din peste
-
0 0Cine se pricepe la cumparat si gatit peste? Am o pofta de mor, dar nu stiu de care sa cumpar, sa nu aiba multe oase si sa fie si gustos? Si cum sa-l fac la tava? Sau in alt fel, dar sa nu imi ia toata ziua!
-
Reteta este foarte simpla si nu ai cum sa ratezi.
Ingrediente:
1Kg de peste macrou(nu are oase multe si e foarte usor de pregatit deoarece nu are solzi) se curata(poti sa-l abordezi inca de cind nu e dezghetat complet,pentru ca atunci se scot foarte usor intestinele) si se taie in bucati potrivite.SE pune intr-un vas Jena si se adauga 4 pahare apa si un pahar bulion concentrat.Daca e un suc de rosii se pune o cantitate mai mare dar se renunta propotional la cantitatea de apa.Se adauga 2 linguri otet,sare,piper,o foaie de dafin ,usturoi si alte condimente la alegere.Se da la cuptor la foc mediu pina scade compozitia si rezulta un peste usor marinat intr-un sos tomat.
Gustul e bun!
Daca doresti o reteta sofisticata si destul de simpla iti sugerez urmatoarea:
Stiuca cu maioneza
Se firbe stiuca in apa cu sare si ceva condimente,dupa care se lasa la racit si se dezoseaza si se scoate si pielea.
Vor rezulta bucatele destul de mici asa incit nu necesita o maruntire ulterioara.Se face o maioneza destul de acra,cu multa lamie in care se poate adauga o lingura de iaurt mai dens si piper alb.Se amesteca cu pestele si se serveste ca aperitiv.
****
Pentru reteta urmatoare iti trebuie un salau care se fierbe si dezoseaza ca in reteta anterioara.
Intr-un vas de Jena se pune un strat de peste ,apoi un strat de brinza de vaci,apoi un strat de smintina peste care se asterne un praf de faina(cam o lingura),si apoi se repeta straturile fiecare de grosimea unui degetel mic pina se epuizeaza pestele ultimul strat e de smintina.Se da la cuptor pina pare sa rezulte o budinca,cam 20 de minute.Gustul este extrem de rafinat!
Se serveste ca aperitiv si e o delicatesa. -
Ce ziceti de peste pane? Deci, se ia macrou (si eu il prefer) , se curata bine, se tine cam 1 ora in lapte (se elimina astfel mirosul mai puternic de peste si carnea va avea un gust mai dulce, delicios -acesta este un secret bine pazit la restaurante!!), se usuca pe un servet, se sareaza dupa gust, apoi se da prin faina, prin ou batut bine cu un pic de delikat si se prajeste in ulei incins. Noi il servim cu mamaliguta si cu un soi de saramura inventie proprie: 3-4 linguri de zarzavat de la borcan se pun la fiert in aproximativ 2 cani apa, se adauga un varf de ardei iute, boia de ardei, vegeta, o lingurita bulion, se fierb toate bine, la urma se adauga 3-4 catei de usturoi zdrobiti si leustean, daca avem. Este o nebunie!!
-
* Macrou la gratar.Se taie macroul in doua,de-a lungul, se sareaza si se condimenteaza dupa gust.Se poate servi cu mujdei sau cu orice altceva. Este bun cald cat si rece.
*Macrou inabusit.
Se taie macroul bucati ,se sareaza si pune intr-o cratita cu capac ,in care punem 1-2 cesti cu apa(nivelul apei sa fie sub volumul pestelui din cratita),1-2 linguri de ulei, 1 lingura otet,piper negru, foi de dafin.Se da la foc mic cu capac 30 min ,fara sa amestecam...dar sa avem grija sa nu se evapore apa de tot, ca sa nu ardem cratita.
Lasam sa se raceasca ,apoi se poate servi cu cartofi natur, cu lamaie sau cu orice altceva dupa gust. -
RETETA LIPOVENEASCA
Se pun la fiert legume (cate putin din fiecare: ardei grasi, ceapa, morcovi, cartofi, rosii etc.). Se lasa sa fiarba aproape complet.
Pstele curatat se pune intr-o tava. Se iau legumele cu o spumiera si se transfera in tava, printre pesti. Se adauga zeama (pana la mai mult de jumatate din inaltimea pestilor), care se drege mai inainte cu sare sau vegeta.
Cand pestele este aproape gata, se adauga otet, dupa gust.
La sfarsit, se presara cu patrunjel.
Reteta asta am invatat-o in Delta, de la un localnic. Este extrem de gustoasa - nu va ganditi ca-i prea simpla! -
O reteta pt. peste marunt cu multe oase.
Pestele spalat se taie in bucati de 3-4 cm., se aseaza intr-o cratita un rand de peste, unul de ceapa tocata julien, daca vreti puteti pune si morcov, sare piper, dafin, condimente pt. peste, ulei.Apoi faceti un amestec din apa, otet, zahar(ca si la salata verde),bulion sau pasta de tomate , sa fie si acru si dulce la gust, pe care-l turnati in cratita. Trebuie sa treaca bine peste compozitia din cratita, deoarece trebuie fiarta cam 4-5 ore in cuptor. Otetul va topi toate oasele, vor fi moi ca si oasele pestelui din conserva. De fapt aceasta este o reteta de conserva de peste. E delicioasa!
Sotul meu e pescar si am reteta de la un prieten de_al lui, tot pescar. Incercati-o! Pofta buna!