operatie chist ovarian
-
9 Apr 2014, 00:130 0buna. am si eu o intrebare. o prietena de familie a fost operata anul trecut de chist ovarian. daca nu mergea la timp,i se putea sparge inauntru. acum, dupa ceva vreme, operatia a facut puroi. ea a facut efort mai mult decat trebuia si nu a prea ascultat de sfaturile medicilor in acest sens. de la ce poate fi acel puroi si daca ii poate cauza ceva grav as vrea sa stiu. ea are 48 de ani. multumesc
-
9 Apr 2014, 00:57
madaconst said:buna. am si eu o intrebare. o prietena de familie a fost operata anul trecut de chist ovarian. daca nu mergea la timp,i se putea sparge inauntru. acum, dupa ceva vreme, operatia a facut puroi. ea a facut efort mai mult decat trebuia si nu a prea ascultat de sfaturile medicilor in acest sens. de la ce poate fi acel puroi si daca ii poate cauza ceva grav as vrea sa stiu. ea are 48 de ani. multumesc
Daca operatia a fost facuta anul trecut ma indoiesc ca a facut puroi dupa 1 an, cel mai probabil corpul a continuat sa faca alte chisturi pe ovare sau, au aparut fibroame uterine.
De unde stii ca este vorba de puroi?
Ce simptome are?
In general, dupa 45 de ani apar modificari hormonale masive in corpul unei femei, peste 60-70% fac fibroame uterine. Aceste fibroame trec neobservate atata vreme cat nu produc sangerari sau dureri, dar sunt situatii cand reactiile produse sunt atat de violente ca trebuie sa ajunga la operatie ca sa fie eliminata cauza problemelor.
Dupa 45 de ani nu mai faci copii si atunci esti sfatuita sa faci Histerectomie. In functie de ce anume este afectat ti se poate scoate uterul si colul uterin daca este cazul fibroamelor, sau uter, trompe, ovare, in cazul chisturilor.
Cazurile grave netratate pot duce la septicemii sau cancere (in ambele cazuri, se moare).
Deci, prietena ta trebuie sa ajunga de urgenta la un ginecolog bun sau la un spital daca este in stare grava, pentru operatie.