Papanicolau
-
0 0Salut,
E primul meu mesaj pe acest forum...din pacate abia v-am descoperit.
Am si eu o problema, din cauza careia s-ar putea "sa-mi pierd mintile"...Anul trecut am facut un test Pap, si rezultatul a fost : "celule atipice". Anul acesta l-am repetat si am avut acelasi rezultat ("abnormal cells")...Drept urmare, medicul m-a trimis sa-mi fac o colposcopie. Sunt programata abia in 26 aprilie, si imi este o frica cumplita de diagnostic...Poate ma ajutati si pe mine cu un sfat...
Vreau sa va spun ca am si o hipertiroidie, anul trecut am facut o terapie cu iod radioactiv. Este sigur (spun eu) ca starea de panica pe care o am este si din cauza tiroidei...dar nu ma pot controla... -
Mai mult ca sigur ca atacurile de panica sunt din cauza tiroidei. In ceea ce priveste testul Papanicolau, nu ar trebui sa-ti faci griji inutile, inainte de a afla rezultatul colposcopiei. Vorbesc in cunostinta de cauza. Anul trecut, in octombrie, am fost la ginecolog, unde mi s-a descoperit o cervicita cronica extinsa (rana pe col) si un fibrom de marimea unui pumn de femeie. Am facut toate testele posibile (Papanicolau, colposcopie, echo normal, echo cu sonda intravaginala, biopsie tintita), datorita faptului ca s-a desoperit ca am HPV. Dupa cum s-a demonstrat, HPV-ul este principalul factor care determina aparitia cancerului de col uterin. Drept urmare, doctorita mea (un om de exceptie si un profesionist desavarsit) mi-a recomandat operatia (histerectomie totala). As minti daca ti-as spune ca nu m-am framantat si nu am intors pe toate partile situatia. Sotul meu a fost alaturi de mine si m-a incurajat foarte mult, iar increderea in medic este extrem de importanta. Drept urmare, in decembrie am fost operata, iar acum ma simt foarte bine. Iau tratament de substitutie hormonala, nu m-am ingrasat, iar pericolul de a face cancer de col nu mai exista.
De aceea iti spun sa ai rabdare pana faci colposcopia si vezi diagnosticul exact. Ce grad ti-a iesit Papanicolaul, de exista motive de ingrijorare? Si cum de esti programata atat de tarziu, nu mai exista un alt loc unde poti face imediat, sau cu programare peste cateva zile? De unde esti? -
Draga mea , nu are rost sa te sperii iainte sa afli daca este intr-adevar ceva grav .
Problema este ca acesta colposcopie trebuia facuta de prima data - rezultatul papanicolau arata ca exista o modificare a celulelor de pe colul uterin...si trebuia investigat de urgenta .Nu vreau sa te sperii , dar aceste displazii pot evolua in lucruri mult mai grave daca sunt lasate netratate.
De colposcopie nu tre' sa te temi..Doctorul iti va analiza cu un fel de lupa suprafata colului si va hotara daca sunt necesare investigatii suplimentare ( biopsie) sau daca se poate trece direct la tratament .
Nu te speria pentru ca , daca era ceva foarte grav , aparea de la papanicolau .
Te pup si sanatate multa. -
Cygnus, histerectomia nu este rcomandata dcat femeilor care au intrat la menopauza...Daca esti tanara , ma mir ca s-a luat acesta decizie ...Exista tot felul de tratamente care au succes pana sa se ajunga la asa ceva ...Si crede-ma , si eu vorbesc in cunostinta de cauza ( H-Sil,biopsie , rana pe col 2/3 din tot , HPV ).
Ce varsta ai si la ce clinica ai facut tratamentul?? -
Nu exista alta solutie. Fibromul (care ulterior s-a dovedit a fi o multime de fibroame) nu ar fi raspuns la un tratament, dat fiind faptul ca am doar 37 de ani si as mai fi avut multi ani pana la menopauza. Fibromul se "alimenteaza", daca pot spune asa, in timpul menstruatiei.
Stii ce este curios? Nu am avut nici un simptom, am ajuns la ginecolog pentru un control de rutina si...noroc ca am ajuns la timp. -
Pai cand ajungi sa ai simptome , deja este prea tarziu ...Durerile si sangerarile apar in cazul unui cancer deja instalat .
Oricum iti doresc toata sanatatea din lume , pentru ca stiu ce greu este sa treci prin asa ceva .De asta recomand tuturor copilelor astea de pe aici sa mearga la gincolog , chiar daca aparent nu au nici o problema ..Este mult mai usor sa tratezi ceva intr-o faza incipienta decat o boala deja instalata..
