Reguli de aur pentru o alimentatie sanatoasa

Tot mai multe cercetari arata ca un stil de viata echilibrat si o alimentatie adecvata sunt cheia pentru o viata lunga si sanatoasa. Ce presupune acest lucru si care sunt regulile esentiale pe care trebuie sa le urmam?

Statistica Organizatiei Mondiale a Sanatatii este ingrijoratoare: 70% din vizitele medicale sunt datorate alimentatiei dezechilibrate. Stresul si poluarea influenteaza negativ organismul. Stilul de viata, modul de alimentatie ne pot schimba radical starea de bine. Corpul nostru are putere de autovindecare; vitaminele esentiale ne intaresc imunitatea, ne protejeaza de factorii nocivi care, fara sa ne dam seama, ne "bombardeaza" zi de zi.

"Alimentatia sanatoasa, echilibrata, diversificata precum si evitarea sedentarismului constituie fondul pentru preventia oricarei boli", precizeaza Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.


Cateva principii pentru un stil de viata sanatos

Ideal ar fi ca fiecare persoana sa mearga la nutritionist pentru a fi indrumata corect si pentru a i se stabili meniul adecvat in functie de starea de sanatate, varsta, tipul activitatilor efectuate etc. Totusi, daca nu ai timp sau nu iti permiti sa mergi la un medic sau consultant de nutritie, incearca sa respecti cateva principii generale recomandate de specialisti:

  • Ia trei mese pe zi, la intervale de timp regulate! Cu toate ca aproape a devenit un lux mancatul la ore fixe, el este cel mai sanatos.
    Este foarte important si sa faci o pauza de zece minute dupa fiecare masa, inainte de a incepe sau a relua activitatile zilnice;
  • Hidrateaza-te! Consumul a doi litri de apa zilnic este vital pentru un organism sanatos pentru ca il ajuta sa se hidrateze si, de asemenea, sa elimine toxinele. Poti consuma lichide pe tot parcursul zilei, dar nu in timpul mesei pentru ca acest lucru ingreuneaza digestia;
  • Consuma alimente de calitate! Opteaza pentru fructe si legume proaspete, gateste si ia masa mai mult acasa decat in oras, evita pe cat posibil alimentele procesate precum mezelurile, produsele de patiserie si cele de tip junk food. "Alimentele trebuie consumate in starea lor naturala. Cu cat sunt modificate mai putin, cu atat este mai bine pentru sanatatea organismului", ne spune Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi;
  • Invata sa iei masa! In primul rand, nu lua niciodata masa pe fuga. Nu vorbi la telefon, nu te uita la televizor si nu face orice altceva care sa te distraga in timpul mesei.
    Savureaza in liniste masa, mesteca incet si bine pentru ca in felul acesta organismul tau va beneficia de toate substantele nutritive din alimente;
  • Cantitatitile moderate - cheia succesului! Din lipsa de timp foarte multe persoane mananca doar o data sau de doua ori pe zi si la aceste mese portiile sunt, de regula, mai mari decat ar trebui. Lucrul acesta nu este un pericol doar pentru silueta, ci si pentru sanatatea organismului. Astfel, oricat de ocupata ai fi, incearca sa respecti recomandarea privind cele trei mese pe zi si doua gustari. Mananca portii mici si dese si concentreaza cantitatile mai mari in prima jumatate a zilei pentru a- asigura corpului energia de care are nevoie, iar seara nu mai manca nimic cu trei ore inainte de culcare;
  • Pune-ti corpul in miscare! "O viata sedentara este la fel de nociva ca si mancarea  proasta", avertizeaza Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Nu trebuie sa incepi sa faci sport de performanta, dar o jumatate de ora de mers pe jos sau cateva exercitii de gimnastica in fiecare seara pot face minuni.

De asemenea, este foarte important pentru sanatatea organismului sa  renunti la vicii precum tutunul si alcoolul si sa reduci consumul de sare.
Respectarea unor principii de viata sanatoase te poate de neplacerile legate de alimentatia necorespunzatoare si de asemenea te poate feri de multe afectiuni.


Suplimentele alimentare - un ajutor pentru mentinerea sanatatii

"Substantele nutritive de care avem nevoie nu le luam numai din alimentele pe care le gasim pe piata, ci si din suplimentii de nutritie care sunt atat de necesari organismului", este de parere dr. Dana Lulusa, consultant de nutritie. "Adaugarea in hrana noastra a vitaminelor, mineralelor, fibrelor de calitate ne imbunatatesc energia si degestia. Pe piata sunt mai multi suplimenti asi trebuie sa-i alegem cu grija astfel incat sa nu contina substante chimice. Trebuie sa citim cu mare atentie etichetele fiecarui produs in parte", adauga specialistul.

Consultantul de nutritie precizeaza ca suplimentele alimentare nu se folosesc dupa sfaturile oricui si nu se iau la intamplare. Se efectueaza analizele medicale si in functie de rezultatele acestora, medicul va stabili de ce anume ai nevoie.


Este recomandat ca fiecare persoana sa fie indrumata individual, de un consultant de nutritie, pentru ca sa afle in ce fel trebuie sa consume corect suplimentele alimentare. Astfel, in timp, organismul poate sa functiooneze la parametri optimi pentru a fi in forma maxima.