Cat de eficiente sunt ovulele contraceptive?

Cu siguranta ai auzit de ovulele contraceptive si poate ca ti-ai si dorit sa le folosesti. Pentru a sti cum se folosesc, ce implica si, mai ales, cat de sigure sunt, am contactat-o pe Dr. Iuliana Baltes, specialistul nostru in planificare familiala.

Poti incepe sa folosesti ovule contraceptive in orice moment al lunii. "Ovulele se introduc profund in vagin cu 10 - 15 minute inaintea contactului sexual. In primele 6 ore dupa acesta femeia nu trebuie sa se spele intravaginal", spune expertul. "Daca in timpul celor sase ore are loc un alt contact, se va folosi inca un ovul", continua acesta.


Protectie impotriva sarcinii: 75%

Aceasta metoda este practicata mai mult de femeile care nu au o viata sexuala regulata. Pot fi folosite 1 - 2 ovule pe zi. De aceea se recomanda folosirea unei alte metode in paralel. Cel mai indicat este prezervativul, deoarece este singurul care asigura protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

"Chiar daca sunt introduse corect in vagin, ovulele nu asigura protectie impotriva sarcinii decat in procent de 75%", precizeaza dr. Iuliana Baltes.


Care sunt efectele secundare?

Ovulele contraceptive nu prezinta efecte secundare semnificative. Totusi, pot aparea:

  • iritatii locale;
  • senzatia de arsura la nivelul vaginului;
  • pot da senzatie de disconfort, deoarece produc "zgomot" in timpul contactului.

In cazul in care suferi de infectii ale vaginului, organismul tau le va tolera mai greu. Foarte rar apar reactii alergice la compusii lor. In principiu, mecanismul de functionare este urmatorul: se topesc in umiditatea vaginului, iar substanta pe care o contin "omoara" spermatozoizii, impiedicand fecundarea.

In cazul in care nu le-ai folosit corect, trebuie sa stii ca poti apela, in primele 120 de ore dupa contact, la contraceptia de urgenta.

Sunt disponibile sub forma de ovule, spuma, spray, geluri, tablete, filme. Ovulele se elibereaza fara a fi nevoie de prescriptie medicala si se gasesc doar in farmacii. "In cabinetele de planificare nu eliberam deoarece nu constituie o metoda foarte sigura de contraceptie" - completeaza dr. Iuliana Baltes.

Daca nu cunosti prea multe despre contraceptie sau daca nu te poti hotari asupra metodei pe care sa o adopti, mergi la cel mai apropiat cabinet de planificare familiala si vei primi toate informatiile necesare de la specialisti in domeniu. Ai grija de tine si de sanatatea ta sexuala!

Articole utile:
Contraceptie cu cap
Spuse si nespuse despre contraceptie
Efectele pastilei "de dupa"
Contraceptia de urgenta: o singura pilula