De ce te îngraşi luând pastile de slăbit?

Efectele adverse ale pilulelor
Funcţionează sau nu pastilele de slăbit? Merită să dai banii pe ele? Află părerea mai multor medici despre pastilele şi suplimentele care sunt acum "pe val".

Hai să fim serioşi. Nu ai cum să iei pastile de slăbit cu pumnul, să nu ţii cont de ceea ce mânânci şi să slăbeşti! Mai mult, nu vei rezolva decât să te îngraşi şi mai mult după ce renunţi la pastile şi nu urmezi în continuare un regim alimentar sănătos şi echilibrat, susţin experţii. Este o întreagă dezbatere pe această temă, cât de eficiente sunt şi mai mult ce efecte adverse generează ele dacă sunt administrate pe termen lung. Nu sunt nici pe departe atât de inofensive precum le credeai.

Cu toate cercetările pe care le au în spate astfel de produse care-ţi promit "marea cu sarea", medicii avertizează că în majoritatea cazurilor este vorba doar despre un ingredient care s-a dovedit că ar fi eficient în procesul de slăbire, însă nu şi produsul în totalitatea lui.

Iată ce părere au mai mulţi medici citaţi de publicaţia britanică Daily Mail despre numeroasele pastile de slăbit şi suplimentele care promit să-ţi topească grăsimile, accelerând metabolismul.

XENICAL

Ingredient de bază: orlistat
Efecte adverse: dacă vei consuma alimente grase în timpul administrării, poţi să suferi de o formă destul de gravă de diaree, fără să fie precizată în prospectul medicamentului
Ce spun medicii: Xenical poate să dea rezultate bune, însă numai dacă ai grijă să adopţi un plan alimentar sărac în grăsimi combinat cu mult sport. Poţi să iei Xenical pe perioade lungi, însă, dacă mănânci alimente bogate în zahăr, procesate şi consumi alcool, nu vei slăbi.

XLS CALORIE REDUCER

Ingredient de bază: chitosan, derivat din carapacea unor crustacee
Efecte adverse: inhibă absorbţia unor vitamine şi minerale nutritive
Ce spun medicii: chitosanul ajută organismul să elimine grăsimile, însă eficienţa produsului depinde de "biodisponibilitatea" lui, adică de gradul de absorbţie a lui în organism. Orice efect benefic al lui este limitat doar la masă şi administrarea dozei, aşa că ia-ţi gândul de la gustări.

FORMOLINE L112

Ingredient de bază: chitosan
Efecte adverse: inhibă absorbţia unor vitamine şi minerale nutritive
Ce spun medicii: nu există nicio dovadă concretă că ar reduce cantitatea caloriilor pe care corpul le procesează.

PROACTOL

Ingredient de bază: litramine, obţinută din cactus
Efecte adverse: nu se cunosc
Ce spun medicii: cu toate că există studii clinice care atestă eficacitatea produsului, nu trebuie luate în seamă pentru că au fost făcute doar de compania care a dezvoltat produsul. Poţi să iei în calcul doar faptul că ingredientul de bază are o lungă istorie de utilizare în Mexic, Spania si Orientul Mijlociu ca inhibitor al apetitului şi are beneficii antioxidante.

ALLI

Ingredient de bază: orlistat
Efecte adverse: similare cu cele date de administrarea Xenical-ului, în cazul în care nu ai grijă la ceea ce mănânci şi incluzi prea multe alimente grase în regimul tău.
Ce spun medicii: este o versiune mai puţin eficientă a Xenical-ului, singura diferenţă constând în faptul că este recomandat să-l iei doar 6 luni, dar dacă revii la obiceiurile alimentare nesănătoase te vei îngrăşa la loc. Te menţii doar dacă vei continua să mănânci echilibrat.

LIPOBIND

Ingredient de bază: litramine
Efecte adverse: nu se cunosc
Ce spun medicii: este asemănător cu Proactol. Efectele pe care le aştepţi nu le vei obţine decât dacă urmezi şi un regim hipocaloric. Mai mult, vei da o grămadă de bani pentru că este un produs scump.

PASTILE CU ALGE MARINE

Ingredient de bază: fucus, o algă marină brună
Efecte adverse: creşte tensiunea arterială, hipertiroidism (excesul de hormoni tiroidieni), reacţii alergice
Ce spun medicii: fucus conţine mult iod, esenţial pentru funcţionarea normală o tiroidei. Însă nu există nicio dovadă că ar stimula metabolismul, decât dacă ai tiroidă hipoactivă.

PASTILE CU CEAI VERDE

Ingrediente de bază: extract de ceai verde, capsaicina (din chilli), mate, guarana, bioperina (din piperul negru) sau extract de damiana
Efecte adverse: similare cu cele cauzate de consumul excesiv de cafeină, dureri de cap sau probleme cu somnul
Ce spun medicii: ceaiul verde poate să accelereze puţin metabolismul datorită conţinutului de cafeină. Bioperina şi capsaicina au efect pretins termogenic, adică pot să mărească puţin temperatura corpului odată ingerate şi să accelereze arderea grăsimilor, dar acest lucru nu este dovedit. Poţi să obţii unele rezultate, însă tot trebuie să ai mare grijă la alimentaţie. Unele dintre aceste pastile conţin L-Carnitina si picolinat de crom, dar niciunul nu s-a dovedit a fi eficace pentru pierderea în greutate.

Reţine că orice pastile ai lua, nu vei rezolva problema kilogramelor dacă nu înveţi să urmezi un regim alimentar sănătos. De asemenea, sportul îşi are rostul lui în curele de slăbire şi nu trebuie să-l tai de pe listă.


Tu ce produse de slăbit ai folosit? Au dat roade şi ai reuşit să te menţii la greutatea corporală dorită?