Dosar Eva. 7 vedete din România pasionate de alimentaţia sănătoasă

7 Aprilie 2013
Alimentaţia sănătoasă este un subiect important pentru multe dintre vedetele autohtone. Femeile din showbiz îşi doresc să mănânce sănătos în primul rând pentru siluetă, dar nu toate reuşesc să îndure caznele dietelor sau să reziste tentaţiilor.
Sunt însă şi vedete care au făcut o pasiune din domeniul nutriţiei şi care au acumulat suficiente informaţii şi experienţă încât pot susţine teze de doctorat pe această temă. Descoperă cum au devenit interesate de alimentaţia sănătoasă şi de ce sunt pasionate de acest domeniu!

Olivia Steer mănâncă doar crudităţi

Prezentatoarea emisiunii "Doamne de poveste", difuzată de Acasă TV, nu consumă produse de origine animală şi include în meniul zilnic foarte multe alimente în stare crudă. Ea i-a convins şi pe membrii familiei sale să adopte acest stil alimentar.

"Marele avantaj al dietei raw-vegan este energia recâştigată şi entuziasmul de a face lucruri pentru care înainte trăgeam îngrozitor de mine ca să le duc până la capăt. Adevărul e că mă simt grozav, am tonusul de la 20 de ani, iar analizele arată că am 15 ani", declara prezentatoarea într-un interviu publicat anul trecut de ziarul Gândul. Olivia a dezvăluit într-un interviu pentru Pro TV Magazin că a devenit vegetariană după ce a citit "Studiul China", de Colin Campbell, care i-a aprins pasiunea pentru nutriţie, dar şi pentru spiritualitate.

Ea a renunţat la alimentele procesate, prăjeli, grăsimi şi proteinele de origine animală, iar după mai mulţi ani în care a studiat teoriile despre regimul raw-vegan, vedeta e în măsură să prezinte reţete şi dea sugestii pe blogul ei. "Eu îmi încep mereu ziua cu sucuri proaspăt stoarse de morcovi, sfeclă şi măr. Au toate vitaminele, mineralele şi enzimele de care un organism în creştere sau unul harnic în câmpul muncii are nevoie. Trebuie să simţi energia pe care ţi-o dă un fresh de rădăcinoase ca să înţelegi ce transfuzie de putere face! Se digeră repede şi bine fructele la micul dejun. Aşa că dacă simt că mi-e foame încă, mănânc un măr din piaţă, mic, cu coaja bătută, poate cu urme de viermi, dar parfumat, zemos şi dulce, cum nu e nici unul adus de-afară", a declarat soția lui Andi Moisescu pentru revista "Ce se întâmplă, doctore?". "Poate părea puţin, dar senzaţia de saţietate apare curând atunci când înveţi să mesteci bine. Doar cei ce înfulecă fără să sufle, ca lupul din poveste, se plâng de insaţietate mereu. La prânz, merge bine o salată de frunze verzi, cu nuci, seminţe de in, lămâie, puţin ulei", a adăugat vedeta.

Carmen Brumă nu recomandă dieta Dukan

La 35 ani, prezentatoarea TV are o siluetă de invidiat. Dar ea nu a fost însă întotdeauna sănătoasă și frumoasă: iubita lui Mircea Badea face parte din categoria vedetelor care arată mai bine la aproape 40 de ani decât la 20. Şi în cazul ei, dieta a fost decisivă.

Iubita lui Mircea Badea a reuşit o transformare uimitoare combinând sportul cu regimul alimentar sănătos. "€œUna dintre greșelile făcute a fost să mă refugiez în mâncare în momentul în care nu eram mulțumită de ce se întâmplă în viața mea. Am învățat să nu mai fac asta și să-mi găsesc alte modalități de refulare. Preocuparea mea pentru nutriție a început în momentul în care m-am confruntat cu un exces de 30 de kilograme, experiență pe care am povestit-o în cele două cărți pe care le-am lansat, <<Slim - Cum am slăbit 30 de kg și nu le-am mai pus inapoi>> și programul <<3 S - Sănătoasă, Suplă, Sătulă>>", a spus Carmen Brumă pentru adpm.ro.
Prezentoarea emisiunii "Ai grijă de tine", de la Realitatea TV, nu mănâncă prăjeli, mezeluri sau produse de patiserie. Ea combină cu atenție alimentele și bea doar apă plata, sucuri din fructe proaspat stoarse sau ceaiuri din frunze, nu din pliculeţe. Carmen face aproape zilnic sport și îşi permite, o dată pe săptămână, de regulă duminica, să-și facă poftele și să mănânce un desert.
Ea publică des pe Facebook sfaturi şi reţete şi le recomandă cititoarelor sale să evite dietele care promit rezultate rapide. "Dieta Dukan este o cură dezechilibrată, cu multe efecte negative. Acumulezi multe toxine, îţi dereglezi digestia, creşte colesterolul, nu ai energie, poţi avea probleme cu pielea. Sunt modalităţi de a slăbi mult mai puţin periculoase pentru organism", a explicat ea.

