10 idei pentru un mic dejun de post

Nu știi ce să mănânci în zilele în care ții post? Descoperă câteva idei pentru un mic dejun de post care să fie sățios și hrănitor! 

Printre cele mai versatile alimente care te ajută să ai o dietă echilibrată şi diversificată în zilele de post se numără: lintea, avocado, năutul, ciupercile, cerealele integrale, untul de arahide, tofu, fasolea boabe, mazărea, quinoa, orezul, legumele şi verdeţurile.
 
Aceste alimente sunt sănătoase, unele au un conţinut ridicat de proteine care sunt esenţiale pentru organism şi furnizează fibre plus o mulţime de nutrienţi de care are nevoie corpul. 
 
Încearcă să eviți un consum exagerat de pâine și cartofi prăjiți când ții post, acestea fiind printre cele mai frecvente greșeli.  

Descoperă 10 idei pentru un mic dejun de post:

1. Burrito de post

Este un mic dejun potrivit pentru persoanele care obișnuiesc să mănânce mult la masa de dimineață. Se prepară foarte rapid, înlocuind ouăle jumări cu tofu sfărâmat călit cu puțină ceapă, chimen și curry/turmeric. Se pune acest amestec în lipie împreună cu felii de avocado, salsa de roșii și boabe de fasole roșie pentru a obține un burrito delicios de post. 

2. Trei variante de toast: dulce și sărat

Dacă te-ai obișnuit să mănânci pâine prăjită la micul dejun, nu trebuie să renunți la ea când ții post. Poți să găsești o mulțime de variante de post ca să înlocuiești brânzeturile, ochiurile, untul sau mezelurile. 

O combinație interesantă și sățioasă este aceea dintre avocado, roșii și fasole roșie pasată puțin. De asemenea, poți să înlocuiești fasolea cu pastă de năut (humus) ca să obții un mi dejun de post foarte rapid. Fasolea sau năutul asigură proteine, avocado conține grăsimi bune, iar roșiile și pâinea integrală furnizează carbohidrați și fibre. Astfel, obții un mic dejun echilibrat și sănătos pentru zilele în care ții post. 

O altă combinație pentru cei care preferă un mic dejun dulce este untul de arahide care conține proteine și grăsimi bune, alături de felii de măr, banană și ciocolată neagră fără lapte (opțional).

Foto și rețetă: https://www.veganosity.com

3. Fructe și ovăz

Terciul de ovăz combinat cu fructe de pădure constituie una dintre cele mai bune alegeri pentru micul dejun. Ovăzul este sățios și protejează stomacul, furnizând carbohidrați care îți dau energie. Poți să fierbi fulgii de ovăz în apă sau în lapte vegetal pentru a obține un mic dejun de post. Combină-l cu puțin unt de arahide pentru proteine, chipsuri din nucă de cocos pentru grăsimile bune, câteva migdale hidratate în apă, fructe de pădure (proaspete sau congelate) și sirop de arțar/agave. 

4. Fulgi de ovăz înmuiați peste noapte: 5 combinații diferite

Ca să nu mai stai dimineața să pregătești micul dejun poți să recurgi la un mic truc: să lași fulgii de ovăz la înmuiat în lapte vegetal, peste noapte și să adaugi puțină sare de mare  și sirop de agave/arțar/cocos. Nu te plictisești niciodată de acest mic dejun de post, deoarece folosești această bază pe care o poți combina cu foarte multe fructe, nuci, semințe. Astfel că în fiecare dimineață poți să ai un mic dejun variat. În funcție de gusturile tale, iată câteva dintre cele mai bune combinații pe care le poți adăuga la ovăzul înmuiat peste noapte:
- dovleac copt, scorțișoară, nucșoară și semințe de dovleac:
- unt de arahide, banană, cacao sau ciocolată neagră fără lapte și nucă de cocos;
- semințe de chia și fructe de pădure;
- banană, semințe de in măcinate și unt de migdale:
- mere, scorțișoară, nucșoară și nuci.

Foto și rețetă: https://www.cookingclassy.com

5. Clătite americane de post

Sunt potrivite pentru un mic dejun de weekend când vrei să te răsfeți cu ceva dulce, dar care să fie de post. Poți să faci clătite americane pufoase amestecând făină cu zahăr, praf de copt, puțină sare, lapte vegetal și puțin oțet. Clătitele le poți orna cu fructe de pădure și sirop de arțar pentru un mic dejun de post perfect pentru zilele libere. 

Foto și rețetă: http://www.theedgyveg.com

6. Salată cu năut, roșii, măsline ș pătrunjel

Poţi să foloseşti o conservă de năut pe care să o scurgi de apă şi să prepari o salată delicioasă. Năutul merge de minune cu foarte puţină ceapă roşie, măsline kalamata, pătrunjel, ardei şi roşii cherry. Stropeşte salata cu puţină zeamă de lămâie şi ulei de măsline şi vei obţine o salată hrănitoare pentru un mic dejun de post.

Foto și rețetă: http://www.kalynskitchen.com

7. Pâine prăjită cu hummus şi pastă de măsline kalamata (tapenadă)

Hummusul sau pasta de năut este un ingredient care nu trebuie să-ţi lipsească din frigider atunci când ţi-ai propus să ţii post. Este o pastă pe care o poţi combina foarte uşor cu avocado, pastă de măsline, ciuperci trase la tigaie, boabe de fasole sau legume crude. Năutul are un conţinut ridicat de fibre, proteine şi conferă saţietate. 

8. Budincă de chia

Este potrivită pentru dimineţile în care vrei să mănânci ceva uşor şi înlocuieşte cu succes iaurtul cu care erai obişnuită. Pentru a face budinca se amestecă două linguri cu seminţe de chia într-un pahar cu orice suc proaspăt stors, fructe pisate sau lapte vegetal. Aceste seminţe care au un conţinut ridicat de proteine, minerale, vitamine şi acizi graşi omega-3 au capacitatea de a absorbi lichidul, astfel încât vei obţine o budincă cremoasă pe care o poţi îmbunătăţi cu fructe proaspete, nuci, fulgi de cocos, fructe uscate presate deasupra. 

9. Omletă fără ou

Ca să faci o omletă sau ouă jumări fără să folosești ouăle poți să le înlocuiești cu tofu sfărâmat. Se pune ulei într-o tigaie şi se căleşte puţin ceapa, după care se adaugă ardeii, ciupercile şi tofu. Se condimentează cu sare, piper și turmeric, după care se ornează cu roșii uscate, rucola sau pătrunjel proaspăt.

Foto și rețetă: http://www.plantaful.com

10. Chifteluțe de mazăre cu sos de avocado

Poți să prepari de seara aceste chifteluțe pe care să le ai la îndemână dimineața când ești pe fugă. Ele stau foarte bine la frigider și vei avea mereu un mic dejun de post gata preparat. După ce ai fiert câteva minute mazărea congelată se adaugă peste ceapa și usturoiul călite, după care se adaugă amestecul în robotul de bucătărie și se mixează până când obții o pastă. Se adaugă apoi făină de năut, bicarbonat de sodiu, sare, piper și verdețuri. Se formează biluțe, după care se aplatizează puțin în tava tapetată cu foaie de copt. Înainte de a se introduce la cuptor se ung cu puțin ulei de măsline și se lasă la copt aproximativ 18 minute la 180 de grade Celsius. Se servesc cu sos de avocado sau sos din iaurt de soia. 

Foto și rețetă: http://wallflowerkitchen.com