Cum sa-ti faci propria dieta pentru slabit

Studiile au dovedit ca regimurile alimentare create de tine, pentru tine, dau cele mai bune randamente. Instinctiv, pentru ca te cunosti si te poti evalua singura, regimul de slabit conceput de tine insati este, de cele mai multe ori, cel mai potrivit.

Studiile au dovedit ca regimurile alimentare create de tine, pentru tine, dau cele mai bune randamente. Instinctiv, pentru ca te cunosti si te poti evalua singura, regimul de slabit conceput de tine insati este, de cele mai multe ori, cel mai potrivit.  

De aceeasi parere este si doctorul Jacques Fricker, medic nutritionist, autor al unor carti renumite, unele dintre ele deja celebre si in traduceri in limba romana.

Jacques Fricker sustine ca exista cateva reguli esentiale atunci cand iti compui singura un regim de slabire. “Trebuie sa iei in calcul stilul tau de viata, gusturile tale, dar mai ales de necesarul de nutrienti. Un regim nu inseamna sa te infomentezi, ci sa gasesti echilibrul intre proteine, lipide si glucide si sa-ti asiguri aportul necesar de vitamine si minerale”, spune Jacques Fricker.



Celebrul nutritionist francez spune ca, indiferent de tipul de regim adoptat, la fiecare masa trebuie sa consumi grasimi, de origine vegetala, echivalentul unei linguri de ulei. “Sunt contraindicate regimurile alimentare care exclud grasimile, pentru ca acestea sunt temelia fabricarii hormonilor, fara de care organismul nu functioneaza, si uneori, in ciuda faptului ca te infometezi, nu slabesti pe masura sacrificiilor”, explica Jacques Fricker.
Regula se aplica si in ceea ce priveste aportul de glucide, unica sursa de energie a organismului.

Regulile unui regim propriu de slabit


Jacques Fricker sustine ca secretul sta in organizare, astfel incat sa ai la dispozitie fructe si legume proaspete, congelate sau conservate. “Trebuie sa gasesti resurse, in tine, pentru a continua sa socializezi, sa iesi cu prietenii, sa mergi la restaurant, dar sa fi capabila sa-ti continui regimul, regland, din mers, echilibrul.
Pe de o parte, trebuie sa stii sa-ti adaptezi regimul la oferta din restaurant, de exemplu, si pe de alta, sa eviti sa te izolezi, pentru ca o dieta nu este un alt fel de inchisoare”, afirma Jacques Fricker.

Nutritionistul te avertizeaza ca, in cazul in care suferi de unele afectiuni cronice, este obligatoriu consultul unui specailist inainte de a incepe o dieta, medicul fiind singurul care poate recomanda regimul pentru cineva care sufera de diabet, are un nivel ridicat al colesterolului sau disfunctii metabolice. “Ar fi bine sa consulti un nutritionist daca depasesti greutatea normala cu mai mult de zece kilograme, dar daca tinta ta sunt zece kilograme in minus, regimul creat de tine este solutia ideala”, spune Jacques Fricker.
 

Regimul Ioanei


Ioana, are 29 de ani, este necasatorita si lucreaza la o banca. Are 70 de kilograme la 1,62 m inaltime si se simte 'plinuta'.
“Ador tartinele cu unt, branzeturile, si nu pe cele degresate, iaurturile cu fructe, sucurile acidulate si, recunosc, nu beau suficienta apa. In plus, imi place ciocolata”, se prezinta Ioana.

Iata regimul conceput de Ioana: “Baza au fost fructele si legumele, pe care le-am mancat la discretie, mai ales cand mi-a fost foame. Merele, rosiile si castravetii au fost temelia. Am renuntat la fainoase, la paine, dar nu si la portia de cereale de dimineata. Am continuat sa-mi beau cafeaua, cu zahar, si cu doua felii de paine unse cu unt, dar cu doar 35% grasime. In loc de trei-patru felii de paine cu unt, m-am limitat la doua. Am renuntat la iaurturi cu fructe, am trecut pe iaurt simplu si, daca am vrut fructe, le-am pus eu, acasa, fara zahar.
La pranz am mancat mereu o friptura, de pui sau de vita si o salata. Seara, acasa supe simple de legume, facute de mine, cu un iaurt si un fruct. Uneori si o bucatica de branza. Supele au fost si o incercare de a ma perfectiona la capitolul gatit. Nu am putut renunta la bucatica de ciocolata, dar am trecut pe ciocolata neagra”.