Carmen postează des idei pentru preparate simple şi sănătoase sau sfaturi pentru perioadele de Post. Pentru Postul Paștelui, cel mai aspru dintre cele patru posturi din an, vedeta a prezentat anul trecut câteva sfaturi utile. "Alimente care nu trebuie să lipsească din Post: ciuperci, leguminoase (linte, fasole, mazăre), avocado, oleaginoase neprăjite (migdale, nuci, semințe de dovleac), legume și fructe proaspete de sezon, quinoa, ovăz, polen, măsline." Ea a menționat și ce trebuie să evităm în această perioadă: "Nu mânca în Post: pate vegetal, mezeluri vegetale, chiftele sau șnițele din soia, cartofi prăjiți, margarină, supe instant, gogoși, covrigei, sticks-uri, cornulețe, chips-uri."

Andreea Raicu respectă cu sfințenie trei reguli de bază

Vedeta a devenit vegetariană în urmă cu patru ani. Ea s-a consacrat ca o sursă de încredere de sfaturi și informații în domeniul alimentației sănătoase.

Andreea Raicu era o mare iubitoare a produselor din carne, iar hotărârea ei de a deveni vegetariană i-a luat prin surprindere pe toți cei din anturajul său. "Am renunţat la carne în urmă cu patru ani şi nu mi-e niciodată poftă. În rest, mănânc absolut orice. Eram o iubitoare de preparate din carne, până şi pentru oamenii apropiaţi mie a fost un şoc să renunţ la asta", a declarat Andreea pentru emisiunea "D-Paparazzi", de la Kanal D. Vedeta TV a povestit că a trecut prin toate chinurile pentru siluetă și a încercat tot felul de diete drastice. Timp de două zile, Andreea nu a mâncat nimic, încercând să pierdă mai repede în greutate. Din fericire, a renunţat la timp, iar înfometarea nu i-a afectat sănătatea. "M-am înfometat foarte mult şi m-am chinuit, iar rezultatele nu au fost cum sunt acum. Beam apă, mâncam două frunze de salată, nu mă hrăneam. Cel mai mult am stat nemâncată două zile. Am încercat şi dieta cu ciorbă de varză. Am ţinut-o şi după cinci zile, dar am lăsat-o baltă", a povestit Andreea Raicu pentru emisiunea "D-Paparazzi".

Andreea a dezvăluit că principiul alimentar după care se ghidează este cumpătarea, alegând să fie echilibrată în loc să îşi interzică lucruri. Prezentatoarea TV a dezvăluit pentru foodstory.ro cele trei reguli de alimentaţie pe care le respectă cu sfinţenie şi le consideră esenţiale pentru sănătate: "Mănânc în fiecare zi fructe şi legume crude, mănânc trei mese pe zi şi două gustări, iar atunci când mănânc nu mai fac nici o altă activitate. E important să savurezi mâncarea şi să faci o pauză."
Ea a împărtăşit câteva dintre trucurile pe care le aplică atunci când i se face foame şi nu are timp să ia masa: ronţăie migdale, seminţe de dovleac, fistic sau seminţe de floarea soarelui în stare crudă şi nesărate. "Mănânc foarte sănătos, asta în primul rând pentru că ţin la calitatea lucrurilor pe care le dau organismului meu şi nu neapărat din teama de a nu mă îngrăşa. Mănânc tot soiul de seminţe crude, migdale, fistic - sunt bune pentru organism şi săţioase", a declarat vedeta pentru ziarul Adevărul.

Anca Ţurcaşiu e vegetariană de la 21 de ani

Acum are 42 de ani şi arată uimitor. Iar explicaţia pentru felul în care se menţine stă în stilul ei de viaţă, axat pe alimentaţie raţională, sport şi linişte interioară.

