Omega-3: 10 efecte benefice

Corpul tău are nevoie de acizi graşi omega-3, nişte grăsimi sănătoase care sunt implicate în aproape orice funcţie a organismului. Află în ce situaţii îţi fac bine acizii omega-3 şi în ce alimente îi găseşti!

Corpul tău are nevoie de acizi graşi omega-3, nişte grăsimi sănătoase care sunt implicate în aproape orice funcţie a organismului. Află în ce situaţii îţi fac bine acizii omega-3 şi în ce alimente îi găseşti!

 

Trebuie să înţelegi că organismul nu poate să funcţioneze fără grăsimi şi este de preferat să le alegi pe cele sănătoase care aduc numeroase beneficii. Aceste grăsimi sănătoase au denumirea de acizi graşi esenţiali (omega-3, omega-6).

"Acizii graşi esenţiali sunt implicaţi practic în toate funcţiile organismului: procesul inflamator, procesul de vindecare şi refacere, sistemul imunitar, circuitele neurale din creier, sistemul cardiovascular, sistemul digestiv şi cel reproducător şi mecanismul de pierdere a caloriilor", explică nutriţionistul britanic Gillian McKeith în cartea sa "Hrană vie pentru sănătate".

 

 

Ce beneficii aduc acizii omega-3?


1. Te ajută să slăbeşti, scăzând pofta de mâncare şi accelarând arderea caloriilor;
2.

Reduc nivelul colesterolului rău;
3. Întăresc sistemul imunitar;
4. Hrănesc organele reproducătoare, pielea, părul, ţesutul osos;
5. Ajută la buna funcţionare a creierului;
6. Previn bolile de inimă şi diabetul;
7. Îmbunătăţesc digestia;
8. Previn alergiile şi artrita reumatoidă;
9. Opresc dezvoltarea tumorilor canceroase;
10. Ameliorează bolile de piele.

 

 

În ce alimente găseşti omega-3?


"Acizii omega-3 se găsesc în special în seminţe şi plante: vegetale cu frunze verzi, peşti care trăiesc în ape reci (ca macroul, tonul, somonul şi codul), nuci, germeni de grâu şi, bineînţeles, în seminţele de in"
, ne lămureşte specialistul care specifică în cartea sa că seminţele de in conţin o cantitate aproape dublă de acizi graşi omega-3 faţă de peşte, fiind una dintre cele mai bogate surse de acizi omega-3. Iată o listă cu alimentele cele mai bogate în omega-3 care sunt precizate în cartea "Celebrii omega 3 în alimentaţia zilnică", scrisă de Anne Dufour şi Laurence Wittner, apărută la editura Amaltea:

 

  • peşte: somon, hering, macrou, sardine, ton, cod, anşoa, şprot, morun
  • seminţe de in
  • germeni de grâu
  • legume cu frunze verzi
  • seminţe de dovleac
  • nuci
  • seminţe de floarea soarelui
  • avocado
  • ulei de măsline, floarea-soarelui, rapiţă presate la rece
  • ouă
  • nuci pecan
  • linte
  • năut
  • seminţe de soia.

 Tot de aici aflaţi şi reţete uşor de preparat pentru a fi siguri că includeţi doza zilnică de omega 3 în alimentaţia voastră.