dureri la ciclu si endometriozà

•  
    • 7 mesaje
    5 Mar 2005, 18:19
    0 0
    Am citit toate mesajele privind durerile la ciclu si càutarea de medicamente care sà le amelioreze, medicamente care nu fac decât sà se atace la efecte dar nu la cauza acestor dureri. Sufàr de dureri îngrozitoare de ciclu de la vârsta de 13 ani. Abia la cei 38 de ani ai mei am aflat în urma unei crise de dureri în zona pelvianà ce mà pliau în douà pânà la tàierea respiratiei, cu vomitàturi, cu pierdere de cunostiintà, si care m-au condus la urgente unde s-a descoperit în urma unui scaner cà durerile sunt cauzate de o boalà putin cunoscuta, specific femininà si ràu interpretatà si de bolnave si ceea ce este si mai trist si de medici, care se cheamà endometriozà.
    Ce este endometrioza ? Am sà încerc sà o descriu în functie de explicatiile ce mi-au fost date de medicul meu, în Franta unde mà aflu acualmente, cerându-và scuze dacà nu reusesc o traducere bunà a termenilor medicali. Nu sunt medic !
    Endometra este tesutul care tapiseazà uterul si care sub efectul hormonilor numiti “oestrogenes” în timpul ciclului se îngroasà în vederea unei potentiale sarcini, dar dacà nu este fecundatie se destramà si sângereazà fiind expulzatà, ceea ce constituie ciclul nostru menstrual. La unele femei din cauze necunoscute tesutul acesta endometrial se dezvoltà în afara uterului în interior, provocând leziuni, aderente si chisturi pe organele genitale, putând sà se instaleze si pe vezicà sau alte organe abdominale. De obicei este diagnosticatà din întâmplare cum a fost cazul pentru mine. Eu am o endometriozà foarte avansatà cu adrente nu numai pe aparatul genital dar si digestif. Am fàcut o operatie care aici se chemà celioscopie prin care mi-au scos doar chisturile endometriale fixate pe ovare si mi-a curàtit trompele dar uterul vezica ca si aparatul digestiv sunt încà prinse si în curând trebuie sà support o altà operatie.
    Una dintre consecintele cele mai triste si disperante ale endometriozei este sterilitatea. Nu am copii si in stadiul actual al bolii datà fiind si vârsta mea nu stiu dacà voi reusi într-o zi sà am màcar unul… Si nu mai intru în detalii din puct de vedere sexual. Rapporturile cu sotul sunt si dintotdeauna au fost dureroase.
    Majoritatea doctorilor ginecologi pe care i-am consultat de cel putin 20 de ani si în România si în Franta mi-au spus cà asa sunt femeile, asta este natura lor, cà trebuie sà sufere, etc. Ba mai mult unii mi-au spus cà durerile mele insuportabile de ciclu pot sà fie cauzate de fragilitatea mea psihicà... Într-un cuvânt eram un fel de bolnav imaginar în timp ce eu eram nevoità în fiecre lunà sà lipsesc cel putin douà zile de la scoalà sau de la servici. Nu mai intru in detaliile de explicatie a absentelor mele foarte haios întelese.
    De aceea và sugerez la cele care aveti dureri foarte mari sau chiar mai mici la ciclu sà vorbiti cu doctorii vostri ginecologi despre aceastà boalà si sà faceti toate investigatiile necesare pentru a stii despre ce este vorba si a và putea asuma în viata de zi cu zi. Cu cât este descoperità mai devreme aceastà boalà cu atât mai mult se poate lupta cu eficacitate împotriva ei. Aici sunt medici care presupun cà endometrioza poate fi o boalà geneticà fiindcà s-a descoperit chiar la fetite de patru sau cinci ani. Este doar o presupunere ! Cauzele adevàrate ca si tratamentul de vindecare nu sunt încà cunoscute.
    Và doresc curaj mult la toate si multà sànàtate
    HeraLivia
  •  
    • 86 mesaje
    5 Mar 2005, 21:03
    0 0
    Buna,
    m-ar interesa cum se numeste endometrioza in franceza sau e acelasi termen.
    Eu traiesc in Canada-Montreal si peste o sapt.am intilnire la medic si as dori sa-i spun de asta desi sper sa nu fie cazul meu insa am si eu de mica dureri aproape insuportabile la ciclu.
    Multumesc mult,
    LANA
  •  
    • 7 mesaje
    5 Mar 2005, 22:12
    0 0
    Buna Lana,
    Se numeste aproape la fel si în francezà si se scrie "endométriose". Cum tu vorbesti franceza mergi pe site-ul de l'Association de lutte contre l'endométriose : http://www.endofrance.org./
    Vei avea toate informatiile necesare pentru a întelege manifestàrile bolii si mijloacele de a lupta împotriva ei.
    De asemenea cred cà site-ul urmàtor este canadian si fàcut tot de o asociatie : http://www.reseauproteus.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=endometriose_pm
    Îti doresc mult curaj,
    HeraLivia
  •  
    • 86 mesaje
    6 Mar 2005, 02:52
    0 0
    Multumesc frumos Livia,
    am sa intru oe siteuri si am sa vad.
    Multumesc,
    Lana