alimentatie sanatoasa-practic

•  
    • 1131 mesaje
    1 Feb 2005, 14:46
    0 0
    Probabil cele care sunteti in tema referitor la alimentatia sanatoasa stiti ca exista acea piramida a alimentelo, si al baza sunt cerealele, adica ar trebui sa mancam cat mai multe cereale.

M-am tot gandit la chestia aceasta si m-am poticnit cand a trebuit sa trec la lucruri practice.
    Am unele probleme de sanatate si am inteles ca mi-ar afce bine o alimentatie mai bazica si mai putin acida. Ceea ce ar insemna mai multe cereale.

Intrebare: ce alimente as putea eu manca sau gati de acest fel?
    Adica din garu, mei, porumb banuiesc, arpacas, orez si mai stiu eu ce.

Ma ajutati?
  •  
    • 9835 mesaje
    1 Feb 2005, 15:12
    0 0
    gabici, in primul rand fa o incursiune prin magazine si vezi unde poti gasi cereale complete (nedecorticate sau decorticate partial). Ai sa fii surprinsa sa constati ca sunt mai scumpe decat cele decorticate!
    Cerealele decorticate sau fulgii de cereale nu au efecte formidabile.
  •  
    • 9835 mesaje
    1 Feb 2005, 15:20
    0 0
    Mi-am amintit o reteta, se numeste "mic-dejun Kollath"

Cumperi grau, il rasnesti acasa, intr-o rasnita de cafea (cam 100 gr). Nu e nevoie sa il rasnesti foarte fin si nici sa il cerni.
    Il pui intr-o farfurie adanca si il amesteci cu apa (cat sa ramana deasupra o pelicula de apa).
    Il acoperi si il lasi la inmuiat pana a doua zi dimineata, cand adaugi o lingura de miere, cateva nuci maruntite, un mar ras - eventual, cateva stafide, un praf de scortisoara etc... (o bucata de banana zdrobita, alte fructe sau condimente despre care stii ca iti fac bine - ex. ghimbir, cuisoare, nucsoara).

Se consuma imediat.
    Iti da energia de care ai nevoie dimineata.
    Te asigur ca, desi graul este crud, este foarte gustos amestecat cu ingredientele de mai sus.
  •  
    • 1131 mesaje
    2 Feb 2005, 10:52
    0 0
    Multumesc pentru sfaturi.

Ieri am cumparat malai, orez, etc. dar nu mai stiu ce sa fac din ele
  •  
    • 1131 mesaje
    2 Feb 2005, 10:53
    0 0
    la noi se geseste undeva faina integrala?
  •  
    • 70 mesaje
    2 Feb 2005, 12:00
    0 0
    Si eu sunt la fel ca tine, Gabici, am probleme de sanatate si tin o dieta si un tratament, si ,la fel ca si tine m-am poticnit cand trebuia sa cumpar si sa gatesc cat mai sanatos (fara carne, margarina, zahar, branzeturi, etc).
    Faina integrala se gaseste la farmacii naturiste; asta daca acolo unde locuiesti se gasesc farmacii naturiste.De acolo am luat hrisca (cereale)care se lasa la inmuiat de seara pana dimineata si apoi se consuma cu miere, stafide,etc.Am luat si naut, o sa vad eu cum il prepar. Am imprumutat o carte cu retete naturiste dar nu am incercat inca nici una.
    Poti sa faci grau incoltit si sa il mananci in salate, cu branza de vaci, in ciorbe, etc.
    O sa aduc maine cateva retete din carte.
    Pupici,
    Monika
  •  
    • 70 mesaje
    2 Feb 2005, 12:11
    0 0
    Intra si pe site-ul www.idieta.ro - sunt acolo o multime de retete culinare si naturiste. Iti dau si un link pentru retete vegetariene:
    http://www.idieta.ro/?retete-culinare&categ=Mananca%20sanatos&subcateg=Vegetarian
    Sterge spatiile libere.
  •  
    • 1131 mesaje
    3 Feb 2005, 12:04
    0 0
    Va multumesc pentru raspunsuri. Inca o intrebare: se poate folosi in prajituri miere in loc de zahar? De xeemplu in loc de 100 gr. zahar cata miere trebuie adaugat, si reusita este aceasi ca si in cazul zaharului?

Va multumesc.
  •  
    • 1222 mesaje
    3 Feb 2005, 15:36
    0 0
    `
  •  
    • 1131 mesaje
    4 Feb 2005, 10:00
    0 0
    sigur, la noi merge orice.
    E-uri daunatoare, legume modificate genetic, orice.

doar e romania.
  •  
    • 1131 mesaje
    4 Feb 2005, 10:03
    0 0
    Problema cea mai mare e cand trecem la lucruri practice, dupa cum am mai spus.

Cum evitam toate aceste "prostii"?

Ce mai mancam atunci?

Ce mai ramane de fapt de mancat atunci?
  •  
    • 1131 mesaje
    4 Feb 2005, 14:18
    0 0
    o idee buna chestia cu cumparaturile de la tarani.