Vedeta este vegetariană de mai bine de 20 de ani, dar recunoaşte că e un stil alimentar destul de dur şi nu-l recomandă altor persoane. De altfel, pentru soţul şi fiul ei ea găteşte mâncare obişnuită, pentru că ei nu sunt vegetarieni. "Pentru familie gătesc cu carne totul. Pentru mine e simplu. Am o singură masă mai consistentă, la care mănânc o salată bogată, cu de toate. Am grijă să am în frigider câte puţin din toate: legume, seminţe şi ton sau alt peşte. Prepar la prânz un castron mare de salată. Durează zece minute. În rest, mă descurc cu alte gustări, fructe, iaurturi etc. Pentru mine nu gătesc. Lor le fac ciorbă, friptură, de toate (...) Dintotdeauna am gătit acasă. Pe negustate. Şi se pare că-mi iese destul de bun!", a spus Anca pentru site-ul lumearetetelor.

Vedeta a devenit interesată de alimentaţia sa deoarece are un istoric familial defavorabil în această privinţă. "Mama mea, chiar dacă a fost o femeie foarte frumoasă, după vârsta de 30 de ani s-a îngrăşat foarte mult şi era o persoană corpolentă. În acelaşi timp, tata este şi a fost dintotdeauna un bărbat solid. Aşadar, analizând datele genetice, îmi dau seama că lupta mea cu kilogramele este una explicabilă. Mă lupt cu kilogramele de ani de zile, deoarece nu am fost niciodată o femeie slabă de la natură. Am grijă în permanenţă de regimul meu alimentar, de orarul meu de somn şi de programul meu de sport. Mi-am educat metabolismul şi am grijă să nu acumulez kilograme pe care apoi mi-ar fi foarte greu să le dau jos. Beau ceaiuri, apă şi mănânc multe legume crude pentru a avea o digestie bună", a spus Anca Ţurcaşiu pentru revista Ce se întâmplă doctore?.

"De 20 de ani mănânc multe salate, brânzeturi, legume şi fructe. Nu mănânc niciodată carne, zahăr, prăjeli, sosuri consistente. Beau multă apă şi obligatoriu consum cel puţin un fruct proaspăt pe zi. Legumele crude fac parte din alimentaţia mea de bază", a explicat vedeta.

Florentina Opriş evită excesele

Prezentatoarea emisiunii "Sport, dietă şi o vedetă", de la Prima TV, a lansat două cărţi dedicate stilului de viaţă sănătos şi e o sursă consacrată de informaţii despre alimentaţia echilibrată.

"În timp, mi-am dat seama că drumul spre sănătate şi o viaţă lungă nu trece prin modernele restaurante fast-food sau pe lângă atrăgătoarele bufeturi cu gustări rapide ori tradiţionala cafea cu un croissant, pe care de obicei oamenii le preferă în locul unui mic-dejun consistent", a mărturisit Florentina Opriş, care susţine importanţa micului dejun. "Alegerea corectă constă în cerealele integrale cu un conţinut ridicat de fibre, vitamine şi minerale, combinate cu laptele de soia, pe care din fericire, îl găsim şi sub formă bio, cu diverse arome. Dimineaţă, corpul are o mare putere de asimilare a substanţelor nutritive. De asemenea, aceste alimente reduc pofta de mâncare pe parcursul zilei, astfel încât seara nu vei mai fi tentat de o cină copioasă". Cerealele integrale şi laptele de soia au un rol important în protejarea inimii, menţinerea unui nivel normal al glicemiei şi greutăţii corporale, şi echilibrarea procesului digestiv. "Un sfat pentru doamne: cerealele integrale fac minuni pentru fermitatea bustului, prin conţinutul lor de potasiu şi celuloză. Iată suficiente motive pentru a acorda mai multă atenţie micului dejun!", spune Florentina.

În domeniul alimentaţiei, principiul pe care îl respectă este evitarea oricărui exces. "Îmi place să mănânc, dar ştiu că mai multe alimente indroduse deodată în stomac nu se digeră foarte bine şi de aceea nu mănânc până mă satur. Am trei mese pe zi, micul dejun fiind o masă foarte importantă pentru mine", declara antrenoarea de fitness şi aerobic în 2009, pentru eva.ro. "Masa de prânz nu o sar niciodată. De regulă, înseamnă fie vegetale gătite la abur, fie vegetale sub formă de salată. Nu mai mănânc deloc carne de porc şi niciodată mezeluri. Cel puţin de trei ori pe săptămână, mănânc peşte. Uneori, în funcţie de ce pofte am, mănânc legume şi chiftele de nucă - este o reţetă pe care eu o am şi care îmi place foarte tare - în loc de carne, în chiftele pun nucă şi ies extraordinar de gustoase! La masa de prânz mai includ şi o salată în care am pus brânză; consum şi ouă de prepeliţă, care sunt foarte hrănitoare. Seara optez pentru paste, salate sau cartofi şi nu sunt adepta regulii "după ora şase nu mai mănânc!". În funcţie de programul pe care îl am, masa poate să fie la 21.00 sau la 22.00, dar, cel mai important, nu mă culc imediat după ce mănânc! Două zile pe săptămână, miercurea şi vinerea, un obicei pe care îl am de când eram copil, ţin un fel de post - nu mănânc alimente care să conţină proteină animală. Nu fac niciodată excese şi nu ţin diete!", a adăugat Florentina Opriş.

