 minute simt ca nu mai pot sa respir ametesc si mi se inmoaie picioarele.Cateodata am perioade de cateva secunde cand nu mai stiu nimic ce-i in jurul meu si ma sperii groaznic dupa.Simt ca viata mea s-a transformat intr-un calvar desi am doar 22 de ani insa ma simt mereu obosita,imi bate inima tare si sunt atat de ametita uneori insa cel mai rau ma sperie cel mai rau starea asta de lesin pur si simplu simt o slabiciune in tot corpul,mi se inmoaie picioarele si simt ca o sa cad.Chiar nu stiu ce sa mai fac cateodata iar Extraveral ca sa ma linistesc,gandul ca am probleme cu inima nu-mi dau pace si nici starea asta de rau permanenta.Mi-e foarte frica sa nu mi se opreasca inima la ce tahicardie am uneori.Am ajuns sa evit sa stau in spatii aglomerate prea mult timp si chiar in picioare pentru ca mi se face instant rau.Va rog mult daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi cum ati depasiti voi boala v-as fi recunoscatoare.Chiar as dori sa depasesc aceasta conditie sa-mi recapat puterea si forta,uneori ma simt ca o leguma.

Acest mesaj a fost editat de către Vicky221: -
Buna.
Prolapsul de valve mitrala este o usoara malformatie a valvei mitrale, nicidecum o boala.
Da, daca depui effort si te agiti foarte mult ,e posibil sa resimti unele palpitatii ,dar in afara de asta, prolapsul de valve mitrala....nu e mare lucru.
Se estimeaza ca undeva la 15% din femeile de varsta fertile au prolapse de valve mitrala. tu iti dai seama? statistic vorbind, daca intr-un autobus sunt 30 de femei, 5 au prolapse de valve mitrala! Si au facut copii, au nascut natural, etc.
Prolapsul trebuie urmarit, o data la 2-3 ani echografic ,si cam atat.
Acum....despre starea ta. Daca dupa ECG si EchoCord ,totul a fost ok, tu avand doar prolaps de valva mitrala si tahicardie sinusala, inseamna ca atat ai.
Nu vei muri din asta, dar te vei omora singura din cauza anxietatii. Anxietatea legata de bolile cardiovasculare este una dintre cele mai grave si neplacute forme de anxietate si atacurile de panica se manifesta mereu paroxistic.....
Spune-mi : te furnica mainile, picioarele? simti ca vei lesina pe loc? tremuri? esti palida? respiri des si superficial? - toate acestea sunt simptomele clasice ale unui atac de panica legat de o eventuala boala cardiovasculara.
Cu toata increderea iti recomand sa cauti un psihoterapeut cognitive-comportamental. Costurile sunt destul de ridicate la un terapeut bun 80-100 lei /sedinta ,cam doua sedinte pe saptamana, dar terapiile cognitive comportamentale dureaza 2-3 luni si am vazut mult mai multe cazuri de ce ai tu rezolvate prin psihoterapie decat rezolvate de medici
ps : sunt medic, nu psihoterapeut
- uneori ,terapia e solutia, si e ok. -
Ok, nu exista un raspuns simplu la ceea ce ai scris tu, dar voi incerca sa-ti dau cateva directii.
In primul rand, sa lamurim. Cat de bolnava esti tu de fapt?
Valva Mitrala, este o valva cardiaca aflata in interiorul inimii. Sangele trece dintr-o camera in alta cu ajutorul unor valve. aceste valve sunt ca niste usi care nu pot fi, in mod normal deschise decat intr-un singur sens.
Prolapsul valvei mitrale inseamna ca dintr-o cauza genetica, "usa" asta a ta este mai groasa ca la alte persoane si nu intotdeauna se inchide bine.
Inima este un organ puternic si face fata unor astfel de mici probleme, doar ca atunci cand o soliciti, si numarul batailor este mai mare (tahicardie) valva ta mitrala are o regurgitare mai mare (se intoarce sange in camera din care a plecat) si asta iti poate da extrasistole (batai lipsa ale inimii) ,palpitatii (simtitul pulsului in gat, piept) .
Din fericire pentru tine, prolapsul de valva mitrala, cum ti-am mai spus este cea mai comuna si cea mai inofensiva dintre bolile valvulare ale inimii.
Singurul pericol pentru tine este ca, din cauza unui stil de viata necorespunzator (sedentarism, obezitate, fumat, stres) regurgitatia valvei mitrale sa creasca si astfel bataile inimii tale sa devina din ce in ce mai ineficiente. Aceasta ineficienta se numeste insuficienta mitrala.
Diagnosticul de insuficienta mitrala se pune echografic, si modificarile nu se intampla peste noapte. De aceea este bine sa te vada un medic cardiolog o data la cativa ani ca sa primesti un feedback despre evolutia problemei tale.
