Scapa de chimicalele din mancarea copilului tau!

Substantele chimice, de genul pesticidelor, sunt considerate responsabile pentru o serie intreaga de maladii, de la probleme respiratorii, la leucemii si tot felul de tumori. In cazul copiilor, le afecteaza mai ales sistemul imunitar.

Substantele chimice, de genul pesticidelor, sunt considerate responsabile pentru o serie intreaga de maladii, de la probleme respiratorii, la leucemii si tot felul de tumori. In cazul copiilor, le afecteaza mai ales sistemul imunitar.
 
Desi le intalnim peste tot, in fructe si legume mai ales, specialistii spun ca exista solutii pentru a te asigura ca mancarea din farfuria copilului tau este, pe cat posibil, „curata”.

Efectele pesticidelor


Medicii recomanda ca, in alimentatia copiilor de pana in 10 ani, cantitatea de chimicale pe care o consuma sa fie cat se poate de redusa. Cum sa faci asta in conditiile in care pesticidele (produsele chimice folosite impotriva daunatorilor) sunt folosite peste tot?
 
Utilizate pe o scara larga in agricultura, ele ajung direct sau indirect, in farfuria noastra si, cel mai grav, in mancarea copiilor.
Toata lumea stie ca fac rau, dar limitarea utilizarii lor este extrem de dificila.

„Organismul fraged al copiilor elimina greu produsele chimice de acest gen”, spune medicul pediatru Camelia Stanescu, care este de parere ca niciun efort nu este prea mare pentru a-i feri pe cei mici, pe cat posibil, de consumul alimentelor cu un continut ridicat de pesticide.

„Contaminarea generala a mediului este un motiv de ingrijorare dar, din pacate, nu tine de omul obisnuit sa faca ceva. Singura solutie este sa le evitam pe cat posibil.
Pesticidele, in general, sunt considerate responsabile pentru o serie intreaga de maladii, de la probleme respiratorii, la leucemii si tot felul de tumori. In cazul copiilor, ele afecteaza mai ales sistemul imunitar, astfel ca micutii devin extrem de sensibili in fata oricarui virus. Nu pesticidele singure sunt cele vinovate, dar acestea contribuie esential. Asa ca o mancare cat mai curata, pentru micuti, merita orice sacrificii”, explica medicul pediatru.

Reguli simple pentru o mancare sanatoasa


Conform Agentiei Europene pentru Securitate Alimentara, 60% din legume si 30% din fructe contin pesticide. Pe situl Agentiei Europene pentru Securitate Alimentara sunt prezentate pe larg riscurile la care este supus organismul uman fata de consumul de pesticide, dar si cateva reguli simple prin care putem reduce semnificativ consumul acestora.