Oana Cuzino se ferește de tentații

Ca absolventă de medicină, prezentatoarea emisiunii "Ce se întâmplă doctore?", de la Pro TV, ştie ce efecte are alimentaţia asupra organismului.

Vedeta arată la 40 de ani ca o adolescentă, iar silueta ei este şi rezultatul dietei echilibrate. Oana Cuzino a explicat pentru site-ul ecuisine.ro cum a început să fie preocupată de alimentația sănătoasă: "Deşi sunt medic geriatru şi nu nutriţionist, am început să acord o atenție specială acestui capitol în ultimii ani, fiindcă în mâncare poate să stea secretul sănătății și chiar tinereții noastre. În plus, primesc la <<Ce se întâmplă, doctore?>> multe întrebări pe această temă și ne place să abordam acest subiect. Așa că, pornind de la științific înspre practic, am deslușit foarte multe aspecte legate de puterea ingredientelor."

Deși urmează o dietă destul de riguroasă, Oana nu o percepe ca pe o corvoadă. "Eu nu-mi propun să fiu slabă, ci doar sănătoasă. Este foarte important să ai grijă la tentații. Cred că aici este cheia. Consumul caloric trebuie să respecte genul de activitate fizică. Este important să nu mănânci în exces. Zahărul influențează hormonul de creștere și nu este indicat să îl consumăm mult. Trebuie să ne ascultăm corpul și să îi dăm ceea ce ne cere. Dar când vedem că luam în greutate, trebuie să luăm măsuri. Două kilograme în plus pot rămâne pe loc", a povestit Oana Cuzino la emisiunea "Cancan TV".

Ioana Ginghină: stop alimentație proastă!

Actriţa în vârstă de 35 de ani recunoaşte că este o gurmandă şi în perioada Sărbătorilor ajunge să mănânce orice, dar îi place să se informeze despre cum poate avea o alimentaţie sănătoasă şi încearcă să adopte cât mai multe reguli noi în această privinţă.

După ultimul Crăciun, soţia lui Alexandru Papadopol a început lupta cu kilogramele şi cu mâncarea nocivă. Ea a postat pe blogul său un articol intitulat "Stop alimentaţie proastă" şi a anunţat că pentru a adopta un nou regim, trebuie mai întâi să treci prin anumite etape: "În primul rând am consumat, aruncat şi dat tot ceea ce era nesănătos în frigider, apoi am făcut un drum la piaţă să-mi cumpăr multe legume şi fructe, mi-am convins soţul că e bine să ţină şi el acest regim şi apoi m-am apucat de o pregătire pentru dietă. Pregătirea înseamnă, în concepţia mea, un regim de viaţă sănătos, care se poate ţine toată viaţa, o alimentaţie echilibrată, fără excese şi cu mâncare crudă între 50-70%", a scris Ioana.

Actriţa a explicat şi în ce constă acum regimul ei. "Concret: dimineaţa un pahar de apă călduţă pe stomacul gol, urmat de un pahar de apă cu doua linguriţe seminţe de in şi o linguriţă tărâţe de psyllium. Apoi un smoothie, verde sau nu. Eu le-am alternat, pentru ca să nu mă plictisesc şi să fie cât mai gustoase. Până în ora 12 mai mănânc o salată de fructe cu diverse alune, migdale, seminţe de floarea soarelui sau dovleac. Mai puteţi pune fructe uscate, pentru a face salata mai gustoasă, dar atenţie la cantitate, pentru că acestea îngraşă. Prânzul e format din diverse supe, ciorbe de legume, cu condimente diverse, busuioc, cimbru, cimbrişor, chimen, care să le facă cât mai gustoase. În loc de crutoane, eu pun măsline tăiate, sunt gustoase şi îţi taie senzaţia de foame", a scris Ioana pe blog.