In majoritatea cazurilor prolapsul de valva mitrala nu evolueaza si pacientii traiesc cu el toata viata, murind din alte cauze. Daca acesta evolueaza, o va face in timp indelungat (10-20 de ani) si tu vei sti pentru ca vei merge regulat la medic. Cand se va ajunge intr-o situatie de insuficienta mitrala medicii iti vor recomanda o valvuloplastie (operatie de corectare a valvei sau inlocuirea ei cu una mecanica). Aceasta operatie in sine are riscuri foarte mici, si se face cu succes ,pacientii revenindu-si complet in cateva saptamani de la interventie.
Nu uita insa, prolapsul de valva mitrala este o malformatie ce foarte RAR evolueaza la un grad de insuficienta mitrala suficient de mare incat operatia sa fie recomandata. 90% ca vei trai toata viata fara sa te operezi.
Asta este boala ta, nimic mai mult. Mult mai important decat asta este sanatatea si echilibrul tau, din punct de vedere mental.
Nu e (din pacate) ceva neobisnuit ca o persoana tanara sa afle ca are totusi o mica problema de sanatate si sa devina putin paranoica in aceasta prinvinta. Anxietate, atacuri de panica, frica ca de fapt sa nu fie altceva mult mai grav ,cautat pe google gasit chestii de genul "moarte subita" ,carotide infundate ,samd.
Primul pas pentru tine ar fi sa te investighezi medical temeinic ca sa-ti poti spune oricand "Mai ,le-am facut pe toate, toti zic ca sunt ok, sunt doar putin panicata, atata tot" ,sa tragi aer in piept si sa mergi mai departe.
Trebuie sa : 1) repeti echografie cardiaca ( o a doua opinie nu strica)
2) faci un test de efort. Aici vei afla exact ce toleranta la efort ai, cum se modifica aportul de sange proaspat in arterele coronare (cele care aprovizioneaza insusi inima) ,si daca intr-adevar ai vreo urma de insuficienta cardiaca de vreun fel.
Daca aceste doua investigatii ies ok, e cazul sa incerci a cauta cauza nelinistii tale si in alta parte
.
Ai doar 22 de ani si o foarte mica problema la inima, nu lasa asta sa te dea peste cap.
Echografia si testul de efort le poti face oriunde dar eu iti recomand spitalul Monza, daca esti in bucuresti. Au medici buni si costurile sunt ok. Pentru amandoua, costul ar fi cam 400 de lei si le poti programa in aceeasi zi. in doua ore scapi, si stii cum stai. -
Medicii mi-au zis doar de prolaps de valva mitrala nu si de insuficienta mitrala.
Avand in vedere ca nu am alte probleme de sanatate si doar sedentarismul e posibil ca asta sa-mi inrautateasca starea de rau cand fac iar efort fizic mai intens????
Si va rog,am cautat pe atatea forumuri eu am si probleme mari de anxietate si atacuri de panica,care se inrautatesc cand ma simt si rau,ca rog daca puteti sa-mi raspundeti.E posibil ca prolapsul de valva mitrala sa afecteze arterele mari,CAROTIDELE?
Simt uneori ca-mi pulseaza si batai in jurul gatului ce investigatii sa fac?
Traiesc zilnic cu frica ca o sa-mi fie si mai rau,am si stari de rau care mi le provoc psihic ca am si altceva.
Va rog mult daca ma puteti lamuri.
-
Vicky221 said:Medicii mi-au zis doar de prolaps de valva mitrala nu si de insuficienta mitrala.
Avand in vedere ca nu am alte probleme de sanatate si doar sedentarismul e posibil ca asta sa-mi inrautateasca starea de rau cand fac iar efort fizic mai intens????
Si va rog,am cautat pe atatea forumuri eu am si probleme mari de anxietate si atacuri de panica,care se inrautatesc cand ma simt si rau,ca rog daca puteti sa-mi raspundeti.E posibil ca prolapsul de valva mitrala sa afecteze arterele mari,CAROTIDELE?
Simt uneori ca-mi pulseaza si batai in jurul gatului ce investigatii sa fac?
Traiesc zilnic cu frica ca o sa-mi fie si mai rau,am si stari de rau care mi le provoc psihic ca am si altceva.
Va rog mult daca ma puteti lamuri.
"pe care" mi le provoc

Vicky. pe scurt nu. Prolapsul tau de valva mitrala nu iti poate afecta carotidele.Daca manaci grasimi, esti obeza, si fumezi mult ,poate pe la 35-40 de ani sa ai vasele carotide ingrosate
sunt 99% sigur ca nu ai nimic pe carotide si daca menstruatia iti vine regulat si dureaza mai mult de 4 zile as putea spune ca sunt 100% sigur.
Tu AI o mica problema. Asta inseama ca la efort intens o sa AI un mic grad de insuficienta mitrala si inima iti va spune sa te opresti din efort, mai ales ca nu ai antrenament. Daca vei incepe sa mergi la sala, si vei antrena capacitatea de efort a inimii, vei putea urca si 20 de etaje, nu doar 9. Intelegi?
