Minunile arhitecturii moderne: 10 clădiri cu grădini pe acoperiș

Tot mai multe orașe din lume suferă de un deficit mare de spațiu verde sau de o distribuție inegală a acestuia. Arhitecții talentați vin, însă, cu soluții ingenioase pentru a compensa aceste carențe: grădinile de pe acoperișuri devin tot mai atractive, înverzind orașul și oferind locuri excelente pentru relaxare. Acoperișurile verzi sunt o soluție foarte bună în marile metropole pentru că folosesc spații "moarte", care nu erau valorificate, iar amprenta la sol a clădirii, ocupată de construcția respectivă, intră astfel în circuitul natural.

Bright Side a selectat 10 proiecte remarcabile din acest domeniu.
Toate aceste grădini sunt amenajate pe clădiri "civile" care le îmbunătățesc viața locuitorilor orașelor, reducând poluarea, zgomotul și ajutându-i să scape de aglomerație.

Chicago City Hall

Acoperișul primăriei este accesibil publicului în cadrul unui tur special al clădirii, însă poate fi admirat de pe alte 13 clădiri înalte din zonă. Pe acoperiș sunt amplasați și stupi de albine, iar insectele produc în medie 90 de kilograme de miere pe an.

Hotel în Israel

Clădirea din Elitat este decorată cu pomișori tunși rotund care îi dau un aer exotic și primitor. Pe lângă priveliștea splendidă pe care o oferă trecătorilor, aceștia îi apără pe clienții hotelului de soarele arzător.

Casă din Japonia

Pare desprinsă din povești, dar această casă cu acoperiș verde este situată într-un parc, nu departe de aglomeratul Tokyo. Construcția este un punct de atracție atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Magazin cu acoperiș verde în Toronto

Toată clădirea a fost construită folosind tehnologii eco, dar acoperișul este uimitor: deși te afli în centrul metropolei canadiene, ai senzația că ai ajuns într-un parc și chiar așa este, doar că acest spațiu se află la înălțime.

Hotel în Austria

Complexul Rogner Bad Blumau Spa a fost proiectat de arhitectul austriac Friedensreich Hundertwasser și reprezintă o capodoperă a artei moderne. Fațadele pline de culoare, ferestrele rotunde și acoperișul verde, creat în forma unui deal sub care se află încăperile, fac din acest hotel o clădire ieșită din comun.

Casă în China

Acoperișul este atât de bine integrat în mediul natural al zonei, încât la prima vedere îl poți confunda cu un deal. Casa are și panouri solare montate deasupra.

International hall în Japonia

Centrul expozițional internațional din Fukuoka este o oază verde în mijlocul orașului. Pe acoperișul teresat cu 15 niveluri se află în jur de 35.000 de plante din 76 de specii care îl fac să semene cu un munte verde. Centrul Acros Fukuoka este un obiectiv foarte apreciat de turiști, dar și de localnici.

Campus universitar din Singapore

Campusul Politehnicii Nanyang este cel mai mare și cel mai frumos din această țară. Două acoperișuri verzi curbate formează un spațiu deschis deasupra clădirii, unde studenții se pot plimba și învăța în aer liber.

Restaurant suedez în Statele Unite

Proprietarii acestui restaurant suedez din SUA au devenit renumiți pentru că își lasă caprele să pască în voie pe acoperișul acoperit cu iarbă.

Garaj în Canada

Și o construcție mică poate avea un acoperiș verde. Acest garaj din Canada a devenit cel mai bun loc pentru o mică grădină suspendată. Lalelele și narcisele îl aduc în centrul atenției trecătorilor!