TE pup si sanatate multa. -
Draga Cygnus, histerectomia ti s-a recomandat cred ca mai mult din motive de fibrom decit de cervicita.Cind leziunea de pe col a trecut deja de stadiul HSIL si a ajuns carcinom in situ, atunci se practica histerectomia.Unii medici nici atunci nu "sar" direct la histerectomie ci practica intii o conizatie care are sanse sa extirpe intreg tesutul afectat si sa se poata amina sau chiar evita histerectomia.Dar in ce priveste fibromul, in general tratamentele hormonale nu dau rezultat sau dau rexultat doar partial, pina la urma tot la histerectomie se ajunge.De ce iei tratament de subtitutie hormonala? Ti-a extirpat cumva si ovarele? Sint indiscreta daca te intreb ce medici te-au consultat/operat? Si eu sint tot din TM, am discutat cu tine mai demult, nu stiu daca iti mai amintesti.
Pt.sms: atacurile de panica sigur vin de la tiroida, aveam si eu destule pe vremea cind aveam tiroida.Acum n-o mai am, m-am operat acum un an si ceva si mi-au extirpat-o toata - gusa polinodulara.Ma simt mult mai bine acum, dar trebuie si eu sa fac tratament de substitutie hormonala pt.toata viata.Unde ti s-a tratat hipertiroidia cu iod radioactiv?De ce s-a apelat la metoda asta, nu mai dadeau rezultat antitiroidienele de sinteza? -
Ciao, idd!
Sigur ca imi amintesc de tine, dar nu am mai intrat de mult pe forum, din motive obiective
Intr-adevar, histerectomia a fost facuta din cauza multitudinii de fibroame, iar TSH iau din cauza faptului ca s-a practicat si anexectomie bilaterala. Am primit plasturi, pe care ii schimb din 7 in 7 zile, deci nu trebuie sa-mi bat capul cu pastile.
Doamna doctor Taurescu m-a operat. Este un medic foarte bun si in primul rand, un OM nemaipomenit. -
Va multumesc tuturor pentru raspuns.
Eu sunt in Canada de aproape 3 ani. Anul trecut medicul nu a considerat necesar un tratament, mi-a spus ca doar trebuie sa repet testul. Rezultatul a fost ceva de genul : "celule -funny-, dar nu foarte, nu se cunostea provenienta lor...Anul acesta nu mi-au spus decat ca rezultatul e acelasi ca si anul trecut si trebuie sa fac colposcopie.
Eu tot foarte ingrijorata sunt. Am uitat sa spun ca am 38 de ani.
va multumesc inca o data pentru raspunsuri. -
Draga Maddy,
Iti multumesc mult pentru sfaturi! Vreau doar sa-ti zic ca la aflarea rezultatelor nu mi-au spus daca e tip II sau III...mi-au spus doar : celule atipice de provenienta necunoscuta. Doctorul care m-a consultat nu mi-a spus nimic, banuiesc ca daca vedea ceva suspect imi spunea. Si avand in vedere faptul ca , repetand analizele, mi-au iesit din nou 'celule anormale', m-a trimis la colposcopie.
Problema mea este ca eu am o depresie cumplita, vad numai 'cancer' peste tot, imi este foarte frica de diagnostic...nu de colposcopia in sine.
Eu l-am intrebat pe medicul meu de familie daca este necesar sa merg la o clinica privata sa fac colposcopia mai repede, el mi-a spus ca nu e necesar. Mi-a spus sa astept programarea din 26 aprilie. -
Hipertiroidia cu iod radioactiv mi s-a tratat aici, in Canada (Montreal). Dr. spunea ca trebuie neaparat s-o fac, pentru ca inima mea are deja probleme...Am facut-o anul trecut, dar TSH-ul, T3 si T4, tot nu sunt inca in limite normale. Dr. asteapta si in timpul asta ma tine sub observatie, fara medicatie, si daca mai e cazul mai fac o data terapia cu iod...
-
Draguto , cum ti-am spus si ieri , nu se pune problema de cancer ...Daca era vorba de sa ceva , la pap. nu ieseau "celule atipice" ci cel putin "carcinom in situ".Asa ca in privinta asta stai linistita, dar este posibil sa fie vorba despre celule precanceroase - ce vor trebui tratate de urgenta .
Te pup. -
ASCUS - "celule scuamoase atipice de provenienta necunoscuta" din sistemul de clasificare Bethesda e asociata de obicei cu leziune de gradul I/II din clasificarea Papanicolau.Colposcopia va oferi o imagine mai exacta asupra gradului si naturii leziunii.Intr-adevar nu are rost sa iti faci probleme pina in 26 aprilie sigur nu se poate intimpla nimic.Daca era ceva mai grav, leziune de gradul III, s-ar fi vazut deja de la examenul citologic.Leziunile de grad I si II sint considerate benigne in timp ce acelea de grad III sint deja leziuni suspecte.
In ce priveste terapia cu iod radioactiv pt.hipertiroidie, nu stiu daca aici se practica(din cite stiu eu iodul radioactiv se administreaza in caz de cancer tiroidian, dupa extirparea totala a tiroidei), stiu doar ca hipertiroidia se trateaza de obicei cu antitiroidiene de sinteza, asociat se poate da un tratament pt. eventualele afectiuni cardiace datorate hipertiroidiei.In unele cazuri - cid s-a ajuns in stadiul de boala Basedow - se opereaza si rezultatele sint bune.