Nu ai insuficienta mitrala, dar ajungi sa ai temporar la efort intens. Fiecare dintre noi, cei care nu (mai) suntem atleti traim o forma de insuficienta cardiaca la efort intens. Asta ne face sa ne oprim, de asta nu mai avem aer
.
Sa recapitulam : 99-100% ca nu ai nimic la carotide ,le simti la efort pentru ca acum efectiv le vezi prima oara
ele pulsau si inainte, dar pe tine te durea undeva! pe vremea aia nu aveai inca anxietatea de-acum. E normal sa-ti simti inima in gat la efort intens. Toti oamenii si-o simt.
Ti-am spus. Fa toate testele necesare. Daca vrei, cere si eco de carotide
aia iti vor lua banii, chiar daca se vor uita ciudat la tine. -
Vicky221 said:Menstruatia dureaza 6-7 zile este abundenta dar regulata cu dureri mari de burta(am si un chist pe ovarul drept).
O sa fac si echo de carotide sa ma linistesc si mai ales ca nu mi se pare normal sa am tensiune de 150 mmHg la varsta mea.150 mmHg este o tensiune normala in stare de efort sau post-efort ,indiferent de varsta.
Ghidul de cardiologie spune ca tensiunea arteriala se inregistreaza dupa ce pacientul a stat intins 5 minute. Tie asa ti s-a luat si ai avut 150? nu cred. Totusi, fa aceste teste, te vei linsti. sper.
Faptul ca ai menstruatie regulata si abundenta e bine pentru aparatul cardiovascular. Estrogenul, hormon ce tie nu iti lipseste este cel mai bun protector al vaselor sangvine. Este motivul pentru care femeile traiesc in medie 10 ani mai mult decat barbatii. Un infarct la o femeie ce inca are menstruatie e un lucru foarte, foarte rar.
Acest mesaj a fost editat de către EricNorthman: -
Astazi iar am avut un episod in care mi s-a facut rau dupa ce am alergat in parc,dupa vreo 20 de minute am inceput sa obosesc rau si sa-mi bata inima de mi s-a incetosat privirea si a trebuit sa stau jos.Cand am ajuns acasa mama mi-a luat tensiunea(fiind cadru medical) si o aveam 14 jumatate,doar un propranolol m-a putut linisti.
Sunt foarte nasoale starile astea iar pe mine ma baga intr-o stare de anxietate totala. -
Astazi iar am avut un episod in care mi s-a facut rau dupa ce am alergat in parc,dupa vreo 20 de minute am inceput sa obosesc rau si sa-mi bata inima de mi s-a incetosat privirea si a trebuit sa stau jos.Cand am ajuns acasa mama mi-a luat tensiunea(fiind cadru medical) si o aveam 14 jumatate,doar un propranolol m-a putut linisti.
Sunt foarte nasoale starile astea iar pe mine ma baga intr-o stare de anxietate totala. -
Vicky221 said:Astazi iar am avut un episod in care mi s-a facut rau dupa ce am alergat in parc,dupa vreo 20 de minute am inceput sa obosesc rau si sa-mi bata inima de mi s-a incetosat privirea si a trebuit sa stau jos.Cand am ajuns acasa mama mi-a luat tensiunea(fiind cadru medical) si o aveam 14 jumatate,doar un propranolol m-a putut linisti.
Sunt foarte nasoale starile astea iar pe mine ma baga intr-o stare de anxietate totala.
Vicky ,ai neaparat nevoie de un test de efort. Acolo, printre doctori, in spital ,te vei simti mult mai in siguranta si vei afla cu adevarat toleranta ta la efort.
Daca il treci cu bine, cand un astfel de episod va "batea la usa" vei sti exact daca e din cauza anxietatii sau tu chiar nu ai toleranta ridicata la efort.
PS: bravo, oricum ,pentru ca alergi in parc
-
Anxietatea e adevarat ca face totul sa para mult mai rau,sa-mi amplifice starea de rau pe care o am si nu cred ca exista pastila ideala sa alunge acest sentiment pentru totdeauna.Incerc sa-mi inving sedentarismul pe care l-am dobandit in urma cu cativa ani(din cauza jobului-stateam foarte multe ore pe scaun la calculator).Dupa o perioada mare in care nu mai faceam sport au inceput sa apara si primele simptome oboseala mare si tahicardia.
Am inceput sa ma duc la medic cardiolog abia dupa 1 an in care oboseam chiar si dupa un dus.In to acest timp in care ma simteam rau nici nu faceam sport sau efort fizic pentru ca ma gandeam ca imi inrautateste starea,dar am mancat sanatos,nu fumez nu beau sunt slaba deci ma gandesc ca inima mea ar trebui sa fie sanatoasa.Probabil ca daca as fi ales mersul pe jos pana la lucru in locul mijloacelor de transport m-ar fi scutit de tot ce inseamna tahicardie.In familia mea nu existe antecedente de boli cardiovasculare,doar tata are HTA din cauza fumatului si acoolului deci ma gandesc ca si eu ar fi trebuit sa fiu in regula pt ca ai mei erau sanatosi tun la varsta mea.