Dar eu de multe ori nu mai stiu ce sa mananc.
    Ce iti ungi pe paine? Dimineata?
  •  
    • 9835 mesaje
    4 Feb 2005, 21:54
    0 0
    Margarina e mai rea decat untul, asta abia am aflat si eu, de curand.

Totusi, eu am colesterolul cam mare, asa ca este exclus sa consum unt, desi imi place la nebunie! Asa ca am trecut la peanut butter. Se cam lipeste de cerul gurii, dar are un gust foarte bun!

Brazica de vaci si branza telemea sunt prietenele mele cele mai bune. Din fericire pentru mine, nu ma omor dupa cascaval. In ceea ce priveste sandvisurile, am renuntat la sunca si salam in favoarea feliilor de fripturica (in general, de pui) facute cu manuta mea.

Dupa ce sotul meu a venit de la serviciu, in mai multe randuri, cu herpes la gura sau cu dureri de burta, a renuntat si el la mancarurile de la fast-food.
    E o bataie de cap in plus pentru mine, insa de cand mananca de la pachet e mult mai multumit si sanatos ...asta desi, pana nu demult, era un impatimit al fast-food-urilor si i s-ar fi parut lipsit de eleganta sa manance, la birou, mancare adusa de acasa. Insa colegii lui au patit si ei tot felul de belele de la mancarea cumparata din oras, asa ca... nu se uita nimeni crucis la sotul meu cand scoate sandvisurile pe birou, ba chiar este invidiat "ca are cine sa i le faca".
  •  
    • 1131 mesaje
    7 Feb 2005, 10:56
    0 0
    Referindu-ne tot la mezeluri: mergeti si vedeti cat costa kilogramul de parizer si comparati cu pretul banalei slanine afumate: 95-96000lei/kg!!!

Cred ca si asta da de gandit.

Probabil slaninuta nu pot sa o mai "falsifice" in nici un fel, asa se explica pretul atat de "piperat"
  •  
    • 765 mesaje
    15 Feb 2005, 18:12
    0 0
    o adresa care v-ar putea ajuta
    http://www.amalthea.ro/
  •  
    • 19 mesaje
    17 Feb 2005, 23:36
    0 0
    Fetelor cred ca e aproape imposibil sa te hranesti sanatos.
    Am cumparat o vreme soia si alte produse din soia pt ca apoi sa citesc un articol in ziar unde se spunea ca soia este adesea modificata genetic , ceea ce aduce probleme grave de sanatate consumatorilor.
    Dupa citirea acestui articol nu am mai cumparat ,insa ducandu-ma la sora mea care pregatise niste snitele foarte gustoase din soia am mancat cateva si i-am spus ca as mai manca ca sunt grozave dar am citit ca poti avea probleme de sanatate din cauza lor.
    Mancase si ea .Era insarcinata in luna a 9-a .I-au aparut niste basici pe tot corpul ,chiar si pe talpi,avea o mancarime ingrozitoare , nu putea dormi noaptea si ne plimbam cu ea de la unspital la altul , diagnosticele erau diferite, ba mai mult unii spuneau ca nu au m\ai intalnit acea forma de boala,in final a facut tratament cu prednison si a scapat .Spunandu-i unei doctorita ca a mancat acele snitele de soia a zis :"de ce mancati soia in sarcina, nu va permiteti carne "?
    Si despre cumparaturile facute de la tarani nu am certitudinea ca sunt sanatoase, s-au auzit multe despre smantana, lapte ,branza etc
    Am ajuns la concluzia ca inca nu s-a descoperit regimul ideal .Asa cum toate regimurile alimentare considerate bune la un moment dat s-au dovedit a fi daunatoare peste ani , tot asa se va intampla si cu acest regim actual bazat pe mult discutata piramida alimentara.
    Ca sa nu mai zic ca sunt persoane care au anumite afectiuni carora le-ar fi chiar contraindicat sa manance multe legume si fructe crude .
    Parerile sunt impartite.Cred ca trebuie sa avem grija ce mancam dar sa nu exageram caci am putea gresi mai mult in ce priveste sanatatea noastra.
    Iael
  •  
    • 1131 mesaje
    18 Feb 2005, 10:13
    0 0
    Din pacate daca o luam asa, putem avea dubii cu orice.

Am auzit de cazuri cand taranii cumparau ouale din magazin, le treceau in alt amablaj si le vindeau ca si produse bio la pret triplu.

Sau sigur am auzit si de soia modificata genetic. Desi, pe unele ambalaje, de exemplu cei care fac tofu, scrie ca ei garanteaza ca soia nu a fost modificata genetic.

Sigur dubii pot exista oricand.

Chiar discutam intr-o zi cu cineva si despre acele creme de fata ca re cica sunt 100% naturale si vrobeam ca nu se prea poate asa ceva pentru ca oricum conservanti tre' sa puna, altfel se rancezeste, se strica acea crema.

Cred ca nu ne prea ramane altceva de facut decat sa credem ceea ce scrie pe ambalaj, adica, ca sunt bio, sau sunt naturale, etc.