sarbatorile de iarna pentru un diabetic
-
0 0Sunt diabetica, iar aceasta cumplita boala mi s-a agravat , de 2 saptamani incepand sa fac insulina de 3 ori pe zi.
De-abia am iesit din spital si ma uit la familia mea care traieste normal, mananca tot ce vor din bucatele pregatite de mine si pe care abia daca le-am gustat.
Stau mereu cu ochii pe ceas pentru ca trebuie sa mananc la ore fixe, dupa insulina, 2 linguri de ceva, o lingura de altceva... Ma ingrozeste gandul ca asa va fi viata mea de acum incolo...Nu pot sa accept situatia si ma simt permanent nedreptatita...plang din orice....am fost intr-un supermarket inainte de Craciun si m-a pufnit plansul acolo vazand abundenta de pe rafturi la care nu voi mai indrazni nici macar sa visez.
Cand plec de acasa dimineata si se apropie ora pranzului trebuie sa o iau la fuga spre casa , ca sa-mi fac insulina si sa mananc obligatoriu cu cantarul langa mine
Sunt sigura ca mai sunt persoane ca mine. Poate ar fi mai usor daca am discuta intre noi, daca am schimba pareri, sfaturi, care ne-ar ajuta sa trecem mai usor prin asta, mai ales acum, in perioada sarbatorilor de iarna.
De exemplu, cum sa fac daca in regimul meu obligatoriu nu am voie sa mananc noaptea si as vrea sa stau si eu la masa cu ai mei in noaptea de revelion ? -
m-a ocolit ghinionul de o asa problema de sanatate, insa pot sa empatizez si sa spun o vorba buna.
dupa cum pui problema, imi pare ca nu de foarte mult timp te confrunti cu ea; asa e? te vei obisnui cu timpul, ba chiar odata invatat organismul cu anumite alimente, cand vei consuma ceva de pe lista interzisa, nu vei mai savura ca altadata.
eu mi-am schimbat preferintele culinare in timp fie din motive de silueta, sanatate fie pt ca au inceput sa nu-mi mai placa unele alimente. dulciuri si produse grase sau prajite consum foarte, foarte rar. daca acum cativa ani nu le digeram greu si ma bucura cate o escapada, acum tin sa-ti spun ca un patrat de ciocolata ma face sa am senzatia ca am mancat o ciocolata intreaga si dintr-o schioapa de carnat mananc cateva zile
nu le mai primeste stomacul. iau o gura in caz de ma apuca vreo pofta si ma multumesc. ma gandesc ca si la tine in timp lucrurile vor deveni la fel; te vei obisnui sa mananci sanatos si nu te vor mai tenta asa de tare mancarurile dulci si grase.
vazusem de curand o emisiune despre problemele diabeticilor si se vorbea despre faptul ca medicina a evoluat si exista acum posibilitatea ca si un diabetic sa aiba o viata normala. se calculeaza doza de insulina in functie de meniul avut, ceva de genul asta. nu am fost foarte atenta la detalii, dar parca era vorba de un alt tip de insulina, obtinuta altfel decat cea care a aparut la inceputul descoperirilor in domeniu, iar aceasta insulina are un comportament mult mai apropiat de cel al insulinei produse de organism.
capul sus si multa forta. mananci ca sa traiesti, nu traiesti ca sa mananci. bucura-te mai cu pofta de alte mici placeri ale vietii. -
Poti sa incerci sa iei Fitodiab de la Plafar..este excelen...deasemenea si ceai de teci de fasole...este fff fff bubn in diabet....Diabetul nu este o boala de crapat...sa-i multumesti lui Dumnezeu ca, daca ai o cruce de dus, nu este chiar atat de aspra...exista retete anume pentru diabetici si ar trebui sa se tina cont de asta la masa de Revelion.
Sunt oameni care au cancer si sunt fara speranta de viata....lupta, informeaza-te si il poti duce fara probleme.
Multa sanatate -
ceai de afine, insuveg... sunt multe produse naturiste care scad glicemia... eu as reduce insulina...
insulina o iei la sfatul unui medic, sper... esti in evidenta la institut, nu? se poate trece pe regim alimentar, fara sa te privezi chiar de tot...
nu ai voie carne rosie, dar poti sa mananci pui, peste... poti sa faci piftie de curcan, de ex... nu ai voie zahar, dar exista fructoza si poti cumpara dulciuri pentru diabetici...
sotul meu are diabet de cativa ani, dar cu moderatie mananca din toate... si are glicemie ok, pentru ca tine sub control alimentatia...
de sarbatori am constatat ca multa lume se ghiftuieste inutil, ca apoi sa ajunga la spital... de ce? pentru ca nu-si cunosc masura...
trebuie mancat putin din toate, evitate sosurile grase, maioneza, berea... am constatat iar ca diabeticii sunt mai mult pofticiosi decat mancaciosi...
iar aceste pofte trebuie strunite un pic, de aceea exista creierul... se poate sta la masa cu oameni sanatosi, insa trebuie mancat cu grija si nu pana la refuz...
si... trebuie gatite feluri de mancare specifice - macar 2-3 feluri - gustoase din care sa manace si cei sanatosi ...
desi diabetul fiind ereditar, ma indoiesc ca in familie toti sunt deplin sanatosi...
-
dalia05 said:Ca sa fie foarte clar, mananci noaptea cu toata lumea si iti faci insulina dupa masa, sau cantitati mai mici in timpul mesei, in functie de cat mananci. Inainte de culcare iti faci un test de glicemie si daca glicemia e prea mica, mai mananci un pic, daca e mare, corectezi cu insulina. Este foarte usor daca esti pe insulina rapida (efect de 2 ore) dar merge si pe insulina obisnuita (cu efect de 6 ore si maximum la 3 ore)
Pare complicat, dar nu este, ar fi trebuit sa te invete doctorul. Mai citeste si tu pe net sau trimite-mi mesaj privat, daca vrei. -
analiana said:
dalia05 said:Ca sa fie foarte clar, mananci noaptea cu toata lumea si iti faci insulina dupa masa, sau cantitati mai mici in timpul mesei, in functie de cat mananci. Inainte de culcare iti faci un test de glicemie si daca glicemia e prea mica, mai mananci un pic, daca e mare, corectezi cu insulina. Este foarte usor daca esti pe insulina rapida (efect de 2 ore) dar merge si pe insulina obisnuita (cu efect de 6 ore si maximum la 3 ore)
Pare complicat, dar nu este, ar fi trebuit sa te invete doctorul. Mai citeste si tu pe net sau trimite-mi mesaj privat, daca vrei.Fac Lantus dimineata 72 unit si de 3 ori/zi, Novorapid 24 unit. inainte de mese; trebuie sa le respect cu strasnicie pt ca iar ma dau peste cap ( in ultimile luni am stat cu glicemia intre 250 si 350), numai ca doctorita mea nu a prevazut si noaptea de revelion, dar am hotarat sa mananc doar ce e permis ( carne, legume), paine mai deloc si, ca desert, mi-am luat un iaurt mare degresat in care o sa pun fructe de padure ( am gasit la punga, congelate la Kaufland). O sa-mi fac si un test, doua. Ce zici, e bine asa?