Dieta hipocalorica: un minus la kilograme si un plus la sanatate

Daca este urmata corect, dieta hipocalorica ajuta nu doar in procesul de slabire, ci si in mentinerea starii de sanatate a organismului. Cui se adreseaza, care sunt principiile si cat de eficienta este...
Daca este urmata corect, dieta hipocalorica ajuta nu doar in procesul de slabire, ci si in mentinerea starii de sanatate a organismului. Cui se adreseaza, care sunt principiile si cat de eficienta este ne spune Dr. Mihaela Gologan, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice.

Cand o persoana doreste sa scape de kilogramele acumulate in exces, de cele mai multe ori se gandeste la o dieta hipocalorica, adica la un regim care sa ii aduca mai putine calorii in timpul unei zile. Dar cat de "hipocalorica" trebuie sa fie dieta sau, mai exact, care este cantitatea de energie pe care trebuie sa o aduca fara sa ne afecteze sanatatea?

"In principal, este vorba despre o reducere cu 500 pana la 1000 kcal pe zi fata de necesarul energetic al organismului, ceea ce va permite o scadere ponderala de aproximativ 7-10% pe o perioada intre 6 si 12 luni.", ne spune Dr.
Mihaela Gologan. De asemenea, specialista adauga: "O dieta echilibrata aduce aproximativ 50-55% calorii din glucide, intre 15-25% din proteine (in jur de 1 g/kg corp), iar din lipide, nu mai mult de 30% din calorii, cu o atenta distributie intre grasimile saturate si cele nesaturate.".

Necesarul caloric nu trebuie sa scada sub 1200 kcal!


Obiectivul care se urmareste in fiecare dieta este acela de a slabi intr-un timp relativ scurt, urmat de mentinerea greutatii pe termen lung si, de asemenea, de imbunatatirea starii generale de sanatate.
Pentru acest lucru, numarul caloriilor nu trebuie sa scada sub 1200 pe zi, pentru a evita carentele de vitamine si alte substante esentiale pentru buna functionare a organismului.

Dieta cu mai putin de 1200 kcal nu este bine tolerata de organism. Din cauza aportului energetic insuficient, pot aparea stari de oboseala excesiva, care, pe termen lung, sunt foarte greu de gestionat. De asemenea, restrictiile calorice excesive pot afecta serios sanatatea muschilor.

Totusi "exista si asa-numitele diete foarte restrictive (VLCD = very low calorie diets), cu mai putin de 800 kcalorii pe zi, in general bogate in proteine (0.8-1.5 g/kg corp)", ne spune nutritionistul.
"Acestea sunt recomandate pe perioade care sa nu depaseasca 12-16 saptamani, sub supraveghere medicala, persoanelor obeze la care nu au dat rezultate alte programe. Pe termen scurt, aceste diete produc scadere ponderala semnificativa, dar, pe o perioada mai indelungata, nu s-au dovedit superioare dietelor moderat restrictive.", continua Dr. Gologan.